Zoeken

Behandeling van longontsteking

Als je vermoedt dat je een longontsteking hebt, bezoek dan de huisarts. Deze kan je onderzoeken en eventueel een röntgenfoto laten maken die uitsluitsel geeft.

Bij een lichte ontsteking hoef je niet opgenomen te worden in het ziekenhuis, deze kan thuis behandeld worden. De medicatie die wordt gegeven is afhankelijk van de oorzaak van de longontsteking. Antibiotica heeft bij een bacteriële oorzaak wel zin, maar niet bij een virus. Koorts en pijn kunnen worden verlicht door pijnstillers.

Als er sprake is van een ernstige longontsteking, is opname in het ziekenhuis wel nodig. Je krijgt dan medicijnen via een infuus. Soms krijg je ook extra zuurstof toegediend. Je krijgt ook fysiotherapie om de ademhaling en het hoesten te stimuleren. Slijm ophoesten is belangrijk om dat het afvalstoffen uit je longen wegvoert.

Na een longontsteking kan het even duren voordat je weer de oude bent. Je lichaam heeft tijd nodig voor herstel van de ziekte. Je kunt je nog moe blijven voelen en ook het hoesten kan nog een tijdje aanhouden. Hoe lang het herstel duurt is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de ontsteking.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, arts

Volgende paginaVideo's

Vorige paginaUitleg

Delen
Wist je dat?

voetschimmelBlaasjes, jeuk en schilferigheid op de lichaamshuid tekenen van huidschimmel kunnen zijn? Huidschimmel en infecties ontstaan vooral in de huidplooien. Deze uiten zich meestal in de vorm van pukkeltjes, blaasjes, of een schilferige huid. De klachten gaan meestal gepaard met jeuk en een branderig gevoel. Gelukkig is huidschimmel gemakkelijk te behandelen met Canesten Skin Crème. Deze crème verlicht snel de jeuk en het branderig gevoel en werkt schimmeldodend bij alle soorten huidschimmel. Ook helpt het de huid te herstellen. Een intacte huid vormt namelijk een natuurlijke barrière tegen schimmels. Het herstel van de huid is belangrijk, om de kans op een nieuwe infectie te verminderen.

Lees meer over Canesten Foot Crème van Bayer.

Werkzame stoff Clotrimazol. Lees voor gebruik de bijsluiter.
KOAG-Nr. 80-0711-0935

Online spreekuur stemproblemen

Online spreekuur stemproblemenHeb jij problemen met je stem? Is je stem hees, of raak je vaak je stem kwijt? Wil je weten wat je eraan kunt doen of heb je andere vragen die met je stem te maken hebben? 

Stel ze dan gratis in het Online Spreekuur 'Stemproblemen'. Logopedist en stemtherapeut Debby Mureau zal je vragen op deskundige wijze beantwoorden.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video