Zoeken

"Ik ben blijvend incontinent door een mislukte operatie"

Verhaal door Lenie (48)

Lenie (48 jaar) is boos op haar gynaecoloog. Toen zij een operatie onderging tegen incontinentie werd haar niet verteld wat de gevolgen kunnen zijn. 

"Ik heb een operatie ondergaan wegens incontinentie waarbij de gynaecoloog een zogenaamd TVT-bandje heeft geplaatst. Maar dat bandje is gaan schuiven en ik ben nu echt incontinent geworden! De arts in kwestie ontkent in alle toonaarden en beweert dat ik maar psychische hulp moet gaan zoeken."

"Ik was voor de operatie stress-incontinent en had een verzakking, maar nu is de incontinentie nog erger, heb ik een verzakking en moet 30-35 keer per dag plassen. Ik ben nooit uitgeplast, heb voortdurend aandrang en veel pijn. Ik ben bejaard op 48-jarige leeftijd! Doordat de TVT-deskundige mij 20 maanden zo heeft laten lopen, is blijvende schade ontstaan. Ik kon 15 kilometer hardlopen voor de operatie, daarna alleen nog maar 500 meter wandelen, met pijn."

"De TVT-arts heeft mij nooit van tevoren verteld, dat een TVT-bandje als het eenmaal is aangebracht niet meer te verwijderen is (of zeer moeilijk). Op internet staat een artikel waarin doden en tot 27% blaasperforaties vermeld staan. Deze arts heeft nooit voor zulke gevolgen gewaarschuwd. Ik ben niet dood en heb ook geen blaasperforatie, maar ben met mijn 48 jaar nu wel 'invalide' dankzij zijn ondeskundigheid!"

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen
Wist je dat?

StomaJe geen dieet hoeft te volgen als je een stoma hebt? Je moet zorgen dat je voldoende drinkt en, met name bij het dunne darm stoma, is het belangrijk dat je voldoende zout tot je neemt. Daarnaast moet je opletten met voedingsmiddelen die het stoma mogelijk kunnen verstoppen.

Kijk voor meer informatie over voeding en een stoma in het dossier Leven met een stoma.

Wist je dat?

Dossier wondverzorgingDat je als gevolg van incontinentie last kunt krijgen van smet- of schuurplekken? Dit zijn huidontstekingen die ontstaan wanneer vocht langdurig kan inwerken op je huid. Meer over (het behandelen van) smetplekken en schuurwonden lees je in het dossier wondverzorging. Je leest er ook welke stappen belangrijk zijn voor een optimale genezing van de wond. 

Reacties

 • Sil

  Even een reaktie op het verhaal.
  Ook bij mij is een tvt bandje geplaatst, dit in 2002. Echter zonder resultaat. Ik had er geen last van, maar ook geen plezier. In april 2003 is het bandje dan een beetje korter gemaakt, ook zonder resultaat. In mei 2003 nogmaals korter gemaakt (vorige was losgeraakt), dit weer zonder resultaat. Voor de vierde keer ben ik geopereerd. Ditmaal een tot-bandje (soort netje). Tot grote verwondering van de arts en mezelf, lekt de boel nog steeds. Deze arts leeft echter wel mee, maar weet er ook geen raad mee. Nog een beetje hoop op beterschap heb ik, omdat het pas een week geleden gebeurd is, maar ik denk eigenlijk dat het al over had moeten zijn. Dus wat nu..... na 4 operaties???

  Reageer
 • Sil

  Renee

  Dit is heel erg. Waarvom vraag je niet een ander ziekenhuis een second-opinion. De ene arts is soms een heel verschil met een andere. Ik ben 4 jaar geleden geholpen in Haarlem, het was daar vrij nieuw, er moest een arts uit Hoorn bijkomen om toe te zien. Afijn het is heel goed gelukt, ik ben er ook heel blij mee. Het enige nadeel is dat ik zittend niet goed uit kan plassen dan moet ik even gaan staan, en dan blijft er soms nog wat urine achter , maar dat kan ook door de leeftijd komen want na de overgang gaat alles een beetje verzakken. En als ik blijf zitten dan is het ook een miezerig straaltje, het lijkt dan wel op prostaatklachten. Maar alles bij elkaar zou ik het zo weer doen, want mijn stressincontinentie werd zo erg dat ik zelfs met gewoon wandelen urine verloor. Ik heb ook twee jaar fysio geprobeerd dat hielp een klein beetje. Ik moest 2 maal per dag de oefeningen doen. En twee weken overslaan was er niet bij want dan ben je terug bij af. Ik kreeg ook heel erg last van bil en beenspieren. Ik hoop voor jou dat het goed komt, want ik weet hoe vervelend het is.

  Reageer
 • Sil

  Renee

  Nog even een klein berichtje, ik ben door een uroloog geholpen. Ik moest daarvoor wel voor diverse onderzoekjes heen, zoals het vullen van de blaas etc. Daarna voor een kleine controle naar de gynaecoloog en toen geholpen door de uroloog. Het lijkt mij het beste op deze manier. Uiteindelijk is hij de uroloog, lijkt mij de aangewezen persoon daarvoor.

  Reageer
 • Sil

  mp

  ik ben een man van 43 , ik loop al een paar jaar gedwongen met luiers omdat ik steeds heel onverwachts moet plassen , ik voel het wel aankomen maar dan kan ik nooit meer de wc halen sinds een paar weken begin ik nu echt te merken dat ik incontinent aan het worden ben en het gaat in een zeer rap tempo ik verlies nu urine en ontlasting , een lekker vooruitzicht op je 43ste !

  Reageer
 • Sil

  Ri@

  Ik heb zelf twee keer een blaas verzaking gehad . ook ik loop de hele dag met tena om . hoofdzakelijk als ik trapen loop en moet lachen druppelt het flink . verder is de operatie goed gegaan. Wel voel ik niet wanneer ik ben uit geplast,maar toch ben ik wel tevreden ,al blijf het schaamte gevoel wel erg aan wezig. ik heb dit nu 25 jaar ,dus ik was 40 toen ik de klachten had.

  Reageer
 • Sil

  ali

  hallo. ook ik heb een tvt bandje en plas 35 keer per dag, tegen mij is gezegt dat het door het bandje komt heb er nu medicijnen voor en helpt als een tierelier

  Reageer
 • Sil

  Marie

  Het is belangrijk dat de Inspectie voor de Volksgezondheid op de hoogte raakt van dit soort ervaringen. Meld ze dus! Er wordt te weinig \'geklaagd\' en men denkt daardoor werkelijk dat iedereen heel happy is met TVT of andersoortige kunststof implantaten. Invalide op je 48ste, niet meer kunnen sporten. Ik zou de dames en heren de kost niet willen geven, van wie het leven op zijn kop is gaan staan na het inbrengen van kunststof. De Ispectie kan wat voor ons doen, maar dan moeten er wel meer mensen hun problemen melden!

  Reageer
 • Sil

  Astrid Vorstenbosch

  Mijn verhaal begint drie jaar terug toen ik na een hoop pijn en ellende naar de huisarts ging met de mededeling dat ik volgens mezelf een verzakking had. Na enige discussie ben ik doorverwezen naar de uroloog en die constateerde een verzakking van voorwand en baarmoeder. Hierop volgde een operatie met voorwand plastiek en verwijdering van de baarmoeder.
  Na ongeveer 6 weken waren de klachten alweer terug en werd een volgende operatie gepland ik kreeg een tvt o bandje dit zou helpen aldus de arts. Deze operatie volgde en na ongeveer vier maanden kreeg ik weer klachten bleek het tvt bandje door de vaginawand te zijn gegroeid dus die moest er weer uit. De klachten kwamen natuurlijk terug, hierdoor dus na een redelijke herstel periode en na constatering van een achterwand verzakking kreeg ik een tvt secuur bandje enb een bekkenbodemplastiek. Na ongeveer 8 weken kwam ik op nacontrole bleek dat het bandje door de urine leider was gegroeid, deze moest er met spoed uit. En wederom klachten natuurlijk. Nu ben ik 5 weken geleden geopereerd in een academisch ziekenhuis en hebben ze een stuk buikweefsel gebruikt om de blaas te verstevigen een hele zware operatie die erg veel pijn doet en een erg lang herstel vereist. Nog terwijl ik nu herstel zijn de volgende complicaties opgetreden ik heb eerst 4 weken een katheter gehad omdat ik niet kon plassen en nu is hij eruit na 4 opnames in het ziekenhuis en nu plas ik ongeveer 18 keer per dag 40 tot 100 ml en heb ik het ene moment forse retentie, het andere moment ledigt de blaas zich ineens terwijl ik zomaar sta te praten en heb ik alles inclusief de schoenen helemaal nat terwijl er geen waarschuwing is. Ik heb geen baan meer omdat ik niet meer kan werken in een fysieke baan ik kan niet solliciteren omdat ik nu niet herstel en er is nog steeds geen eind uitzicht voor herstel. De arts wil deze laatste operatie nu weer ongedaan maken maar ik weet niet hoe dan verder en wie weet hoe de situatie is als dat is gedaan, bovendien zit ik hier natuurlijk niet op te wachten. Ik ben 42 jaar oud en zou graag vrouwen willen waarschuwen begin er niet aan voordat je weet wat er allemaal kan gebeuren want je bent letterlijk afgewerkt als het fout gaat.
  Ik heb eens zitten rekenen en ben tot de conclusie gekomen dat ik de afgelopen drie jaar 45 weken op bed heb gelegen alleen al door complicaties of operatie aan de blaas dit is toch niet meer te geloven.

  Reageer
 • Sil

  Desperado

  Ik heb sinds 7 maanden een neoblaas, maar ben helemaal incontinent voor urine. Ik weet me geen raad meer, ben wanhopig en depressief. Ik ben geopereerd omdat ik kanker had, maar het middel is erger dan de kwaal. Kan nergens meer naartoe, kan geen fatsoenlijke kleding meer aan, laat staan dat ik het kan opbrengen om 2 maten grotere broeken te kopen vanwege het incontinentiemateriaal.

  Reageer
 • Sil

  Karin

  Mijn moeder zit helemaal in zak en as. Ze heeft heeft de operatie laten doen omdat ze een klein beetje incontinent was. Nu moet ze honderd keer op een dag plassen en kan niet goed uitplassen. Vreselijke ellende. Ze had gehoord dat ik de operatie overwoog te laten doen. Ik hoef na deze verhalen niet zo nodig meer.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

35 + 5 =

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video

Specials & Dossiers