Zoeken

Huidbeschadiging door de zon

Wat is huidbeschadiging door de zon?

Zonnebrand is eigenlijk een ontstekingsreactie door verbranding van de huid. In ernstiger gevallen kan het weefsel dat er direct onder ligt verbrand zijn. Zonnebrand ontstaat sneller bij een lichtere huid. De pijn kan worden verlicht met in koud water gedrenkte kompressen.

Door herhaalde zonverbrandingen of door jarenlange blootstelling aan felle zon vermindert de elasticiteit van de huid, waardoor deze er vroeg oud en gerimpeld uit gaat zien. Daarbij kunnen er zogenaamde zonnekeratoses ontstaan (ruwe, rode plekjes). Langdurige zonnebaden verhoogt bovendien het risico van huidkanker. Voorkomen is beter dan genezen: ga nooit te lang in de zon liggen en gebruik goede beschermende zonnecrèmes.

Symptomen van huidbeschadiging door de zon

De pijnlijke, rode huid ontstaat als men te lang aan de ultraviolette stralen van het zonlicht wordt blootgesteld. Het aangetaste gebied wordt ook warm, gevoelig en gezwollen en in de ernstige gevallen kunnen blaren ontstaan.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaVideo's

Delen
Dossier Veilig zonnen

Iedereen weet inmiddels dat je goed op je huid moet letten als je gaat zonnen, maar bij het zien van de eerste zonnestralen wordt veilig zonnen als snel ter zijde geschoven. In korte mouwen en zonder enige bescherming genieten we volop van de zon, totdat we na een dagje bakken de gevolgen van het onbeschermd zonnen merken. In plaats van een gezond bruin kleurtje heb je grote, pijnlijke verbrandingsplekken die je eraan herinneren waarom veilig zonnen ook alweer zo belangrijk is.

Lees meer in het dossier Veilig zonnen.

Wist je dat?

Injectables, David NjooOuderdomsverschijnselen van de huid, zoals lijntjes en rimpels, door middel van injectables kunnen worden gecorrigeerd? Injectables zijn vloeistoffen of gels die met een fijn naaldje in de huid worden gespoten. Hiermee kunnen rimpels worden verminderd en gezichtscontouren worden verbeterd. Het resultaat is een natuurlijk verjongde huid.

Kijk voor meer informatie op de website van de kliniek voor esthetische dermatologie van dermatoloog David Njoo.

- advertorial -

Over huidbeschadiging door de zon
Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

huidbeschadiging door de zon

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video