Zoeken

Mannen in de overgang: onzin?

Veel mannen maken rond hun vijftigste jaar net als vrouwen een soort verandering mee. Mannen blijven echter in principe tot op zeer hoge leeftijd in staat om kinderen te verwekken. Dit in tegenstelling tot de vrouw die haar vruchtbaarheid verliest in de overgang.

Bij mannen spreekt men meer van een geestelijke overgang: ze realiseren zich dat ze ouder worden, twijfelen misschien aan hun levensdoel of carrière. Dit wordt wel de "midlifecrisis" genoemd. De ene man zal moeiteloos door deze periode gaan, maar voor de ander kan het een lastige periode zijn met veel spanningen en stress.

Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar eventuele lichamelijke veranderingen die invloed kunnen hebben op de gezondheid. Heb jij als man zelf of heeft je partner lichamelijke en/of geestelijke overgangsklachten? Of is de mannenovergang onzin?

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Gret

  Mijn man zit ook in de overgang. Heeft een vriendschap opgebouwd met een hele mooie Roemeense dame van 31 ( ik ben 51) en chat alsof z'n leven ervan afhangt. Ik ben er zelf achter gekomen. Het is dat hij niet ergens heen gaat af en toe, anders had ik het niet goedgekeurd. Er is wel degelijk wat aan de hand!

  Reageer
 • Sil

  John

  Ik zit zelf in een midlifecrisis /penopauze en zou zo graag ervaringen van andere mannen horen die dat ook hebben. Wie heeft tips?

  Reageer
 • Sil

  Marjan

  Het zal tijd worden dat er naar de medische/psychische kant wordt gekeken. Het is nog al iets dat je in staat bent om zo je leven, waar je soms 30 jaar over hebt gedaan, zo maar los te laten zonder te weten waar je naar op zoek bent. Het is voor omstanders die er niet mee leven al een rare bevinding, laat staan voor de echtgenote en of kinderen. Dus onderzoeken en snel.

  Reageer
 • Sil

  Marjan

  Zo is dat even wat! Wij zijn 35 jaar getrouwd, en op dit moment zit mijn man afgezonderd op een vakantieadres. Op zich niet erg. Het stoort mij alleen dat hij nergens over wil praten. Hij is de afgelopen twee jaar al drie keer weggelopen. Hadden we maar slaande ruzie, dan weet je tenminste wat er is. Zo ga je een dag heerlijk weg en een avond romantisch dineren en zo hoor je een week niets. En dan ineens hoor je dat hij in het ziekenhuis met hartproblemen is opgenomen is geweest of een weekend met migraine op bed heeft gelegen. Die stiltes en dan die beschuldigingen. Net of ik er wat aan kan doen aan iemand die niks zegt. Nou beste man, kun jij mij dit uitleggen?

  Reageer
  • Sil

   Zeewind

   Wat mij stoort in jouw bericht is dat je aanvangt met: "op zich niet erg". Dat is nou precies wat mannen stoort... Mij wel in elk geval.. Doe niet of er niks aan de hand is en dan toch passief agressief je manipulerende mening geven.. Er is wel wat aan de hand..

   Reageer
 • Sil

  lies

  Mijn man wil mij ook verlaten na 33 jaar samen en 23 jaar getrouwd te zijn. Volgens mij zit hij ook in de mannenovergang. Hij kent dit niet en hij weet het allemaal niet meer.

  Reageer
 • Sil

  ChanMarie

  Toch wel gek eigenlijk om te weten dat er maar wat lacherig wordt gedaan over mannen in de overgang. Waarom zou dat niet kunnen? Allemaal veranderingen in een lichaam als je ouder wordt is zeker niet vreemd!! Mijn man ondergaat ook deze "klachten" maar wilt er niet aan geloven. Ik merk zelf dat het een gevoelig onderwerp is om over te praten maar ik wil hem juist helpen en hem begrijpen. Maar de "klachten" hebben wel invloed op de communicatie onderling en is soms niet als prettig te ervaren. Uiteraard begrijp ik dat ook wel maar het wordt wel tijd dat hij er wat mee gaat doen. Zijn er eventueel tips om hem hierin goed te begeleiden? Alle tips zijn welkom!! Dank jullie wel en voor de andere mannen in de overgang: houd vol en sterkte!!

  Reageer
 • Sil

  Kaasje

  Heel veel zweten, denk dat erbij hoort?

  Reageer
 • Sil

  Ben

  Hoi Nel,

  Ik zit ook in de mannelijke overgang. Overdag heb ik koud, 's nachts drijf ik het bed uit van het zweet. Allang geen zin meer in seks. Ik zou er bijna een einde aan mijn leven maken. Ben ook zonder werk komen zitten.

  Reageer
 • Sil

  Rik

  Ik denk dat er heel vaak problemen rond die 50 jaar ontstaan zoals: werk en kinderen die de leeftijd krijgen dat ze op zichzelf moeten gaan draaien.
  Dit zijn dingen die je zelf niet meer in de hand hebt en het daarom op overgang geschoven wordt.

  Reageer
 • Sil

  Jw

  Quote: Johannes
  ------------------------

  Er wordt vaak lacherig gedaan wanneer ik opper dat ook mannen last van overgangsverschijnselen kunnen hebben. Vooral door vrouwen, welke hun overgang maar al te graag willen spiegelen aan die van de man. Dat dit niet juist is blijkt uit het artikel.
  Zelf ben ik een alleenstaande man van 45 jaar, en sinds een aantal maanden merk ik dat ik 's nachts lig te drijven in mijn bed. Ook ben ik vaak (erg) moe en lusteloos, en zou ik gemakkelijk voor mijn computer in slaap kunnen vallen. Ik merk ook dat ik steeds vaker prikkelbaarder ben en kortaf begin te reageren. Vaak wil ik dit niet, want over het algemeen ben ik een heel erg rustig persoontje.
  Na lezing van een aantal artikelen en reacties ben ik tot de conclusie gekomen dat ook ik niet aan deze fase in mijn leven kan ontsnappen.
  En ja, het gevoel bekruipt me ook vaak van "Is dit alles?". Soms lijkt het wel alsof alles een beetje aan me voorbij trekt. Alsof ik in een trein zit welke maar doordendert, en ik door de ramen het landschap van het leven aan me voorbij zie trekken.
  Ik zal ermee moeten dealen. Dadelijk toch maar eens een consultje bij de huisarts gaan vragen...

  ------------------------
  Johannes, dit zou ik zelf geschreven kunnen hebben! Het gevoel van is dit alles en je leven aan je voorbij zien trekken, moe, lusteloos!. .

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

47 + 3 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

overgang

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video