Zoeken

Haaruitval

Wat is haaruitval?

Iedereen heeft wel eens last van haaruitval. Sterker nog: mensen verliezen gemiddeld 60 tot 100 haren per dag. We spreken van overmatig haaruitval wanneer je meer dan honderd haren per dag verliest.

Het kan zijn dat je zodanig veel last krijgt van haaruitval dat je last krijgt van kaalheid. Er zijn verschillende typen kaalheid:

 • Klassieke mannelijke kaalheid. Dit type kaalheid is het meest bekend en doet vooral mannen aan. Die krijgen inhammen op het voorhoofd en een kale plek op hun achterhoofd. Ook vrouwen kunnen dit type kaalheid krijgen, maar bij hen bevindt de haaruitval zich dan meer verdeeld over het hoofd.
 • Pleksgewijze kaalheid. Bij dit type kaalheid krijg je kale plekken tussen je haren. De plekken kunnen zodanig uitbreiden dat je volledig kaal wordt.
 • Allopecia diffusa. Bij dit type haaruitval is de haaruitval tijdelijk. Bijvoorbeeld als gevolg van ziekte of koorts.
 • Trichotillomanie is een aandoening waarbij je haaruitval krijgt doordat je voortdurend aan je haren trekt.
 • Je kunt ook kale plekken hebben als gevolg van (brand)wonden, infecties of bestraling van de huid.
 • Tractie alopecia. Dit ontstaat door het extreem straktrekken van de haren, bijvoorbeeld bij het ontkroesen of het invlechten van haar. Door de tractie wordt de follikel uit de hoofdhuid getild en ontstaat een verminderde doorbloeding met als gevolg blijvend haarverlies. Deze afwijking kan gedurende lange tijd niet worden opgemerkt.

Lees hier meer over kaalheid>>

Oorzaken haaruitval

Het type haaruitval bepaalt doorgaans de oorzaak. Meer algemene oorzaken zijn: 

 • Bepaalde ziekten. Een plotseling optredende tijdelijke haaruitval kan ontstaan als gevolg van bepaalde ziekten, zoals tyfus,griepsyfilis of longontsteking.
 • Blootstelling aan nucleaire straling of röntgenstraling.
 • Het gebruik van bepaalde middelen tegen kanker (chemokuur).
 • Beschadiging van de huid. Denk hierbij aan verbranding, infectie, straling of chemische verwonding.
 • Een allergische reactie.
 • Verkeerde voeding. Dit kan in zeldzame gevallen kaalheid veroorzaken, bijvoorbeeld als je te weinig ijzer hebt of te veel vitamine A.
Delen
Wist je dat?

Je dagelijks ruim honderd hoofdharen kwijtraakt? Er zijn periodes waarin dit aantal veel groter kan zijn. Net als dieren lijk je dan in de rui te zijn. Dit is zelden een teken dat je kaal wordt, maar meestal is het een teken dat je haren ververst worden met nieuwe haren. In zes jaar is je totale haarbos volledig vernieuwd. Ga voor meer informatie over haarverlies naar het 'dossier Haarproblemen' >>

Een meisje met een strip anticonceptiepillen in haar hand Wil je jouw menstruatie kunnen plannen?

Met sommige anticonceptiemiddelen kun je zelf plannen wanneer je ongesteld wordt: de pil, pleister en anticonceptiering. Bij anderen is dit niet mogelijk: minipil, prikpil, anticonceptiestaafje en spiraal. Het is handig om hierover na te denken bij het kiezen van de anticonceptiemethode die het beste bij jou past.

In de special Anticonceptie zetten we de voor- en nadelen van verschillende anticonceptiemiddelen op een rijtje en helpen we je alvast een handje, zodat jij een bewuste keuze kunt maken. Ga naar de special Anticonceptie.

Nog een tip! Kijk ook eens onze animatie over de invloed van hormonen in je anticonceptie op je lichaam.

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video

Specials & Dossiers