Zoeken

Haaruitval

Wat is haaruitval?

Iedereen heeft wel eens last van haaruitval. Sterker nog: mensen verliezen gemiddeld 60 tot 100 haren per dag. We spreken van overmatig haaruitval wanneer je meer dan honderd haren per dag verliest.

Het kan zijn dat je zodanig veel last krijgt van haaruitval dat je last krijgt van kaalheid. Er zijn verschillende typen kaalheid:

 • Klassieke mannelijke kaalheid. Dit type kaalheid is het meest bekend en doet vooral mannen aan. Die krijgen inhammen op het voorhoofd en een kale plek op hun achterhoofd. Ook vrouwen kunnen dit type kaalheid krijgen, maar bij hen bevindt de haaruitval zich dan meer verdeeld over het hoofd.
 • Pleksgewijze kaalheid. Bij dit type kaalheid krijg je kale plekken tussen je haren. De plekken kunnen zodanig uitbreiden dat je volledig kaal wordt.
 • Allopecia diffusa. Bij dit type haaruitval is de haaruitval tijdelijk. Bijvoorbeeld als gevolg van ziekte of koorts.
 • Trichotillomanie is een aandoening waarbij je haaruitval krijgt doordat je voortdurend aan je haren trekt.
 • Je kunt ook kale plekken hebben als gevolg van (brand)wonden, infecties of bestraling van de huid.
 • Tractie alopecia. Dit ontstaat door het extreem straktrekken van de haren, bijvoorbeeld bij het ontkroesen of het invlechten van haar. Door de tractie wordt de follikel uit de hoofdhuid getild en ontstaat een verminderde doorbloeding met als gevolg blijvend haarverlies. Deze afwijking kan gedurende lange tijd niet worden opgemerkt.

Lees hier meer over kaalheid>>

Oorzaken haaruitval

Het type haaruitval bepaalt doorgaans de oorzaak. Meer algemene oorzaken zijn: 

 • Bepaalde ziekten. Een plotseling optredende tijdelijke haaruitval kan ontstaan als gevolg van bepaalde ziekten, zoals tyfus,griepsyfilis of longontsteking.
 • Blootstelling aan nucleaire straling of röntgenstraling.
 • Het gebruik van bepaalde middelen tegen kanker (chemokuur).
 • Beschadiging van de huid. Denk hierbij aan verbranding, infectie, straling of chemische verwonding.
 • Een allergische reactie.
 • Verkeerde voeding. Dit kan in zeldzame gevallen kaalheid veroorzaken, bijvoorbeeld als je te weinig ijzer hebt of te veel vitamine A.
Delen
Wist je dat?

Je dagelijks ruim honderd hoofdharen kwijtraakt? Er zijn periodes waarin dit aantal veel groter kan zijn. Net als dieren lijk je dan in de rui te zijn. Dit is zelden een teken dat je kaal wordt, maar meestal is het een teken dat je haren ververst worden met nieuwe haren. In zes jaar is je totale haarbos volledig vernieuwd. Ga voor meer informatie over haarverlies naar het 'dossier Haarproblemen' >>

Wist je dat?

Dossier kalknagelsJe een psoriasnagel niet moet verwarren met kalknagels? Ze hebben weliswaar overeenkomstige kenmerken, maar het is wel degelijk wat anders. Het verschil is dat er bij een psoriasisnagel ook nog kleine putjes, lijkend op oliedruppels, in de nagel zitten. Vraag bij onduidelijkheden je huisarts om advies. In het dossier Kalknagels lees je meer over hoe je kalknagels kunt herkennen en behandelen. 

Advertisement

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video