Zoeken

Ziekte van Menière: een handicap

Verhaal door Miny (56)

Miny (56) kreeg veertien jaar geleden van de ene op de andere dag de ziekte van Menière. Gelukkig kan ze nog steeds haar leven leiden zoals ze dat voor haar ziekte deed. 

"Ik kwam 's morgens uit bed en liep overal tegenaan. Mijn man sprong uit bed en greep me vast. Hij vroeg me wat ik had. 'Niets', zei ik, want ik had nergens pijn. De dokter kwam en ook hij wist niet wat er met me aan de hand was. Drie weken heb ik toen op bed gelegen. Mijn ogen draaiden als een tol in het rond. Na die drie weken was het over en had ik nergens meer last van."

Menière

"Bijna tien jaar later gebeurde het opnieuw en toen zijn de artsen erachter gekomen dat ik de ziekte van Menière heb. Tegenwoordig heb ik wel vaker een aanval. Natuurlijk is dat erg vervelend, maar ik maak afspraken net als altijd en ik ga gewoon met vakantie. Ik zie wel hoe het loopt. Ik kreeg alleen wel het advies om niet meer te gaan vliegen. Inmiddels heb ik alle onderzoeken gehad, zoals een MRI scan. Als ik een aanval heb, gebruik ik betahistine 16 mg. en bromazepam 3 mg."

Handicap

"De aanvallen zijn altijd 's morgens als ik wakker word. Het voordeel hiervan is wel dat ik er dan rekening mee kan houden. Bij een aanval heb ik last van een naar gevoel in mijn oren en achter mijn ogen. Ook voel ik druk onder mijn schedeldak. Door de druk achter mijn ogen ga ik voor mijn gevoel scheel kijken. De ziekte van Menière is voor mij geen ziekte, ik noem het een handicap. Maar ik weiger mijn leven ervan af te laten hangen, daar heb ik geen zin in."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen
Dossier allergieen

Een allergische reactie kan plaatsvinden in de huid, luchtwegen of in je maagdarmstelsel. Onder andere huismijt, huidschilfers van huisdieren en aardbeien kunnen daarvan de oorzaak zijn. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van allergieën. Theoretisch gezien kun je een allergie dus niet voorkomen.

Lees meer over allergie in het Dossier Allergieën. 

Wist je dat?

Dossier Kwaliteit van het spermaEr verschillende factoren zijn die de kwaliteit van het sperma (negatief) kunnen beïnvloeden. Zo kunnen roken, een vitaminetekort of de frequentie van een zaadlozing van invloed zijn op de zaadkwaliteit. Meestal bieden leefstijlaanpassingen een goede oplossing. Meer over (de factoren van invloed op) de spermakwaliteit en leefstijlaanpassingen ter bevordering ervan, lees je in het dossier Kwaliteit van het sperma.

Reacties

 • Sil

  Luc

  Dag iedereen. Ik ben 56 en heb ongeveer 25 jaar de ziekte van méniere. In 1999 werd ik in het UZ Edegem België als één van eerste patiënten in Europa behandeld voor mijn ziekte. Ik werd behandeld met gentamycine en zoals vele studies aangaven was toen de kennis over de hoeveelheid aan te bieden antibioticum simpelweg onvoldoende.

  De eerste maand na de ingreep was ik er bar slecht aan toe en had dagelijks een aanval of zelfs meer. Slechts na een maand voelde ik mij beter en sindsdien had ik nooit geen aanval meer. Ik moest wel mijn gehoor op het behandelde oor, lees links, verliezen. Thans bijna 15 jaar later heeft de ziekte mij terug te pakken en is mijn rechteroor aangetast. Ik kreeg in oktober een eerste inspuiting Gentamycine rechts en vorige week een tweede inspuiting. Vandaag een kleine aanval gehad op het werk maar was na 45 minuutjes voorbij. Zoals enkelen schrijven moet Gentamycine zijn werk doen en kan het nog enkele weken duren vooraleer er effectief goeie resultaten merkbaar zijn. Mijn behandelde geneesheer is Dr. Forton, verbonden aan het Heilig Hart ziekenhuis in Roeselare België. Deze arts is sterk gespecialiseerd in Méniere technieken en is ook docent in de Universiteit van Antwerpen.

  Reageer
 • Sil

  Frieda

  Ik heb ook al sinds 8 jaar de ziekte en in plaats dat de draaienissen verdwijnen komen ze nu geregeld terug om de dag of na een week. Ik durf bijna niet meer buiten want gisteren ben ik naar de stad geweest en plots begon het. Als mijn zus me niet had vastgehad was ik midden op straat gevallen. Daarna met de tram zweten en nog eens zweten. Uitgestapt en in het bushokje zitten overgeven. Toen gelijk naar huis, direct de zetel op en 3 uur geslapen. Want het is verschrikkelijk vermoeiend .Ik ben het kotsbeu dat dit mijn leven zo beïnvloedt. Ze willen gentamicine inspuiten maar had graag gehoord van mensen die dit al hebben laten doen hoe het verloop ervan is?

  Reageer
 • Sil

  T.van der Roest

  Heb sinds 14 dagen 24 uur per dag oorsuizingen.In het verleden is dit wel eens tijdelijk het geval geweest en dan gingen de suizingen gepaard met duizeligheid. Dit laatste is nu niet het geval.De K.N.O.arts zei er niets aan te kunnen doen. Is hiervoor geen geneesmiddel of mogelijkheid tot behandeling?Ben destijds aan het bewuste oor geopereerd.

  Reageer
 • Sil

  spoelstra

  Mijn man werd 's morgens wakker en met opstaan viel hij tegen alle muren. Hij moest overgeven en had een ondertemperatuur van -35, en was lijkbleek en ijskoud na 3 weken loopt hij nog dronken door het huis en kan niet lang opzitten is heel gauw moe en slaapt veel. Hij heeft geen oorsuisen moet nu naar de k.n.o. arts. Kan je met meniere wel auto blijven rijden en motor?

  Reageer
 • Sil

  G Dijstelbloem.

  Ja hoor met Meniére kan je auto en motor blijven rijden. Ik heb sinds 1995 Meniére. Het voordeel van Meniére is dat het zich van te voren aankondigt, tenminste bij mij wel, en als ik me niet goed voel dan ga ik niet weg met de auto of motor. Ik tijdens een rit wel eens een aanval gehad en in het ergste geval moest ik onderweg stoppen en de hulp van mijn vrouw roepen die me dan kwam ophalen. Het is dan wel fijn als je buren hebt die ook een auto hebben. Ik zou het autorijden en motorrijden nog niet op willen geven. Als je je goed voelt gewoon gaan rijden anders word je straks te onzeker en durf je misschien niet meer. Succes

  Reageer
 • Sil

  Nynke

  Mijn vader heeft ook last van Meniere. Bij een aanval is hij dan de hele dag "uitgeschakeld". Als ik wel eens migraine heb, neem ik een flinke paracetamol, ga onder de wol en slaap erdoor heen. Bestaat er niet iets waardoor je meniere kunt onderdrukken tijdens een aanval? Buiten de aanvallen om leeft hij erg voorzichtig, in tegenstelling tot voor hij de ziekte had.
  Ook heb ik eens gehoord dat als je eenmaal (aan 1 oor?) doof bent, dat je er dan geen last meer van hebt. Ik wil hier graag meer over weten.

  Reageer
 • Sil

  Nicoline

  Hallo ik heb een vraagje. Ik ben op internet gaan zoeken omdat zus sinds woensdagochtend niet lekker werd voor dat ze naar haar werk ging. Ze werd niet goed in haar hoofd, zakte op de bank neer. Het was heel angstig en ze is vanaf die tijd dus heel erg duizelig, misselijk, moest overgeven en had diaree. Ze had van de ziekte van Meniere wel eens gehoord maar zijn deze symthonen waar ze aan de ziekte van Meniere kan denken. Alvast bedankt voor jullie reactie, ook namens mijn zus.

  Reageer
 • Sil

  Sandra

  Nou ik kan niet normaal fietsen of lopen. Ik kan het van te voren niet op komen voelen. Ik ben mijn evenwicht dan kwijt en als ik dan gevallen ben dan ben ik heel erg duizelig dus ik kan niet brommer of motor rijden. Bij de een is het anders dan bij de ander en hou daar rekening mee !!!!

  Reageer
 • Sil

  G Dijstelbloem.

  Hiermee wil ik even reageren op het stukje van Sandra. Ik weet niet of je ook graag fietst, maar heb je wel eens een driewieler geprobeerd? Dit hoeft niet persé zo'n echte invalide-driewieler te zijn, want er zijn ook zeer sportieve fietsen voor dit gebruik. Denk dan eens aan een ligfiets met 3 wielen. Je kunt dan ook proberen om deze via de WVG vergoed te krijgen. Ik heb nu bijna een jaar een 3 wielige ligfiets en ben er zeer blij mee. Mocht je dan tijdens een rit duizelig worden dan weet je in ieder geval zeker dat je niet van de fiets af valt. Vertrouw je jezelf niet echt in het verkeer dan kan er ook iemand met je meefietsen. Het is toch zeker erg prettig als je je zelf weer zou kunnen verplaatsen op een dergelijke manier.

  Reageer
 • Sil

  alieke

  Hoi, ik heb drie dagen geleden een aanval gehad van meniere, maar wist nog niet dat ik het had. Het begon met een toon in mijn rechter oor, die vergelijkbaar is met het geluid dat je hebt als je bv naar een discotheek bent geweest. 's Avonds werd ik ineens erg duizelig, zag geen diepte meer en kon niet meer normaal (trap)lopen. Ook werd ik erg beroerd en had hoofdpijn. Ik vond het echt heel eng en dacht dat ik dood ging. Het is nu drie dagen geleden, het geluid is er weer heel erg en heb hoofdpijn. Ik ben bij de dokter geweest en die zei dat ik kans heb op meniere. Ik baal gigantisch, want ik heb net een nieuwe baan waar ik veel voor in de auto moet zitten. Ik hoop niet dat ik hierdoor ontslag ofzo moet nemen.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

97 + 3 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

oorsuizen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video