Zoeken

Vullen maaltijdvervangers voldoende?

Maaltijdvervangers bestaan in shake-, soep- en reepvorm. Een shake van 200 calorieën kun je gebruiken als ontbijt, een reep of soep als lunch. Als je echt flink voor de maaltijdvervangers wilt gaan, kun je een afslankkuur kopen. Hierin zitten ook shakes, soepen en repen maar ook een soort maaltijden op basis van bijvoorbeeld pasta.

Er bestaan veel verschillende soorten maaltijdkuren, waarvan bijvoorbeeld het aantal calorieën per dag verschilt. Sommige bieden zelfs maar 500 calorieën per dag (ter vergelijking: de meeste volwassenen nemen dagelijks 2000 calorieën in). Je mag ze dus ook niet langer dan een week gebruiken anders is het niet goed voor de gezondheid, zo staat op de verpakkingen.

De afslankkuren worden vaak gebruikt door mensen die in korte tijd veel willen afvallen. Maar wie daarna weer terugkeert naar een eetpatroon met veel meer calorieën, kan de kilo's die eraf zijn gegaan, zo weer terugkrijgen.

Heb je ervaring met maaltijdvervangers? Is een maaltijdvervanger voldoende om een hele maaltijd te vervangen? Oordeel mee en lees de ervaring van anderen! 

Reageren
Delen
Is jouw kind te zwaar?

En wil je hem/haar op een verantwoorde manier laten afvallen? Dan kunnen gewichtsconsulenten Natasja Wilderman en Bea Pols je hierbij begeleiden. Zij helpen je met het uitstippelen van een dieetplan. Ga daarvoor naar de vraag- en antwoordrubriek Overgewicht bij kinderen en stel gratis jouw vraag! 

Wist je dat?

Prostop: stoppen met roken middels lasertherapieEr een speciale lasertherapie ontwikkeld is om te stoppen met roken zonder dat daarbij je veel aankomt? Deze therapie is ontwikkeld door ProStop en gebaseerd op acupunctuur.
Lees meer over deze lasertherapie

- advertorial -

Reacties

 • Sil

  Lea

  Heeft iemand tips voor mij?
  Ik ben al sinds begin februari ziek. Ik kan niet veel bewegen, omdat ik daar geen energie voor heb. Nou ben ik wel 3,5 kg aangekomen, omdat ik verder wel gewoon kan eten. Ook heb ik de laatste paar weken de hele dag door honger. Ik ben niet te dik, maar ik zou wel graag die kilo's er weer af willen hebben.

  Ik ben altijd heel erg sportief geweest (minimaal 4 uur op een dag sporten) en ben daarom altijd erg slank geweest met een mooi sportief postuur. Ik weet dat dit niet weer kan bereiken door alleen maaltijdvervangers te nemen, maar misschien is het een duwtje in mijn rug? Ik zou zo graag weer het mooie strakke buikje, de strakke benen en het sportieve kontje willen hebben wat ik voor februari had.

  Zouden maaltijdvervangers een goed begin zijn om mijn energie weer wat op te krikken, zodat ik weer wat kan beginnen met sporten? Of raden jullie dit af? Ik wil namelijk niet echt afvallen, maar wil het meer gebruiken ter voorkoming van nog meer aankomen, omdat ik wel honger heb, maar niks verbruik.

  Reageer
 • Sil

  Mieke

  Ik ben momenteel aan het afslanken met maaltijdvervangers. ik neem 2 maal daags een eiwitdieet en 's avonds een caloriearme maaltijd. Ik ben na 2 weken tijd nu al 4,3 kg afgevallen. Het gaat super goed. De shakes zijn lekker van smaak. Geen hongergevoel. Er zitten alle vitaminen en mineralen in die je nodig hebt. Ik ben zeer tevreden en zal het iedereen aanraden die graag betaalbaar wil afslanken.

  Reageer
  • Sil

   Mimaatjes

   Hoi. Mag ik vragen welk merk je gebruikt? Ik heb nu namelijk herbalife, maar dat is erg slecht voor mijn portemonnee. Dus ik ben op zoek naar een goedkoper alternatief.

   Groetjes.

   Reageer
 • Sil

  Willem

  Volgens mij is de truc van het afvallen het volgende: zo min mogelijk brood eten: brood=dood en maakt je dik. Beter muesli met water 's morgens. Afblijven van alle frisdranken en gewoon water drinken uit de kraan. Alle zoetigheid vermijden, want als je eenmaal een glas cola neemt dan volgt heel snel een zak chips en ga zo maar door. Zo veel mogelijk vers voedsel nemen en zout vermijden. Vlees vermijden want er zit heemijzer in en is zwaar kankerverwekkend, over de antibiotica maar niet te spreken, kip vermijden. Beter verse vis eten van de markt of van de visafslag. Neem dan geen gekweekte vis. Dat hongergevoel duurt twee weken dan verdwijnt het.
  Shakes kunnen ook een hulpmiddel zijn maar neem dan zonder suikers. Meestal na een paar keer heb je genoeg van de shakes en verlang je naar een lekker gestoomde zalm. 1 of 2 keer keer in de week een gekookt eitje of een omelet met groenten erin zonder zout en zonder brood.
  Ik was zelf 103 kg en nu 88 kg en dat binnen een paar weken en voel me nu (kip) vislekker. Mijn hartslag was standaard 's morgens 118 bpm en nu 88 bpm.Je komt van al je kwalen af. 99% van de mensen heeft magnesium/calcium/vitamine c tekort. Kijk daar ook naar.

  Reageer
 • Sil

  Ladykris

  Ik heb ervaring met verschillende maaltijdvervangers en ben nu pas bezig met de huismerk maaltijdvervangers van de drogist. Deze zijn relatief goedkoop en ook nog eens lekker. Ik neem de shake in de ochtend en de reep in de middag. Ik eet verder gewoon avondeten. In een week tijd ben ik twee kilo afgevallen.

  Het klopt dat als je in één keer stopt, je sneller bijkomt. Als je het rustig opbouwt, dan zijn deze producten wel erg fijn.

  In het verleden heb ik duurde maaltijdvervangers gehad maar ik vond het toch te prijzig. Heb nu hetzelfde effect van de drogist, alleen dan voor een leukere prijs.

  Reageer
 • Sil

  J.

  Je valt inderdaad lekker snel af. Maar ook al eet ik niet echt veel, ik kom toch in no time terug op mijn oude gewicht. Ik heb echter geen overgewicht.
  Na een vakantie van veel snoepen kom ik, zonder ervoor te lijnen, maar door gewoon weer volgens een vast patroon te werken en te eten, ook weer automatisch terug op mijn normale gewicht.
  Verder werd ik er toch ook wel licht van in mijn hoofd, van zo´n 5 daagse kuur.
  Dus voor mij hoeft het niet meer!!

  Reageer
 • Sil

  Gre

  Ik heb ervaring met de shakes van Modifast en de repen en blikjes van Profiel enzo. Ik vind het een uitkomst op mijn werk als ik geen tijd heb om te eten tussen de middag. Als ik wil afvallen eet ik 's morgens een reep met een kop thee en dat is erg lekker, maar ik vind het wel duur en als ik er mee stop zitten de kilo's die ik kwijt was er weer in no-time aan. Volgens mij werkt het alleen goed om een beetje op gewicht te blijven.
  Ik heb wel de shakes van Modifast een week of twee volgehouden, maar het is moeilijk om 's avonds niet te eten. Bovendien duurt het weer een hele poos voor ik dit weer doe omdat ik nu gruw van die shakes.

  Reageer
 • Sil

  Marieke

  Ik heb een aantal maanden 2 x per dag mijn maaltijden vervangen door Modifast en dat is mij goed bevallen om van de verslaving af te komen om constant te eten of te willen eten(of snoepen) Maar uiteindelijk heb ik meer gehad aan de begeleiding van de dietiste dan aan de maaltijdvervangers. doordat ik de strijd toch niet echt aan kon (wilde) met mijn verkeerde eetgewoontes ben ik inmiddels de verloren kilo's weer aangekomen. Maaltijdvervangers is niets mis mee zolang ze verantwoord zijn, je kunt er veel van leren in het omgaan ermee, maar uiteindelijk gaat het om het goed, verantwoord en met mate eten van de juiste dingen, geregeld iets aan lichaamsbeweging doen en dat moet je zelf doen, de rest van je leven... Een week of zelfs enkele weken maaltijdvervangers zijn hiervoor geen oplossing. Toch!!?

  Reageer
 • Sil

  Mariet

  Ja, het helpt even als je het vol kunt houden! Ik had alleen de derde dag zo'n honger dat ik alle repen voor de rest van de kuur in een keer heb opgegeten. Bovendien is het niet lekker. "Gewoon" eten waar je zin in hebt, dan voel je vanzelf (vroeg of laat) je grens. Het duurt even, maar uiteindelijk val je af en blijft je gewicht stabiel (je natuurlijke gewicht).

  Reageer
 • Sil

  Mayke

  Het gebruik van maaltijdvervangers heeft voor en nadelen. Als je af en toe maaltijdvervangers gebruikt, is er geen of weinig resultaat. Je kunt dan gewoon beter kijken wat je in je eigen voedingspatroon kunt veranderen. Bijvoorbeeld minder vet in de voeding en minder snacks en snoep. Als je een echte kuur volgt voor een week is er vaak voor korte duur een goed resultaat. De kilo's verdwijnen, maar je valt daarna snel weer terug in het oude eetpatroon. Met andere woorden, er ontstaat een jojo-effect. Het beste resultaat wordt behaald als je de maaltijdvervangers gebruikt onder begeleiding van een diëtist. Je mag er dan ook langer mee doorgaan dan een week. Zij geeft nuttige tips en adviezen. Zij helpt met rustig afbouwen en langzaam over te stappen op 'normale' gezonde voeding. Hierdoor verandert je eetpatroon en heb je het langste plezier van de kilo's die je kwijt bent geraakt. Als je een beetje overgewicht hebt, kun je beter op je voeding letten dan streng lijnen. Het duur!
  t wat langer voor je resultaat ziet, maar het is lekkerder afvallen, want die maaltijdvervangers zijn niet altijd even lekker. Heb je een groter overgewicht dan zou ik naar een diëtist gaan voor advies. Het heeft mij in ieder geval geholpen.

  Reageer
 • Sil

  Krista

  Oké, maaltijdvervangers zijn op zich goed en ze bevatten alle voedingsstoffen die je op een dag nodig hebt, maar de enige echte manier om blijvend af te vallen is je eetpatroon aanpassen met of zonder behulp van een dietist. Daarmee bereik je blijvend een lager gewicht en tevens op een gezonde manier. Maaltijdvervangers kunnen wel een steuntje in de rug zijn voor de eerste kilo's, maar hebben verder geen invloed op een blijvend veranderd eetpatroon, verder is het ook erg eenzijdig en heel weinig, dus moeilijk vbol te houden. Wist je dat je voor een maaltijdreep van 200 kcal. ook gewoon 2 boterhammen met bijvoorbeeld mager beleg kunt eten. Je raakt er veel voller van en je hebt gewoon het idee dat je normaal eet. Je bent dan niet zozeer bezig met het feit lijnen. Ik ben er zelf dus op tegen, maar iedereen

  Reageer
  • Sil

   Suusje

   Hallo Krista: ik ben het niet eens met wat je zegt over die twee boterhammen met mager beleg! Ten eerste betekent brood koolhydraten en dat is nu net iets wat je in eerste instantie moet laten staan als je wilt afvallen! Ten tweede kopen veel mensen hun brood in de supermarkt en dat brood vult helemaal niet omdat het voor een groot deel gewoon lucht is! Als je goed brood wilt zul je het bij een Natuurvoedingswinkel moeten kopen, daar verkopen ze zwaar brood wat echt vult (zoals bijvoorbeeld zuurdesembrood) en waar goede dingen in zitten! En goed brood is dan ook meteen een stuk duurder! In fabrieksbrood zitten in verhouding tot goede maaltijdvervangers heel weinig vitaminen en mineralen en daar heb je dus helemaal niks aan!

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

5 + 5 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video