Zoeken

Pleksgewijze kaalheid

(Alopecia areata)

Wat is pleksgewijze kaalheid?

Bij pleksgewijze kaalheid kunnen plotseling ronde of ovale plekken op je hoofd kaal worden. Binnen de ronde of ovale plek vallen alle haren uit, terwijl de haren rondom de plek blijven groeien. Vrijwel altijd zijn er wel zogenaamde ‘uitroepharen’ aan de rand van de kale plekken te vinden. Deze haren zijn kort en onvolledig ontwikkeld. Doordat de haren toelopen lijken ze op een uitroepteken, vandaar de naam. 

Bij pleksgewijze kaalheid kan sprake zijn van meerdere kale rondjes of ovalen. Meestal komt het voor op de hoofdhuid, maar het kan ook op andere plekken op het lichaam voorkomen. Verder kan pleksgewijze kaalheid voorkomen bij zowel vrouwen als mannen en kinderen. Haren kunnen na behandeling terugkomen.

Vormen van pleksgewijze kaalheid 

Pleksgewijze kaalheid wordt ook wel alopecia areata genoemd. Afhankelijk van de ernst en uitbreiding van alopecia areata naar andere plekken dan de hoofdhuid wordt ook wel gesproken van:

  • Alopecia totalis. Bij alopecia totalis is je hoofd volledig haarvrij. Dit betekent niet alleen dat je geen hoofdhaar meer hebt, maar ook geen wenkbrauwen, wimpers, snor of baard. 
  • Alopecia universalis. Als je alopecia universalis hebt, dan is niet alleen je hoofd haarvrij, maar je hele lichaam. Dit betekent dat ook je borsthaar, schaamhaar en okselhaar verdwenen zijn. 

Alopecia totalis en alopecia universalis zijn geen andere aandoeningen, ze zijn beide een vorm van pleksgewijze kaalheid.

Andere vormen van haaruitval zijn onder andere:

  • Alopecia androgenetica. Hierbij is sprake van mannelijk type haaruitval. 
  • Allopecia diffusa. Tijdelijke overmatige haaruitval, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte of medicijnen.

Oorzaak van pleksgewijze kaalheid

De precieze oorzaak van pleksgewijze kaalheid is niet bekend. Duidelijk is dat de ziekte een probleem met de haarwortels is. Mogelijk is het afweermechanisme van het lichaam de oorzaak. Waar je afweersysteem je hoort te beschermen tegen ziektes en infecties, kan het afweersysteem zich ook afzetten tegen je eigen lichaam, in dit geval tegen je eigen haarwortels. Pleksgewijze kaalheid of alopecia areata gaat vaak gepaard met een andere auto-immuunziekte.

Verder lijken stress en spanning een rol te spelen. Alopecia areata of pleksgewijze kaalheid treedt vaak op na een ingrijpende gebeurtenis, trauma of na narcose

Bij tien procent van de patiënten komt de ziekte in de familie voor. Een zekere erfelijke aanleg voor de pleksgewijze kaalheid lijkt dus ook aanwezig te zijn.

Symptomen van pleksgewijze kaalheid

Het belangrijkste symptoom van pleksgewijze kaalheid is plotseling optredende kale plekken. Deze plekken kunnen voorkomen op de hoofdhuid, maar ook op andere plaatsen op je lichaam. In ernstige gevallen vallen de haren pluksgewijs uit. Soms kun je ook ongemerkt haren verliezen. Zelf heb je dan niet door dat je aan plekgewijze kaalheid lijdt, de diagnose moet dan door iemand anders gesteld worden.  

Meestal herstelt de haargroei zichzelf binnen een paar maanden tot een jaar. De kans dat je haren terugkomen wordt kleiner als:

  • Er andere auto-immuunziekten in de familie voorkomen, of aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts (rhinitis)
  • De ziekte al op jonge leeftijd is begonnen.
  • Je haarlijn ook betrokken is bij de ziekte. 
  • Er sprake is van zeer sterk uitgebreide pleksgewijze haaruitval, bijvoorbeeld wanneer je helemaal kaal bent geworden.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Wist je dat?

Je dagelijks ruim honderd hoofdharen kwijtraakt? Er zijn periodes waarin dit aantal veel groter kan zijn. Net als dieren lijk je dan in de rui te zijn. Dit is zelden een teken dat je kaal wordt, maar meestal is het een teken dat je haren ververst worden met nieuwe haren. In zes jaar is je totale haarbos volledig vernieuwd. Ga voor meer informatie over haarverlies naar het 'dossier Haarproblemen' >>

Wist je dat?

Doorkomend melkgebit bij baby'sDe onderste snijtanden als eerste doorkomen bij een melkgebit? Baby’s zijn vaak wat zeurderig, huilerig en rusteloos als hun melktandjes doorkomen. Om de pijn wat te verzachten kun je je kind op een (gekoelde) bijtring laten kauwen. Meer van zulke tips? Lees het dossier Doorkomende tandjes bij baby’s. 

Over pleksgewijze kaalheid
Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

pleksgewijze kaalheid

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video

Specials & Dossiers