Zoeken

"Elke dag opgeblazen gevoel in mijn buik"

Verhaal door Esmee (27)

Esmee (27 jaar) heeft eigenlijk bijna elke dag last van een opgeblazen gevoel. Tot ze op vakantie gaat..

"Volgens mij heb ik er al wel tien jaar last van: altijd maar een dikke opgezette buik, vooral aan het eind van de dag. Gek word ik ervan, want het ziet er niet uit. Zeker 's avonds na het eten: als ik dan niet krampachtig mijn buik inhoud, dan zou je zo geloven dat ik 6 maanden zwanger ben! Dat is natuurlijk geen gezicht, maar door m'n buik zo in te houden krijg ik weer kramp en dat is ook niet fijn. Eigenlijk durf ik nooit strakke korte truitjes aan te trekken uit angst dat die bolle buik opvalt. Terwijl ik verder helemaal niet dik ben, dus op zich kan ik het best hebben."

In het buitenland geen opgezwollen buik

"Ik vraag me wel af hoe ik er nou aan kom. Misschien slik ik te veel lucht in met eten? Of het ligt aan het soort eten: als ik 's avonds thuis kom vind ik het wel erg lekker om een glas cola te drinken met wat chips of zoutjes erbij. Maar verder eet ik toch niet al te gekke dingen: weinig prei en ui bijvoorbeeld, daarvan weet ik ook dat het gasvorming geeft. En op mijn werk neem ik gezonde tussendoortjes, zoals een plakje ontbijtkoek of fruit. Het lukte me dus nooit om erachter te komen wat het nou kon zijn, totdat ik dit jaar op vakantie ging. Even lekker twee weken de zon opzoeken: beetje luieren, maar ook wel actieve dingen tussendoor, zoals mooie wandeltochten maken. En ineens viel het me op dat ik helemaal geen dikke opgezwollen buik meer had! En toen ik er eens over na ging denken, was dat vorig jaar op vakantie eigenlijk ook al zo."

"Dus nu zit ik me af te vragen wat nou precies het verschil is: meer lichaamsbeweging; zou dat het zijn? Normaal zit ik altijd op kantoor en zit ik dus veel stil. Of toch het andere eten in het buitenland, met veel olijfolie?"

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

 

Reacties

 • Sil

  Bollie

  Heb het ook van maag en de buik. Heb wel een tip, beter drink je karnemelk. Voel ik me een stuk beter bij. Heb het ook van koffie. Daar ga ik zo vol van zitten. Denk eraan medicijnen te nemen, misschien helpt dat. Drink 's morgens wel water eerst. En crackers helpt ook wel als je iets krom zit. Heb ik wel minder last. Dat waren mijn tips.

  Reageer
 • Sil

  Doloritas

  Ik ben een vrouw van 62 jaar, heb alle testen gedaan en de dokter zegt er is niets maar m'n buik is strak, hard en gevoelig. 's Morgens als ik uit m'n bed opsta moet ik m'n buik vasthouden, het voelt alsof er ijzer in zit. Kent iemand dit?

  Reageer
 • Sil

  A.

  Misschien Coelikie? Ik had er ook altijd last van. Na maagonderzoek, kwam dit eruit.

  Reageer
 • Sil

  Renee

  Hoi, ik ben een meisje rond de 15 en ik heb ook echt heel veel last van dit probleem. Het lijkt alsof ik zwanger ben, maar ik ben aan de pil dus dat lijkt me onwaarschijnlijk. Toch ben ik erg bang, als ik een hele dag niks eet valt het mee. Maar zodra ik iets eet, zit het alweer in de weg, dat dikke ding. Ik weet echt niet wat ik moet doen en ik word er helemaal gek van.

  Reageer
 • Sil

  Kameleon

  Mijn hele leven heb ik al last van een opgeblazen maag, ik ben 55. Nu eet ik geen brood meer en dat gaat een heel stuk beter. Lekker experimenteren met allerlei salades!

  Reageer
 • Sil

  Kirsten

  Hoi,

  Misschien late reactie, maar ik heb precies hetzelfde. Op vakantie nergens last van en thuis ontzettende last van. Weet je inmiddels wat het is?

  Groet!

  Reageer
 • Sil

  Sebas

  Ik heb jaren lang last gehad van een opgezette buik, waarbij mijn buik vaak zo opgezet was dat ik maar moeilijk ruimte kon vinden om te ademen. Het gevolg was, nul energie en altijd op mijn voeding letten en tal van onderzoeken verder zonder enige uitkomst (alle onderzoeken i.v.m darmen en maagklachten gehad). Maar eindelijk begin ik het onder controle te krijgen!!!! Ik ben zelf erg slank maar had altijd een opgezette buik die echt in de weg zat, letterlijk en figuurlijk. Al die jaren dacht ik altijd dat het door bepaalde etenswaren kwam en dus probeerde ik allerlei diëten. Niets heeft uiteindelijk geholpen, al merk je natuurlijk wel dat gezond eten het niet verslechtert. Totdat ik in aanraking kwam met sites die de link legden tussen slechte houding en darm- en maagproblemen. Nu is het zo dat een slechte houding niet zo makkelijk te corrigeren is, als dat je zou denken, omdat je eerst moet weten en zelf ondervinden wat nu juist goed is en goed voelt. Wanneer mensen wordt gevraagd of ze hun houding willen verbeteren, dan gaan ze verkrampt rechtop proberen te zitten en houden dit dan uiteindelijk maar een paar minuten vol, waarna ze weer hun slechte houding aannemen. Doordat ik mijn ribben in een onnatuurlijke positie had en een holle rug kreeg, drukte ik mijn buikinhoud naar voren en dit kwam in de verdrukking en mijn diafragma had geen ruimte om zijn natuurlijke bewegingen te maken. Zo had ik ook last van obstipatie en voelde ik me altijd opgeblazen. De basis dingen die belangrijk zijn bij een goede houding zijn ten eerste dat het niet geforceerd moet voelen, want anders kun je dit nooit lang vol houden. Het begint allemaal bij het kantelen van je pelvis, waarbij je je kont achter je houdt i.p.v onder je. Vervolgens moet de voorkant van je ribbenkast in lijn zijn met de voorkant van je pelvis, dus niet je ribben omhoog en naar voren trekken. Als laatste balanceer je je hoofd boven je lichaam en niet te ver naar voren. Probeer hier eens mee aan de slag te gaan i.c.m goede voeding (genoeg goede vetten in dieet) en ervaar wat beter voelt en als het goed is zal je ook meer ademruimte en energie voelen. En een mooie bijkomstigheid is dat ik nu wel 3 keer daags naar het toilet kan, voor diegene die een moeilijke stoelgang hebben.

  Reageer
 • Sil

  Joe

  Aan de Atkins gaan, dus geen koolhydraten. Bij mij binnen een paar dagen minder!

  Reageer
 • Sil

  Angels

  Ik heb de laaste 2 maanden ook erg steeds een opgezette buik. Hele dag erg vervelend. Ben niet dik, ben niet aan gekomen, maar heb wel een opgezette buik. Ik krijg er een steek van in mijn rug, het lijkt wel of ik zwanger ben. Ik heb een jaar terug een maagverkleining gehad.

  Reageer
 • Sil

  Grietje

  Heeft er iemand al tips gekregen die helpen? Ik herken me in elk in jullie verhaal en ben er doodongelukkig van momenteel. Gewoon omdat ik dit niet ben normaliter.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

92 - 2 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Kanker, en dan? Patiënt, partner en oncoloog vertellen over Kanker.nl

Bekijk de video

Specials & Dossiers