Zoeken

Gevoelige tanden en eten

Mark (45) merkte voor het eerst dat hij gevoelige tanden toen hij een ijsje at. De pijn die hij toen voelde ging door merg en been. Volgens zijn tandarts is een te harde tandborstel de oorzaak van het probleem. 

"En volgens mijn tandarts poetste ik ook nog eens te hard. Daardoor is mijn tandvlees terug gaan trekken. Dat is de belangrijkste oorzaak van gevoelige tanden, omdat het tandbeen dan bloot komt te liggen en prikkels van buitenaf gemakkelijk de tandzenuw kunnen bereiken. Bij mij is dat dus ook het geval, wat een behoorlijk pijnlijke gevoeligheid veroorzaakt."

Eten is pijnlijk 

"Ik ben gek op dampend hete koffie, maar ik kan het pas op te opdrinken als het ongeveer lauw is, anders ga ik echt door de grond van de pijn. Hetzelfde geldt voor bier. Dat moet ik echt niet ijskoud uit de koelkast drinken, want dat veroorzaakt dezelfde pijn. Vruchten eten is soms ook een crime, zeker als ze erg zoet of zuur zijn. Ik gebruik sinds een aantal maanden speciale tandpasta, dat mijn tanden en tandvlees tegen prikkels van buitenaf beschermt. Dat heeft wel de scherpe kantjes van de pijnlijke gevoeligheid weggehaald, gelukkig. Toch blijf ik heel erg opletten wat ik eet en drink, omdat ik anders toch veel last heb."

Voorzichtig tandenpoetsen

"Tandenpoetsen blijft helaas vervelend. Schrobben zoals ik vroeger deed is er sowieso niet meer bij. Ik poets nu een keer per dag heel zorgvuldig. Het liefst doe ik dat heel voorzichtig, omdat het anders veel pijn doet, maar ik moet erop letten dat er tandplak blijft zitten. Volgens mijn tandarts leidt dat namelijk tot nog grotere tandgevoeligheid, waardoor het poetsen nog vervelender wordt. Voor alle zekerheid ga ik twee keer per jaar naar een mondhygienist. Die verwijdert zo nodig wat tandsteen en geeft mij tips om mijn gebit zo pijnloos mogelijk schoon te houden."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

 

Wist je dat?

Gezondheidsplein ook een vraag- en antwoordrubriek 'Tanderosie' heeft? Je kan hier gratis al je tandvragen stellen aan een deskundige of tussen de eerder gestelde vragen van andere bezoekers zoeken om te kijken of je vraag er soms al tussen staat. Neem snel eens een kijkje! 

Wist je dat?

Huiduitslag op been van kindDe huid van een pasgeboren baby kwetsbaarder is dan die van een volwassene? Dit komt doordat de talgkliertjes in de huid te weinig tal produceren om de tere babyhuid te hydrateren. Hierdoor kan de babyhuid gemakkelijk uitdrogen. De verwachting is dat op termijn één op de twee baby’s te maken krijgt met geïrriteerde plekjes op zijn of haar huid. Tips hoe je een babyhuid goed verzorgt? Lees dan het dossier Huidproblemen bij baby’s. 

Reacties

 • Sil

  Leonie

  Een behandeling van de tandarts of mondhygienist met een speciale fluoridelak wil vaak ook helpen. Deze lak wordt op de tandhalzen gebracht en zorgt er zo voor dat de tandhalzen minder gevoelig worden voor koud/warm. Vraag het eens aan je tandarts/mondhygienist.

  Reageer
 • Sil

  Vanja

  ik heb nu zelf een plaatje als beugel maar ik krijg er ook gevoelige tanden van want nu hoef ik het nog maar 's nachts in maar als ik wat eet voel ik wel dat mijn tanden door die beugel gevoelig zijn geworden

  Reageer
 • Sil

  Wendy

  Dit verhaal klinkt mij bekend in de oren. Met dat verschil, dat ik er pas naderhand pijn van heb. Eet ik nu bijvoorbeeld een ijscoupe leeg, dan heb ik twee minuten erna zo'n pijn, dat het lijkt of mijn kiezen knappen. Die pijn houdt ongeveer twee minuten aan, en zwakt dan af. Met warm eten heb ik het niet zo erg, maar owee als ik bij mijn warme maaltijd iets kouds drink.Ik heb al vanalles geprobeerd, maar niets helpt. Ik weet het vantevoren, maar ijs is iets wat ik zo graag eet, dat ik het toch niet kan laten...

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Ook ik heb last van gevoelige tanden.
  Ik heb van mijn tandarts "Elmex Medical" voorgeschreven gekregen. Dit is een gel die je er een keer per week op moet smeren, laten intrekken en uitspugen/niet spoelen. Als je dit regelmatig doet merk je wel verschil maar echt over gaat het niet

  Reageer
 • Sil

  annika

  Ik sta met hetzelfde probleem in het forum. Ik heb nu enkele malen bij de mondhygiëniste een laserbehandeling gehad.
  Dit zou na één of twee keer moeten helpen. Met de laser worden als het ware kanaaltjes dichtgebrand. Bij de meeste mensen is dit pijnloos,
  en zij zijn snel zonder klachten.
  Dus het is zeker de moeite van het proberen waard. Ik bleek helaas een uitzonderlijk moeilijke patiënt met erg heftige klachten. Maar zelfs
  bij mij heeft het laseren inmiddels voor de helft geholpen. Voor de rest ben ik nu 2x behandeld met 'gluma' (zo heet het geloof ik.) Dit heeft miraculeus geholpen. Voor minder ernstige klachten kun je ook
  enkele malen per jaar vragen om een ec40 behandeling vragen. Dat is spul dat in het glazuur trekt. Dit gaat langzamerhand
  steeds beter werken. Ook is sealen mogelijk.
  Dat is wat de tandarts bij kinderen doet, een beschermlaagje dat over de tanden komt te liggen.Mijn mondhygiëniste vertelde dat ze ook een tandarts kent die kleine vullinkjes legt over de pijnlijke tandhalzen. Wel hangen vaak fikse prijskaartjes aan en mijn verzekering vergoedde niets.
  Maar ik heb het er dubbel en dwars voor over gehad.
  Zo zie je Jeroen (en alle anderen): er is nog hoop!
  Groetjes van Annika

  Reageer
 • Sil

  m. van hal

  Ik heb ook gevoelige tanden en gebruik sensodine of elmex tandpasta. Met de mondhygieniste ben ik gestopt omdat ik na een behandeling steeds enkele weken last van pijn in mijn mond had. Wie herkent dit.

  Reageer
 • Sil

  M.Geelen

  Met mijn reactie op al deze pijlijke verhalen wil ik jullie wat suggesties geven. Ik ben al 27 jaar werkzaam als mondhygienst, dus ervaring genoeg. Gebruik een superzachte borstel, want voor plakverwijdering heb je geen harde nodig. Druk niet te hard. Spoel na het eten van fruit of het drinken van fris en vruchtensappen eerst met water om de zuurgraad te neutraliseren en poets niet binnen een half uur daarna. Verder kun je tandpasta gebruiken tegen gevoelige halzen. Dit zijn pasta's waarop staat sensitivity.Elmex heeft een combinatie tandpasta met spoelmiddel wat dieper in de kanaaltjes kan dringen. Je moet verschillende pastas uit proberen, want ze hebben allen een verschillende combinatie stoffen. De ene mens reageert hierop de ander op een andere samenstelling. Wat je ook kunt doen, als het b.v. lokaal is een kloddertje tandpasta op je vinger te doen en dit op de tanden te smeren. Laten zitten en niet spoelen, zodat de stoffen langer in kunnen trekken en je niet alles weer na 1a2 minuten uitspoelt. De werking is dan veel te kort. Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen helpen. Laat eens wat van je horen of je er bat bij hebt. Succes!

  Reageer
 • Sil

  Floor

  Goede tip! Gisteren had ik opeens last van één gevoelige kies. Ik zag ook dat mijn tandvlees op die ene plek wat was teruggetrokken (waarschijnlijk door te hard poetsen, waar ik nogal een handje van heb). Het was een zeer vervelend gevoel, iets wat ik nog nooit eerder had meegemaakt, ik werd er niet vrolijker van. Gelukkig kwam ik op het idee om hier op deze site te kijken of er misschien tips werden gegeven. En inderdaad, aan de tip van de mondhygiëniste (mevrouw van Geelen) heb ik veel gehad. Zij raadde aan een kloddertje tandpasta op de plek te smeren en dan niet te spoelen, maar het te laten inwerken. Dit heb ik gedaan, een keer 's middags en voor het slapen gaan, en...................... De pijn is nu al vrijwel weg!!!!!! Heerlijk!! Bedankt dan ook, voor deze gouden tip!!

  Reageer
 • Sil

  col

  Graag zou ik willen weten welke lokale applicatie van flouridelak het meest effect heeft?

  Is het lak dat afgedroogd is met zo'n laser meer effectief?

  Ik zoek een tandarts die goed aangeschreven staat in Rotterdam en voor de problemen van mijn leeftjds catagorie, 55 dus. (niet een praktijk voor implantologie)

  Reageer
 • Sil

  Lara

  Zou je mij de naam van die tandpasta kunnen mailen?

  larasmulders@hotmail.com

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

84 - 4 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video