Zoeken

Afvallen met een kaakklem

Verhaal door Maaike (34)

Maaike (34) liet een jaar geleden een kaakklem plaatsen. Niet omdat ze een gebroken onderkaak had, maar omdat ze af wilde vallen. De gevolgen voor haar gebit waren schrikbarend.

"De kaakchirurg die de klem zou plaatsen, stuurde mij eerst naar mijn eigen tandarts om tandsteen te laten verwijderen en eventuele gaatjes te vullen. Mijn tandarts waarschuwde mij voor tandbederf en probeerde het voornemen om een kaakklem te plaatsen, uit mijn hoofd te praten. Dat lukte niet, want ik was vastbesloten om nu eindelijk eens drastisch af te vallen."

Naar de kaakchirurg 

"Na een week zat ik bij de kaakchirurg. De operatie viel niet mee. Na meer dan twintig verdovingen werden twee beugels met grove steken aan mijn tandvlees vastgenaaid. Het was echt een pijnlijke bedoeling. De enige manier om mij door de behandeling heen te worstelen, was denken aan mijn toekomstige mooie lijf. Want ik was ervan overtuigd dat het mij zou lukken om slank te worden én blijven! De weken daarna waren verschrikkelijk. Ik moest heel erg wennen aan het feit dat ik amper kon praten. Niezen of gapen ging ook niet. Het gaf een enorme druk in mijn kaken, waar ik gewoon oorpijn van kreeg. Ik kreeg het ook heel snel benauwd als ik me inspande, omdat ik moeilijker lucht naar binnen kon krijgen."

Spijt van kaakklem 

"In die periode leefde ik op vloeibaar astronautenvoedsel en viel ik inderdaad kilo's af. Het was wel vervelend dat ik mijn tanden niet kon poetsen. Ik kreeg ook een ontzettende vieze smaak in mijn mond, waar geen mondwater tegen opgewassen was. Na vier maanden werd de kaakklem verwijderd. Dat was nog veel pijnlijker dan het plaatsen, want het gebeurde zonder verdoving! Ik kreeg mijn kaken in het begin ook bijna niet van elkaar. Praten en eten ging heel moeilijk en was heel pijnlijk."

"Na vier weken ben ik naar de tandarts gegaan om mijn gebit te laten controleren. Daar was weinig meer van over. Ik had heel veel gaatjes en door de klem waren mijn tanden naar achteren geduwd. Ik moest wel acht keer terugkomen voordat de ergste schade hersteld was. Achteraf heb ik enorme spijt van die kaakklem."

"De 22 kilo's die ik was kwijtgeraakt, zaten er binnen een half jaar weer aan! Alle pijn en moeite is dus voor niets geweest. Voor mij dan ook nooit meer een kaakklem."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

Reacties

 • Sil

  Jeroen

  Ik zou ook graag een kaakklem willen, ben 23 jaar en wil 25 kg afvallen. lk ben nu 95 kg, das veel te zwaar door mijn zittend beroep als vrachtwagenchauffeur kan ik moeilijk afvallen. Mischien kan de kaakklem een oplossing zijn, heeft iemand de kosten voor mij?

  Reageer
 • Sil

  fatima

  Ik heb meer dan 14 jaar geleden ook een kaaklem laten zetten en ik heb er echt een goede ervaring aan overgehouden was in 8 maanden tijd meer dan 40 kilo afgevallen.
  Wat mijn gebit betreft heb ik echt goed onderhouden gewoon goed poetsen en spoelen.
  Helaas ben ik wel weer aangekomen en overweeg ik nu om het weer te doen en daar na goede begeleiding te zoeken.

  Reageer
 • Sil

  Jantine

  Niet heel lullig bedoeld maar je snapt zelf toch wel dat afvallen met een kaakklem niet de beste manier is? Stelletje domme wijven met hun gezeik over eten.

  Ruggengraat en discipline. Allemaal niet geleerd in je opvoeding of wel?

  Reageer
 • Sil

  celina

  hoi graag zou ik kaakklem willen overwegen,
  wie kan mij info geven ,waar ik het kan laten zetten en wat de kosten daar van zijn..
  celinanl@hotmail.com

  Reageer
 • Sil

  Mim

  Hoi,

  Ik heb totaal medelijden met je, want ik ben ook de dupe geworden, zo erg dat ik het weer wil overwegen om de kaaklem nog een keer te zetten erg he.

  Maar als ik aan de pijn denk wat toen ik die tijd had, krijg ik al buikpijn van, maar toch wil ik het weer overwegen.

  Maar de andere gedachten zeggen niet doen, je zult spijt krijgen, want je bent al in het verleden gestraft door pijn en dik dubbel weer aangekomen, maar de andere gedachten zeggen weer nee hoor, de pijn is zo weer over en je gaat lekker slank de zomer in.

  Ach ik ga toch even kijken wat ik zelf kan doen om slank te worden, geen kaakie of operatie....,want in het verleden deed ik het ongelooflijk goed met afvallen echt waar gewoon dieeten dat was het.

  Maar ik geloof dat ik de kracht kwijt ben om aftegaan vallen.

  Nou veel Succes en mensen die het willen doen je doet maar wat jij het beste vind, wel een ding spijt zul je krijgen geloof me. Overweeg liever eerst dieeten als dat niet lukt, vraag advies bij de dokter.

  groetje

  Reageer
 • Sil

  nina

  Hai ik heb in 1999 het zelfde laten doen in ziekenhuis het gooi maar dit heeft geen gevolgen gehad voor mijn gebit.

  Reageer
 • Sil

  joyce

  Tja als je af wilt vallen doen mensen soms de gekste en stomste dingen. Het is gewoon een kwestie van, hoe moeilijk het ook is, om je eetgewoontes te veranderen. Iets anders helpt gewoon niet. En voldoende water en bewegen.

  Reageer
 • Sil

  Björn

  Ik heb vorige week mijn kaak op 3 plaatsen gebroken en ben 2 dagen geleden geopereerd. Nu moeten mijn kaken 6 weken op elkaar blijven, de druk op mijn kaken is enorm. Ik spoel wel 3 keer per dag na elke maaltijd met speciale mondspoeling. Eten gaat heel erg lastig en heb last van hoofdpijn! Heeft er iemand nog suggesties om iets naar binnen te werken? Bouljon en vla enzo gaat wel maar grove dingen gaan niet tussen mijn tanden door!

  Reageer
 • Sil

  cindy

  Ik heb mijn kaak op 2 plekken gebroken gehad en daardoor heeft-ie 2 maanden vast gezeten ( kaakklem). Als je je tanden na elke maaltijd poetst heb je nergens last van. ik heb geen pijn gehad toen ze de spalk er uit haalde en ik heb na 3 jaar nog steeds geen gaatjes in mij tanden.

  Reageer
 • Sil

  Patricia

  Als tandartsassistente begrijp ik eerlijk gezegd niet dat er niet naar de adviezen van de tandarts geluisterd is. 4 maanden niet poetsen is funest voor een gebit. Je volwassen gebit krijg je maar 1 keer, en daar moet je je je hele leven mee doen. Hoe zwaar je ook bent, als die kilo's er eenmaal af zijn, en je vervolgens met een slecht gebit rondloopt, kun je toch ook niet gelukkig zijn?

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

28 + 2 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video