Zoeken

"Elke dag opgeblazen gevoel in mijn buik"

Verhaal door Esmee (27)

Esmee (27 jaar) heeft eigenlijk bijna elke dag last van een opgeblazen gevoel. Tot ze op vakantie gaat..

"Volgens mij heb ik er al wel tien jaar last van: altijd maar een dikke opgezette buik, vooral aan het eind van de dag. Gek word ik ervan, want het ziet er niet uit. Zeker 's avonds na het eten: als ik dan niet krampachtig mijn buik inhoud, dan zou je zo geloven dat ik 6 maanden zwanger ben! Dat is natuurlijk geen gezicht, maar door m'n buik zo in te houden krijg ik weer kramp en dat is ook niet fijn. Eigenlijk durf ik nooit strakke korte truitjes aan te trekken uit angst dat die bolle buik opvalt. Terwijl ik verder helemaal niet dik ben, dus op zich kan ik het best hebben."

In het buitenland geen opgezwollen buik

"Ik vraag me wel af hoe ik er nou aan kom. Misschien slik ik te veel lucht in met eten? Of het ligt aan het soort eten: als ik 's avonds thuis kom vind ik het wel erg lekker om een glas cola te drinken met wat chips of zoutjes erbij. Maar verder eet ik toch niet al te gekke dingen: weinig prei en ui bijvoorbeeld, daarvan weet ik ook dat het gasvorming geeft. En op mijn werk neem ik gezonde tussendoortjes, zoals een plakje ontbijtkoek of fruit. Het lukte me dus nooit om erachter te komen wat het nou kon zijn, totdat ik dit jaar op vakantie ging. Even lekker twee weken de zon opzoeken: beetje luieren, maar ook wel actieve dingen tussendoor, zoals mooie wandeltochten maken. En ineens viel het me op dat ik helemaal geen dikke opgezwollen buik meer had! En toen ik er eens over na ging denken, was dat vorig jaar op vakantie eigenlijk ook al zo."

"Dus nu zit ik me af te vragen wat nou precies het verschil is: meer lichaamsbeweging; zou dat het zijn? Normaal zit ik altijd op kantoor en zit ik dus veel stil. Of toch het andere eten in het buitenland, met veel olijfolie?"

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

Wist je dat?

Een opgezette buik en een opgeblazen gevoel vaak te maken hebben met een onjuiste spijsvertering of met een verstoorde darmflora? De productie van gassen is groter, wat een opgeblazen gevoel kan veroorzaken. Een opgeblazen gevoel wordt bevorderd door bijvoorbeeld: stress, veel zitten, te weinig slaap en te vet en te snel eten. Door simpele aanpassingen in je leefstijl kun je een opgeblazen gevoel verminderen. En er zijn ook natuurlijke hulpmiddelen die een uitkomst kunnen zijn.

Reacties

 • Sil

  D.Derksen

  Het zou heel goed de verandering kunnen zijn in eetgewoonte, dus niet de cola en chips en gezonder eten met meer groente, fruit en natuurlijke oliën zoals olijfolie. Maar goed zo'n 20% van de bevolking heeft last van maag en darmklachten. Er zijn in de homeopatische industrie wel middelen voor te verkrijgen, je zou eens Aloë-vera kunnen proberen, voor meer info: anewway-info@euronet.nl

  Reageer
 • Sil

  esther simons

  Ik ben esther en ben 31 jaar ook ik heb regelmatig last van een opgeblazen buik soms loop ik over straat en vragen mensen of ik zwanger ben. Dat vind ik erg vervelend. Ik let op mijn voeding ik weet echt niet wat ik hier aan kan doen. Wie heeft er voor mij tips en adviezen? Alvast hartelijk bedankt

  Reageer
 • Sil

  Silvia

  Hou eens een tijdje een dagboek bij met wat je allemaal eet en hoe je je dan voelt. En probeer daarmee uit te vinden wat bij jou zoveel last veroorzaakt door eens iets een poosje niet te eten.
  Voor mij werkt het als ik geen gist eet, geen koolzuur drink, weinig rauwe groente eet en zeker niet in combinatie met fruit.

  Succes!

  Reageer
 • Sil

  A. de Boer

  Nou ik moet je zeggen dat ik al zo lang last heb van een opgeblazen buik en dat is echt heel vervelend en soms ook pijnlijk. Ik drink sowiso geen koolzuur meer en geen knoflook/uien. Verder beweeg ik 3x in de week en nog heb ik het. Zelfs in de ochtend als mijn buik nog leeg is! En verder ben ik echt niet dik hoor! Ik weeg 60 kilo en ik ben 1.75 lang. Vertel me wat te doen, want de dokter helpt me ook niet!

  Reageer
 • Sil

  Johanna

  De verhalen zijn voor mij heel herkenbaar! Ik heb nu bijna een jaar last van een dikke buik, en mensen vragen mij ook of ik misschien zwanger ben. Met bezoeken aan de huisarts kwam ik niet verder, vandaar dat ik zelf maar eens op onderzoek ben gegaan. En ik kwam erachter dat het wel eens aan mijn suikergebruik kon liggen. Ik heb toen heel drastisch alle suikers geschrapt! En na een tijdje was de dikke buik weg! Ik at weer een stuk chocolade en daar was mijn dikke buik weer!! Dus ik weet waardoor de "dikke buiken" worden veroorzaakt.
  Vooral kristalsuiker is erg slecht. Ik eet nu zo vers mogelijk (want werkelijk waar in heel veel producten zit suiker), drink light-producten en eet daarnaast als tussendoortje veel biogarde. Mij heeft het geholpen! Wie weet helpt het bij jou ook!

  Reageer
 • Sil

  els

  Zelf heb ik ook last van een opgezette buik.In de loop van de dag wordt hij steeds dikker.
  Volgens mijn huisarts heb ik last van een spastische darm.
  Het is bij mij zo dat ik er extra last van heb tijdens spannende en stressvolle situaties.
  In de vakantie had ik ook een minder opgeblazen gevoel dan nu mijn dag weer volgepland is.
  Gezond eten en bewegen helpt iets, maar ontspanning schijnt het wondermiddel te zijn. Maar hoe je je het best kunt ontspannen is ook maar weer de vraag. Dat is voor iedereen weer persoonlijk. Zelf vind ik het erg moeilijk om me te ontspannen en tijd voor mezelf te hebben met een druk leventje, dus die opgeblazen buik blijft er jammergenoeg.
  Als iemand hier dus een goede ontspanningstip weet....

  Reageer
 • Sil

  Yvonne

  Heb je al eens aan een voedingsallergie gedacht? Zelf al heel lang te vaak en te veel diarree, opgeblazen buik, spastisch colon, benauwd en wordt na bepaald voedsel erg naar .Ben bezig met eliminatie dieet, in eerste instantie geen verbetering, nu na 2 dagen GEEN gist, dus ook geen brood verbetering. Misschien kun je de allergenen opzoeken, behalve gist zijn dit onder andere: pectine, ve-sjin (indisch, chinees etc) wordt veel als smaakversterker gebruikt..
  Tomaten, aardbeien, melkproducten soms de rest moet ik zelf uitzoeken. Ik geloof zelf niet dat ik zo opblaas alleen door stress.
  Succes, laat iets weten
  yvonne.ja@12move.nl

  Reageer
 • Sil

  MIEN

  Ook ik heb sinds een paar maanden last van een opgezette buik.Heb reeds verschillende onderzoeken gehad, maar er is blijkbaar niets aan te doen. Ik weeg rond de 52 kilo, maar aan die buik te zien weeg ik wel 70. Graag tips voor een gezonde voeding.

  Reageer
 • Sil

  els

  Mijn lichaam is ook echt opgezet. In mijn gezicht onderkin dikke buik en op vakantie ook niet vraag me zelf ook af hoe
  het komt misschien hoor ik er nu eens meer van. Groetjes Els

  Reageer
 • Sil

  Katinka

  Ik heb er zelf al jaren last van: de spastische darm zoals ook al eerder is genoemd. Ik heb ook hypoglykemie en volg daarvoor een dieet, sindsdien heb ik er alleen nog maar last van bij stress of vermoeidheid. Vooral veel vezels (volkoren brood ipv wit, tussendoortjes volkoren cracker of evergreen/sultana) eten, extra suiker vermijden en geen chocola....

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

56 + 4 =

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video

Specials & Dossiers