Zoeken

Telkens migraineaanvallen tijdens de menstruatie

Verhaal door Gerrie (38)

Gerrie (38) heeft al twee jaar last van geregeld terugkerende migraineaanvallen. Ze heeft geschipperd tussen wel en geen pillen slikken, maar merkt nu dat er een regelmaat in zit. Het lijkt met haar menstruatie te maken te hebben.

Aanleg voor migraine

"Mijn ouders gingen altijd al gebukt onder hoofdpijnklachten. Ik had als kind altijd het gevoel dat ik zonder hoofdpijn een grote uitzondering was en daar wel heel blij om mocht zijn. Mijn moeder had geregeld heel zware hoofdpijnen waarbij ze zich als een hoopje ellende door het huis bewoog. Lopen hielp. Mijn vader had hoofdpijnen die zo te zien draaglijker waren, maar hij had meer migraineachtige symptomen zoals het zien van lichtflitsen. Misschien heb ik van een van hen de aanleg geërfd, ik heb geen idee of dat kan."

"Ik kreeg zelf een paar jaar terug last van hoofdpijn. Het kwam steeds vaker en heviger voor maar op gegeven moment zat er niet meer een stijgende lijn in. Ik had elke week hoofdpijn, geen vreselijke hoofdpijn, maar wel een die een dag of twee duurde. Het kwam heel makkelijk opzetten. Als ik een glas wijn dronk, had ik gegarandeerd de volgende dag hoofdpijn, als ik moe was ook, en als ik op bezoek moest bij mijn familie."

Medicijnen tegen migraine 

"Naast de wekelijkse hoofdpijnen had ik om de paar weken een zware lome hoofdpijn, waar ik op de een of andere manier aan gewend raakte. Die pijn duurde drie of vier dagen. Ik vond die pijn niet eens onprettig meer, maar dat was misschien ook omdat ik wist dat het een stuk draaglijker was dan de migraineaanval die erop zou volgen. Het vervelende met migraine is dat je hoofd niet meer functioneert. Zodra een aanval zich aankondigde, kon ik steeds slechter nadenken. Ik werd er heel dom en sloom van, kon niet meer beslissen en vergat alles. Ik vergat dan ook vaak om pijnstillers in te nemen - ik nam paracetamol of zwaardere pillen. Ik ben sowieso steeds aan het schipperen geweest tussen wel en niet pillen slikken. Maar als je te laat bent, kun je niet meer slikken omdat je te misselijk bent en gaat overgeven."

"Op bezoek bij vrienden een keer, had ik hoofdpijn maar had zelf niet zo in de gaten hoe erg het was. Tot het bezoek zei dat mijn gezicht scheef ging hangen. Toen gaf een vriendin mij ook haar eigen pijnstillers, heel zware die alleen op recept verkrijgbaar zijn. De vrienden deden al het licht en de muziek uit om mij te ontzien, en ik probeerde nog leuk gezelschap te spelen, onderwijl wachtend op effect van de pillen. Dat duurde drie kwartier. "Tja", zei die vriendin, "dan kun je nagaan hoeveel te lang je hebt gewacht: dit zijn de sterkste pijnstillers die in tabletvorm verkrijgbaar zijn."

Ruzie 

"Nadien heb ik een tijd lang preventief veel valeriaan geslikt om hoofdpijn te voorkomen. Ik ben er ook steeds vanuit gegaan dat de oorzaak lag in de ruzie die ik steeds had met mijn familie omdat ze mijn nieuwe man niet wilden accepteren. En valeriaan helpt tegen stress. Bij een aanval was thuis in bed gaan liggen het beste, maar de situatie liet het niet altijd toe. Ik werkte in een kledingzaak bij ons in het dorp, en was soms de enige op een rustige dinsdag. Wat doe je dan om drie uur? Gooi je de boel dicht of niet? Een klant zei een keer tegen mij: "Meid je bent doodziek, ga naar huis". Soms deed ik dat wel, dan wankelde ik al en was mijn zicht slecht. Een kwartier naar huis lopen is dan best ver. Iedereen op straat kijkt je na of je dronken bent. Thuis een teiltje gepakt voor het overgeven en onder de dekens gekropen."

"Tijdens de millenniumviering was ik met mijn man een weekje naar Spanje. Die vakantie moest leuk zijn, dus mijn hoofdpijn bestreed ik bij wijze van uitzondering met zware pijnstillers. Helaas hielpen ze niet. Maar precies vier weken later, had ik weer zo'n aanval. Vanwege de datum viel me het ineens op en zag ik de regelmaat: vier weken? Het heeft iets met mijn menstruele cyclus te maken. Ik weet niet wat ik daaraan moet doen, maar ik ga deze week naar de huisarts, en kijken wat die ervan zegt. Kijken of er zo toch nog een oplossing te vinden is."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

Reacties

 • Sil

  Tony

  Hi ik ben 33 jaar heb migraine sinds mijn zestiende. Ik heb nu zeker 10 jaar lang 3 keer in de week hoofdpijn. Geen normale hoofdpijn, maar druk op mijn ogen. Mijn hoofd doet zoveel pijn dat ik mijn schedel niet eens aan kan raken. Het is net als of ik op een blauwe plek druk. Ik kan niet tegen licht en geluid. Het duurt bij mij min 2 dagen tot 3 dagen. Ik heb wel 50 keer mee gedaan aan acupunctuur, maar niks helpt. Nu ik dit aan het schrijven bent voel ik al die pijn heel lichtjes, het gaat zo weer beginnen.
  Ik voel het altijd aankomen. Mijn leven is een groot hel. Ik probeer gewoon te werken, maar ben gestopt met fitness, met hardlopen, met zwemmen. Ik doe niks meer. Zodra ik me een beetje inspan of druk zet of gestrest raak begint het.
  En het grootste probleem is dat de pijn naar mijn nek gaat. Mijn nek doet dan zo'n pijn en het zelfde gevoel heb ik dan ook daar. Het lijkt net of je op een blauwe plek drukt, zoveel pijn zo gevoelig en ook weer gevoelloos door die heftige pijn. Soms denk ik dit hou je niet nog 30 jaar vol. De pijn is zo erg dat het bijna onmogelijk is om zo verder te leven. Ik ken mensen die migraine hebben in mij omgeving, maar niemand heeft wat ik heb. Ik ben iemand die heel goed tegen de pijn kan, ik leef er mee constant, ik leef met de pijn, maar zodra het heftig wordt maak niks uit. Het maakt niet uit wat ik neem of wat ik doe, het gaat niet weg en wordt ook niet minder. En dit is nu al 10 jaar aan de gang. Ben naar dokters geweest in Nederland, Amerika en Duitsland, maar niks gevonden. Dus dat wordt zo verder (leven) wat bijna onmogelijk is.

  Reageer
 • Sil

  Linda

  Ik heb al jarenlang last van migraine. Het is, voor zover ik me kan herinneren, begonnen na het overlijden van mijn vader. Ik was 23 jaar toen ik steeds meer aanvallen van migraine kreeg. De huisarts heeft mij doorverwezen naar de acupunctuur, omdat ik liever geen medicijnen slik. Acupunctuur heeft bij mij altijd redelijk tot goede resultaten geboekt. Ieder half jaar onderging ik vier tot vijf behandelingen en zo kon ik er weer een tijdje tegen. Zodra de aanvallen weer toenamen, werd het weer tijd voor een sessie behandelingen. Sinds de eerste week januari 2002 loop ik bij een lijninstituut. Omdat mijn bloeddruk iets te hoog was, werd ik op dieet gezet. Dus vanaf die tijd eet ik anders. Ik eet volgens het principe van Een Leven Lang Fit; tot 12 uur alleen fruit. Op dit moment is het aantal aanvallen heel sterk verminderd en ze zijn ook minder heftig. Oftewel, sinds ik anders eet ben ik nagenoeg van mijn migraine af. Tip die een ander misschien kan gebruiken. Doe er je voordeel mee!

  Reageer
 • Sil

  bas van cleeveld

  Hoi Gerrie.
  Ik ben bas en ik ben 35 jaar. Ik heb sinds kort ook last van migraine.
  Echter, het is te verhelpen als ik weinig of geen koffie drink.
  Ik drink dan ook door de week een kopje koffie per dag en in het weekend twee. Een manier om geen migarine meer te krijgen.

  Reageer
 • Sil

  Anouk

  Beste Gerrie, ik heb ook soms last van migraine, de ene keer erger dan de andere keer. Het helpt inderdaad het beste als ik een paracetamol neem en zo snel mogelijk in bed ga liggen om te slapen. Maar dat kan niet altijd. Ik heb nog geen idee of het bij mij ook te maken heeft met de hormoonspiegel. Ik heb gehoord dat je ook bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden, zoals chocola, koffie, Chinees. Misschien helpt het. Heel veel sterkte in ieder geval!

  Reageer
 • Sil

  thea

  Ik heb altijd migraine gehad tijdens de menstruatie dus het had zeker daar mee te maken,bij zijn de eierstokken verwijderd omdat ik borstkanker hebt gehad en daarna nooit meer migraine. Wel als ik veel stress heb dan krijg ik weer hoofdpijn en ben helemaal van slag. Mijn dochter van 13 heeft hetzelfde alleen bij haar stopt de hoofdpijn niet meer en ik weet niet hoe we dit moeten bestrijden veel succes en ga zeker naar de dokter gr thea

  Reageer
 • Sil

  Evelyn

  Hallo gerrie,
  Ik heb ook eens in de zoveel tijd last van migraine en zit dan ook een paar dagen niet lekker in mijn vel. Na veel kalenderen ben ik erachter gekomen dat deze dagen vallen tijdens mijn ei-sprong.
  Tijdens mijn menstruatie zijn al mijn klachten weer verdwenen. Ik ben er wel eens mee naar de huisarts geweest. Maar als je zegt dat je last van je ei-sprong hebt dan lachen de meeste mensen je uit.
  groeten evelyn

  Reageer
 • Sil

  Gerdien (45)

  ook ik heb zware migraine. er is bij mij een duidelijk verband tussen de hormoonspiegel en de gebruikte levensmiddelen (die werken als trigger)
  neem eens contact op met de migraine stichting

  Reageer
 • Sil

  Gerrie (38)

  Hallo Gerrie,
  hier een berichtje van naam en leeftijdsgenote.
  De hoofdpijn die jij beschrijft heb ik gelukkig nooit meegemaakt hoor, maar voor en tijdens de menstruatie was het bar en boos.
  Na het lezen van een artikel in de Libelle over de prikpil ben ik daarmee begonnen na de geboorte van de jongste zoon.
  Deze prikpil depo provera zou namelijk heel goed werken voor die maandelijkse hoofdpijn.
  Wanneer je nog kinderen wilt zullen ze hem niet zo snel voorschrijven omdat het lang kan duren voor je menstruatie weer opgang komt.
  Het is hierbij namelijk ook zo dat je niet meer elke maand vloeit.
  Bij ons was er toch geen sprake van een derde dus ben ik ermee begonnen en ik moet zeggen perfect hoor, niks geen hoofdpijn of andere klachten.
  In het begin kun je nog wel eens tussentijds vloeien maar dat verdwijnt vanzelf.
  Ik ben er heel blij mee.

  Reageer
 • Sil

  Claudia

  Beste Gerrie,
  Ik wil graag reageren op je migraine-verhaal. Ikzelf heb jarenlang migraine gehad, maar na de komst van mijn zoontje (3 jaar geleden) nog maar sporadisch. Gezien je leeftijd, zou je bijna denken dat het bij jou ook een groot gedeelte spanningshoofdpijn is. Dat wil niet zeggen dat je geen migraine hebt! Je kunt nl. van allerlei factoren een aanval krijgen. Als ik stress had, kreeg ik ook eerst een zwaar hoofd, en daarna begonnen de steken en geluiden zo erg te worden, dat ik er ziek van werd. Ik heb alleen als het nodig was, 1000 mg. paracetamol in zetpilvorm genomen destijds.
  Vanwege de enorme frequentie van de hoofdpijn, en mijn langdurig pilgebruik (toen al 11 jaar) besloot ik met de pil te stoppen. Tot mijn verbazing merkte ik dat rond mijn menstruatie en tijdens, de migraine veel minder was dan voorheen. Ik heb dit mijn huisarts wel kwalijk genomen. Had hij eerder gezegd dat er een verband was met pilgebruik en migraine, dan was ik veel eerder gestopt. Na mijn bevalling keerde de hoofdpijn niet meer terug, m.u.v. spanningshoofdpijn die vrij goed te behandelen is met paracetamol. Ik heb nu een spiraaltje -zonder hormonen- en voel me prima! Ik geloof dus ook echt dat je cyclus en hormoon huishouding ermee te maken kunnen hebben, en de rust tussen je oren. Ik wens je een fijn en gelukkig leven toe zonder pijn, en veel succes met je eventuele behandeling van je migraine!
  Groeten, Claudia

  Reageer
 • Sil

  Claudia

  Beste Gerrie,
  Ik wil graag reageren op je migraine-verhaal. Ikzelf heb jarenlang migraine gehad, maar na de komst van mijn zoontje (3 jaar geleden) nog maar sporadisch. Gezien je leeftijd, zou je bijna denken dat het bij jou ook een groot gedeelte spanningshoofdpijn is. Dat wil niet zeggen dat je geen migraine hebt! Je kunt nl. van allerlei factoren een aanval krijgen. Als ik stress had, kreeg ik ook eerst een zwaar hoofd, en daarna begonnen de steken en geluiden zo erg te worden, dat ik er ziek van werd. Ik heb alleen als het nodig was, 1000 mg. paracetamol in zetpilvorm genomen destijds.
  Vanwege de enorme frequentie van de hoofdpijn, en mijn langdurig pilgebruik (toen al 11 jaar) besloot ik met de pil te stoppen. Tot mijn verbazing merkte ik dat rond mijn menstruatie en tijdens, de migraine veel minder was dan voorheen. Ik heb dit mijn huisarts wel kwalijk genomen. Had hij eerder gezegd dat er een verband was met pilgebruik en migraine, dan was ik veel eerder gestopt. Na mijn bevalling keerde de hoofdpijn niet meer terug, m.u.v. spanningshoofdpijn die vrij goed te behandelen is met paracetamol. Ik heb nu een spiraaltje -zonder hormonen- en voel me prima! Ik geloof dus ook echt dat je cyclus en hormoon huishouding ermee te maken kunnen hebben, en de rust tussen je oren. Ik wens je een fijn en gelukkig leven toe zonder pijn, en veel succes met je eventuele behandeling van je migraine!
  Groeten, Claudia

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

38 - 8 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe is het om te leven met boezemfibrilleren?

Bekijk de video