Zoeken

Hoest

(Kuchen)

Wat is hoest?

Hoest is een reactie van het lichaam om vreemde stoffen en irriterend slijm uit de luchtpijp en de bovenste luchtwegen te verwijderen. De slijmvliezen van de luchtwegen zijn erg gevoelig. Er wordt slijm geproduceerd door prikkeling van de luchtwegen door infectie, stof of roken. Dit slijm raak je kwijt door het op te hoesten. Hoest is een veel voorkomende klacht. Het is een krachtige, krampachtige vorm van uitademen na een diepe inademing.

Symptomen van hoest

Er bestaan verschillende soorten hoest. Van vastzittende hoest tot kriebelhoest en van een bedeesd kuchen tot een hevige rochelhoest. Klachten die vaak samengaan met hoesten zijn:

 • Slijm in de keel (eventueel vastzittend slijm).
 • Kriebel in de keel.
 • Pijn in de keel.
 • Een droge keel.

Oorzaak van hoest

Er zijn verschillende aandoeningen die hoest veroorzaken:

 • Verkoudheid: dit is de meest voorkomende oorzaak van hoesten. Naast hoesten heb je dan ook last van een loopneus en keelpijn.
 • Griep: naast hoesten heb je hierbij ook last van verkoudheidsklachten, hoofdpijn, hoge koorts en spier- en gewrichtspijn.
 • Keelontsteking: hierbij heb je naast hoesten last van hevige keelpijn. Een keelontsteking ontstaat vaak uit een flinke verkoudheid.
 • Strottenhoofdinfectie: hierbij heb je pijn bij het slikken en spreken. Het is een uitbreiding van een verkoudheid of een keelontsteking naar het strottenhoofd.
 • Longontsteking: hierbij heb je naast hoesten ook last van een versnelde, oppervlakkige en pijnlijke ademhaling.
 • Kinkhoest: hierbij heb je hevige lange hoestbuien, je kunt er erg benauwd van worden. Ook overgeven is een symptoom van kinkhoest.
 • Kroep: dit is een aandoening die alleen bij kinderen voorkomt, het is een strottenhoofdinfectie die gepaard gaat met hoest, heesheid en een luidruchtige, moeizame ademhaling.
 • Bronchitis: een aandoening waarbij de wand van de bronchiën (je lagere luchtwegen) ontstoken is. Het kan volgen op een verkoudheid of na griep. Je merkt het doordat je luchtwegen meer slijm gaan produceren.
 • Astma: wanneer je astma hebt, heb je in aanvallen last van benauwdheid, piepende ademhaling en hoesten.
 • COPD: als je COPD hebt ben je snel benauwd, en hoest je veel. Ook heb je een piepende ademhaling bij inspanning.

Je hebt een chronische hoest wanneer je hoest langer dan twee weken aanhoudt of wanneer de hoest vaak terugkomt. Dit is een reden om langs de huisarts te gaan.

Deze tekst is goedgekeurd door B. van den Berg, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Natuurlijke oplossingen bij hoesten

Hoest is een symptoom van griep, maar kan ook voorkomen bij verkoudheid. Bepaalde voeding kan het hoesten stimuleren of juist verzachten. Kijk uit met vette voeding en melk. Tuinkers en kruidenthee zijn aan te raden. Ook kun je een medisch hulpmiddele gebruiken dat hoeststillend en verzachtend werkt: A. Vogel Hoestspray. Kijk hier voor nog meer tips bij hoesten en verkoudheid van A.Vogel. 

- advertorial -

Wist je dat?

Niezende vrouwImmunotherapie een methode is om allergische klachten aan te pakken? Immunotherapie pakt je allergie bij de oorzaak aan. Hierdoor kunnen je allergieklachten (bijna) helemaal verdwijnen. Wil je weten hoe immunotherapie precies werkt? En hoelang deze therapie duurt? En bij welke allergieën het toegepast kan worden? Lees dan het dossier Immunotherapie bij allergie op Ziekenhuis.nl! 

Verkouden of toch allergisch?

Niezen, snotteren, rode ogen; het zijn kenmerken van verkoudheid. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat het ook een allergische reactie kan zijn? Het is mogelijk dat je last hebt van hooikoorts, huisstofmijt of een huisdierenallergie. Zodra maar een kat in de buurt is of de pollen weer in de lucht zitten, krijg je dan last van deze symptomen. Vaak blijft het hier niet bij. Klachten als slecht slapen en concentratieverlies komen ook vaak voor bij mensen met een allergie. Belangrijk is om een allergie grondig aan te pakken omdat het de kwaliteit van leven enorm kan beïnvloeden. 

Lees meer hierover in het dossier Allergieën.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video