Zoeken

Nekaandoeningen

Wat zijn nekaandoeningen?

De nek is een erg kwetsbaar deel van ons lichaam. Ten eerste gebruik je hem steeds doordat je geregeld je hoofd draait en beweegt. Ten tweede lopen er allerlei zenuwen en andere structuren doorheen die het hoofd met de rest van het lichaam verbinden. Er zijn verschillende aandoeningen die je aan je nek kunt krijgen:

Osteoartritis van de halswervels

Mensen van middelbare leeftijd kunnen last krijgen van osteoartritis (arthrosis deformans, ook wel degeneratieve artritis) van de halswervels. Bij deze aandoening slijt het kraakbeen van de nek en treden er ontstekingsachtige veranderingen op in de weke delen rond de gewrichten. Dit zorgt voor pijn. Je nek wordt stijf en is soms overgevoelig bij aanrakingen en bewegen. Het kan ook bij jongere mensen voorkomen, bijvoorbeeld na een trauma.  

Halsrib

Een andere oorzaak van nekproblemen is de halsrib. Dat is een abnormale zwevende rib of een paar ribben aan de onderste halswervel, die druk op je zenuwen en slagaders uitoefenen.

Spondylose

Al op jonge leeftijd (vanaf 25 jaar) kun je spondylose van de halswervels krijgen. Dit is slijtage aan je nekwervels waardoor er een beschadiging aan de zenuwen ontstaat door samendrukking van het ruggemerg of zenuwwortels. Patiënten kunnen in extreme gevallen last krijgen van een loopstoornis (spastische gang) en verzwakte armspieren. Meestal staan klachten van hoofdpijn of pijn in de nek en pijn uitstralend vanuit de nek op de voorgrond.

Nek ‘op slot’

Minder ernstig is als je nek 'op slot' zit. Dan zijn de gewrichtsbanden verrekt of heb je spierkramp in je nek door een onhandige of plotselinge beweging. Het gebeurt veel tijdens je slaap. Als je nekspieren verkrampen, kun je een stijve nek krijgen. Dit is op zich niet ernstig, maar als het gepaard gaat met hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en abnormale slaperigheid, ga dan naar je huisarts. Deze symptomen kunnen wijzen op een hersenvliesontsteking

Dikke nek

Verschillende dingen kunnen een dikke nek veroorzaken, zoals een tumor, allergie, bloeding of ontsteking. Het kan buitengewoon gevaarlijk zijn en de ademhaling ernstig belemmeren, en van invloed zijn op slikken.

Scheve hals

Als je een 'scheve hals' hebt (torticollis), heb je een afwijking in de houding van het hoofd. Dat komt doordat je nek altijd verdraaid is. Oorzaken hiervan zijn: 

Whiplash

Whiplash (zweepslag) is een groot gevaar bij een auto-ongeluk. Plotseling buigt je nek heel sterk in een richting, gevolgd door een reflexmatige spiersamentrekking die je nek in tegenovergestelde richting beweegt. De gewrichtsbanden tussen de wervels verrekken of scheuren. Hierdoor kan  langdurige pijn en invaliditeit ontstaan.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaSymptomenchecker

Delen
Spreekuur Whiplash

Huisarts, Kees VosHeb je een vraag over whiplash en wil je een antwoord of advies van een arts? Stel dan nu gratis je vraag in het spreekuur whiplash. Huisarts Kees Vos staat klaar om je vraag te beantwoorden.

Ga naar het Spreekuur Whiplash>>

Vragen over letselschade?

Hans van Ee - LetselschadespecialistKamp jij met een nekaandoening als gevolg van een (verkeers)ongeval? En heb je een vraag over wie verantwoordelijk is voor dit letsel? En of je de hieruit voortvloeiende financiële schade kunt verhalen op de verantwoordelijke? Stel dan gratis jouw jurdische vraag aan één van de letselschade-experts van Compensa Letselschade in de vraag- en antwoordrubriek Letselschade. 

Wist je dat?

mri nekNekaandoeningen, zoals nekklachten, een aanzienlijke impact kunnen hebben op het dagelijkse leven? Vooral nekpijn en een stijve nek zijn veel voorkomende ongemakken. Met een MRI-scan van de nek kun je al binnen drie dagen terecht bij Prescan. Als je eenmaal de MRI-scan achter de rug hebt, wordt de scan direct beoordeeld en medegedeeld door de arts. Deskundigheid evenals uitgebreide service staan voorop. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn en je nek weer vrijuit kunnen bewegen? Maak dan nu een afspraak voor een MRI-onderzoek bij Prescan.

- advertorial -

Over nekaandoeningen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video