Zoeken

Botontkalking: wat kun je eraan doen?

Botontkalking. De kans is groot dat je er op latere leeftijd mee te maken krijgt. 1 op de 3 vrouwen in Nederland boven de 55 jaar heeft namelijk osteoporose en is zich daar al dan niet van bewust. Na de overgang lopen zij een groter risico, omdat het lichaam minder vrouwelijk hormoon (oestrogeen) aanmaakt. Door de afname van dit hormoon wordt de botafbraak versneld.

Osteoporose kan vele oorzaken hebben. Het is in ieder geval verstandig om het een en ander in gedachten te houden, zodat de kans op osteoporose kleiner wordt. Zo is het belangrijk dat je voldoende aan lichaamsbeweging doet. Vooral sporten waarbij je spieren en botten belast worden, verkleinen de kans op osteoporose op latere leeftijd. Ook het op peil houden van vitamine D en calcium is van essentieel belang. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat calcium in het botweefsel wordt opgenomen, waardoor je sterke botten en tanden krijgt. Vitamine D kun je op verschillende manieren binnen krijgen. Eén van de manieren is via de huid. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid namelijk vitamine D aangemaakt. Daarnaast zit vitamine D in vlees en vette vis, zoals haring, makreel en zalm. Ook zuivelproducten bevatten het, zij het in mindere mate. Tegenwoordig wordt vitamine D in Nederland toegevoegd aan margarine, halvarines en bak- en braadproducten.

Botontkalking is niet altijd te voorkomen. Je kan echter wel de kans verkleinen dat je er later last van krijgt. Wat doe je eraan om de kans te verkleinen? Wat doet osteoporose met je? Kun je er mee leren leven? 

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  faber

  Even een vraag: is citroen niet goed voor je als je botontkalking hebt?

  Reageer
 • Sil

  kea

  als kind heb ik rachitis of engelse ziekte gehad. is het mogelijk dat ik daar nu weer klachten van kan krijgen? zo ja wat kan ik daar dan aan doen? ik slik al vitamine d.

  Reageer
 • Sil

  den Boer72 jar72

  hoe kan ik erger voorkomen

  Reageer
 • Sil

  truus

  Ik slik tegen de botontkalking dure Ca-pillen. Nu vraag ik me af of ik niet veel goedkoper elke dag een gram krijt kan eten. Dat gaat tenslotte ook door de rabarber (als het goed is) omdat het oxaalzuur daaruit kalk aan je botten onttrekt.
  Ik weet niet of er een onafhankelijke farmacoloog op dit forum zit: de pillenmaffia zal uiteraard zeggen dat ik vooral die dure pillen moet blijven kopen.
  Maar ik zou wel eens willen weten of gewoon schoolkrijt ook volstaat.

  Waarschijnlijk kom je daar bijna niet achter, omdat de financiële belangen in de gezondheidsindustrie te groot zijn.

  Reageer
 • Sil

  Greet de Jongh

  Is het goed om 2 keer in de week powerplate te doen Helpt dit voor bot ontkalking?????

  Reageer
 • Sil

  Dirk Marinus

  Aan eenieder die Vethoine moet nemen, maak je arts(en) attent op het feit dat het botontkalking kan (mede)veroorzaken!
  Na een heel jaar van allerlei spijsverteringsonderzoeken, hebben artsen met doorverwijzingen gevonden dat ik vrij ernstige vorm van botontkalking op de ruggewervel (en in iets mindere mate op heupen) heb! Maak AUB je arts(en) attent op het neveneffect van o.a. dit anti-epilectum (ik heb maar 1 "grand mal" gehad op 25j, dus zo'n 21j geleden, en als men toen of in de loop der jaren reeds vitamine D en calcium laten bijnemen had de botontkalking wellicht niet zo erg toegeslagen) Dank voor eventuele reactie en uw attentie. Dirk

  Reageer
 • Sil

  gees.

  Kan botontkalking ook over slaan naar bot kanker?
  Je botmassa wordt steeds minder en men krijgt meer pijn. Je hoort het ook kraken in je lichaam. Hebben hiermeer mensen last van.

  Reageer
 • Sil

  annemarie keusters

  ik heb glucosamine geslikt en dat hielp niet wat raad u mij aan om te slikken

  Reageer
 • Sil

  mieke huybregts

  Ik heb nooit hoge bloeddruk gehad, maar door een fietsongeval zijn ze er achter gekomen. Slik de medicijnen al van 2005, en vanmogren kreeg ik daar ook nog eens calcium tabletten bij, maar is dit wel echt nodig?

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

46 + 4 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

osteoporose

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video