Zoeken

Hartkramp

Wat is hartkramp?

Vaatvernauwing bemoeilijkt de doorstroming van bloed. Door vernauwing van de slagaders kan de hartspier te weinig zuurstof krijgen. Bij bijvoorbeeld sporten en fietsen krijg je dan pijn op de borst. Dit heet angina pectoris. Tijdens inspanning heeft het hart namelijk meer zuurstof nodig. Zo'n 100.000 Nederlanders hebben hier last van.

Angina pectoris kan een voorbode van een hartinfarct zijn. Hart- en vaatziekten veroorzaken de meeste sterfgevallen. Artsen onderscheiden 2 vormen van angina pectoris: stabiel en instabiel. Bij instabiele angina pectoris, die in rust optreedt, langer dan 15 minuten duurt of snel erger wordt, is met spoed behandeling in het ziekenhuis nodig. Stabiele angina pectoris duurt meestal kort en is afhankelijk van de inspanning. Het kenmerkt zich door een zwaar drukkend gevoel op de borst en een benauwend of onrustig gevoel, angst en transpiratie.

Oorzaak van hartkramp

Klachten treden meestal op tijdens lichamelijke inspanning (sport, traplopen, boodschappen doen), maar ook tijdens opwinding en boosheid, plotselinge temperatuurwisselingen van warm naar koud, spanning of stress, roken (wordt afgeraden), en na de maaltijd.

Symptomen van hartkramp

Een brandend gevoel dat optreedt wordt soms verward met maagklachten. De pijn op de borst kan uitstralen naar armen, nek, kaak of rug. Schouder, arm of pols kunnen een verdoofd gevoel krijgen.

Wanneer naar de huisarts?

Het is raadzaam een dokter te raadplegen bij alle symptomen die op angina pectoris kunnen wijzen. Een arts kan door onderzoek vaststellen of je last hebt van angina pectoris. Behalve het advies om gezond te leven (goede voeding, niet roken, niet te veel alcohol, stress vermijden) geeft de arts je eventueel ook medicijnen.

Deze tekst is goedgekeurd door W. Stenvers, huisarts

Delen
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video