Zoeken

Chiropractie: botten kraken als pijnbestrijding

Chiropractie is een vorm van manuele therapie om pijn te bestrijden in onder meer spieren en gewrichten. Sommige mensen hebben er erg veel baat bij maar voor anderen kan de behandeling negatief werken vanwege de kracht die uitgeoefend wordt. Het wordt ook wel bottenkraken genoemd.

Aandoeningen waarbij chiropractie uitkomst kan bieden zijn pijn in de nek en onderrug, maar bij hernia is de behandeling niet aan te raden! Verder kan het verlichting bieden bij hoofd- en aangezichtspijn, migraine en menstruatiepijn. Ook wordt gezegd dat kinderen hierdoor van hun bedplassen af kunnen komen en dat mensen met algemene gevoelens van malaise er meer energie door kunnen krijgen. Een behandeling duurt ongeveer een kwartier.

Heb je ervaring met 'botten kraken'? Positief of negatief? Van welke klachten hielp het je af? Of werden je problemen alleen maar erger? 

Reageren
Delen
Wist je dat?

Dossier Leven met MSJe je voeding dient aan te passen als je MS hebt? MS kan namelijk samengaan met kauw-, slik- en darmklachten. Ook het medicijngebruik kan invloed hebben op je lichaam, je houdt bijvoorbeeld meer vocht vast, waardoor je ook je voedingspatroon zult moeten aanpassen. Wat dit dan precies inhoudt en welke tips we je kunnen aanraden, lees je in het dossier Leven met MS.

Wist je dat?

Ongeveer 20% van de Nederlanders minstens één keer per jaar naar de fysiotherapeut gaat? Vooral sinds 2006 is dit percentage sterk gestegen. Sindsdien heb je geen verwijsbrief meer van de huisarts nodig. Wil je weten wat een fysiotherapeut precies doet? En welke andere (alternatieve) therapieën er zijn om je spieren en gewrichten onder handen te nemen? Lees dan het dossier Therapieën voor spieren en gewrichten

Reacties

 • Sil

  Fati

  Ja mij heeft het heel goed geholpen. Na negen jaar last te hebben van mijn onderrug is het weer helemaal goed gekomen.

  Reageer
 • Sil

  M. (53)

  Een jaar of vijf geleden heeft een chiropraktiker/acupuncturist mijn nek-en rugwervels gerekt wegens rugpijn door hernia en tennisarmpijnklachten. De chiropraktische
  behandeling was een helse marteling en hielp niet, integendeel.Enige jaren later volgde whiplash door kort achtereen verkeersongelukken, gevolgd door een plotselinge totale verlamming, waarna ziekenhuisopname.
  Mijn besluit om door te gaan hielp om opnieuw te leren lopen, praten en handelen.
  Mijn grondige afkeer van hardhandige behhandelingen door therapeuten is levenslang.De Nederlandse naam is bottenkraker.Ik hoorde van mensen die hun baby laten behandelen door de bottenkraker omdat ze heil verwachten van diens behandeling.
  Alternatieve geneeskunde is niet gebaat bij het voortbestaan van deze bottenkrakers.

  Reageer
 • Sil

  J. (54)

  Ik ben er erg tevreden over.
  Gewone therapie duurt weken en bij de Chiropractie ben je met 3 a'4 behandelingen klaar.

  Reageer
 • Sil

  Leon

  ik heb de indruk dat dit verhaal door een Mensendiecktherapeut is geschreven, chiropraxie (en de daaraan verwante manuele therapie) is lang niet altijd drastisch en er kunnen prima resultaten mee behaald worden, ook het idee dat bij hernia niet met een dergelijke therapie behandeld moet worden is op zijn minst ongenuanceerd.......

  Reageer
 • Sil

  Jacqueline (24)

  Ik ben drie keer bij een "bottenkraker" geweest. Hij heeft mij zeer goed geholpen. Als het aan de huisarts lag, liep ik nog steeds met ernstige rugklachten door een val. Hij dacht namelijk dat ik spit had en dat het met rust en medicijnen verholpen kon worden. Via via werd ik naar de chiropracter gestuurd. Door een keer te kraken was de pijn al weg. Ik ben daarna nog twee keer voor controle geweest. Ik ga voor rugklachten liever naar de chiropracter dan naar de huisarts.

  Reageer
 • Sil

  Karel (57)

  Zeer nuttig bij rugklachten, zoals spit en/of bij wat slijtage van werveltjes en zeker geen bottenkraken. Veel positive ervaringen en veel minder rugklachten.

  Reageer
 • Sil

  Vanessa (23)

  Hallo ik heb al jaren last van mijn nek. De pijn is begonnen laag in mijn rug en is nu alleen nog maar geconcentreerd in mijn nek. Ik ben toen ik nog beide pijnen had naar een chiropractor geweest maar geen resultaat geboekt. Bij mij had het geen effect.

  Reageer
 • Sil

  Riet

  ik ben erg positief over de behandelingen bij de chiropratis. Hij ontdekte als eerste na 30 jaar dat mijn ene been iets korter was als het andere. Een simpel zooltje van ƒ3,50 en een paar behandelingen en ik ben al heel lang van mijn pijn af. Ik ga nu een keer per jaar terug voor controle en inderdaad het lijkt op kraken maar ik heb er veel baat bij en kan weer alles normaal doen.

  Reageer
 • Sil

  Ruud (56)

  Na veel nek- en rugklachten een chiropractor bezocht. Na een paar behandelingen voelde ik mij een stuk beter. Dit is al jaren geleden. Ik laat me nu een of twee keer per jaar behandelen. Ik heb er veel baat bij. Maar ik ben er ook van overtuigd dat niet bij iedereen goede resultaten wordt geboekt.

  Reageer
 • Sil

  Henk (41)

  Ik heb er erg veel baat bij liep al jaren met rug klachten vele malen in het ziekenhuis maar zij konden niets meer voor mij doe.
  in 1990 wou het gak mij afkeuren,
  ben toen naar de chiropractor gegaan en van met 4 weken van de pijn af daar voor had ik 24 uur per dag pijn en slikte veel pijn stillers
  nu ga ik ongeveer eens in de 3 maand voor zo als ik het noem ONDERHOUD van me rug

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

52 + 8 =

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video