Zoeken

"Ik heb al twintig jaar pijn door fibromyalgie"

Verhaal door Tim (39)

Tim (39 jaar) heeft fibromyalgie: een vorm van reuma. Hij ondervindt veel klachten door zijn ziekte, maar probeert toch positief door het leven te gaan. 

Overal pijn en slaaptekort

"Sinds een jaar is bij mij fibromyalgie (weke-delenreuma) vastgesteld, maar ik heb al zeker ruim twintig jaar last van zwakke enkels, kramp in voeten en langzaam opkomende spierpijnen. Ik heb ook last van een tennisarm, hamstring enz. Dit gaat soms over en dan denk je: het was toch geen tennisarm of hamstring. Maar na verloop van tijd komen de klachten terug en er komen er ook steeds meer bij."

"De ziekte zit nu door mijn hele lichaam. Elke nacht slaap ik slecht en word ik tot vijftien keer per nacht wakker. Volgens het slaapcentrum heb ik wel mijn diepe slaap, maar ik ben zo ontzettend moe! Ik slik alleen pijnstillers als de pijn heel erg is. Als ik de volgende dag moet werken slik ik een behoorlijk zware slaaptablet maar ondanks dat word ik toch nog een enkele keer wakker."

Ziekte accepteren

"Ondanks de vele klachten, heb ik mijn ziekte geaccepteerd en kan ik er behoorlijk mee omgaan. Ik hoop dat ik mijn hele leven onder de mensen kan blijven komen en mijn werk kan blijven doen. Gelukkig zit dat nu allemaal goed."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen
Wist je dat?

Een burn-out steeds vaker onder kinderen én jongeren voorkomt? Onderzoek heeft uitgewezen dat één op de drie kinderen lijdt aan angst en stress. Tien procent kampt met ernstige vermoeidheidsklachten. De oorzaak? De prestatiemaatschappij en enorme sociale druk. Hierdoor zijn er te weinig rustpauzes om even op adem te komen. In het dossier Burn-out bij kinderen en jongeren geven we daarom tips hoe ouders ervoor kunnen zorgen dat hun oogappel niet opgebrand raakt.  

EHBO in een notendop

Weet jij hoe je een mitella aanlegt? En hoe je moet reanimeren? In het dossier ‘EHBO in een notendop’ krijg je een ‘spoedcursus’ EHBO!

Ga naar het dossier ‘EHBO in een notendop’ >>

Reacties

 • Sil

  Marnix

  Mijn oma heeft ook fibromyalgie, een kennis kwam laatst met iets wat haar van haar klachten af zou kunnen helpen zei hij. Het is ook nog eens 100% natuurlijk, dus zonder bijwerkingen. Voor de zekerheid even aan de arts gevraagd, met als antwoord: Je kunt het proberen maar maak je geen illusies! Na een paar weken waren de klachten al 70% afgenomen. Tot grote verbazing van de arts!

  Reageer
 • Sil

  Lia

  Ook ik heb al een een 7-tal jaren fybromyalgie. Ik zie ook al net zo veel jaren tegen de herfst en winter op omdat dan de klachten het ergste zijn, vooral mijn bovenbenen voelen erg stijf en pijnlijk en vooral iets kouder dan b.v. van mijn arm. Laatst gelezen dat als je lichaamstemperatuur een paar tiende afwijkt dit een enorme trigger is voor dit soort klachten. 2 jaar geleden heb ik een infrarood-cabine aangeschaft, hier ging ik dat eerste jaar bijna elke avond in. Ook heb ik een elektrische deken, waar ik mijn bed mee voorverwarm. En verder laat ik elke maand mijn benen masseren. Mijn klachten zijn zeker niet weg en in deze periode, nat en koud, zeker weer erger. Maar door mijn "maatregelen" is het te doen. Hopelijk heeft hier iemand iets aan. Een vraagt blijft wel: waarom is mijn lichaamstemperatuur lager?

  Reageer
 • Sil

  Johan

  "Ik heb al meer dan twaalf jaar pijn door fibromyalgie"

  Johan (49 jaar) bij mij komt de pijn in mijn gehele lichaam wanneer ik 's avonds slapen ga, dan na +- 2 uur komt de pijn in mijn gehele lichaam waardoor ik meestal wakker wordt. Ik zou hier graag van af komen maar heb geen idée hoe. Elke tip is welkom.

  Reageer
 • Sil

  aggie

  Ik heb ook al 'n jaartje of 25 fibromyalgie. Tot een jaar geleden zat ik regelmatig bij de huisarts om van alles te proberen, allemaal troep die medicijnen en slaaptabletten en ook allemaal zonder enig resultaat. Ik was mezelf zo zat , en oud worden dat hoefde voor mij niet. Ik ben een half jaar geleden begonnen met koudgeperste zonnebloemolie te spoelen. Ik hoorde bij toeval dat dit goed was voor o.a. chronische ziektes. Ik heb daar eens flink naar zitten Google over wat precies was en hoe dat moest. Ik gebruik dit inmiddels 6 maanden en gebruik geen medicijnen meer. De klachten zijn voor zeker 70 % afgenomen. Slaap beter en kan alles weer met flinke energie doen. Ik sla het spoelen geen dag over, in het begin totdat de klachten afgenomen waren deed ik dit 3x daags en nu 1x daags.

  Reageer
 • Sil

  Anneke Schouten

  Zwemmen in warm water eventueel met oefeningen is ook heel erg lekker.

  Reageer
 • Sil

  Betty

  Hallo, Ik heb zelf ook al een aantal jaren fibro. Het is een vervelend iets, je moet je zelf afvragen kan ik vandaag de ramen allemaal zemen of niet, nu ga ik even rusten en ga zo maar door. Ik heb zelf ook dat ik heel vermoeid ben en pijn heb als ik 's morgens wakker word. Ik weet niet wat je voor een bed hebt, maar een tip: een waterbed zou perfect voor je kunnen zijn ook al heb je dan maar een paar uurtjes gelegen of geslapen, je bent fitter dan in een gewoon bed. Het kan zijn dat je heel erg verkrampt ligt als je slaapt dat weet je zelf niet en door de pijn die ontstaat word je wakker. Nou probeer het eens. En succes, groetjes

  Reageer
 • Sil

  simone

  Ik heb ook fibromyalgie, maar mijn huisarst wil me niet doorsturen naar een slaapcentrum, omdat er volgens hem ergere gevallen zijn. Hoe kan ik dit toch doordrukken, hoe ben jij er terecht gekomen?

  Reageer
  • Sil

   Mkoerhuis

   Hey,

   Ik heb wel een paar adviezen voor je, ook uitstekend tegen slaapproblemen. Het heeft bij mij ook prima gewerkt.

   Reageer
 • Sil

  Corinne Smit - van Dijk

  Ik heb van mijn reumatoloog Amitriptyline gekregen om 's avonds in te nemen. Het ontspant je spieren als je slaap, waardoor je beter kan slapen. Verder raad ik je het boek "De Pijn De Baas" van Frits Winter aan. Hierin leer je om te gaan met je pijn. Dus niet bepalen of je alle ramen wel of niet kunt wassen. Maar dat je elke dag een raam moet doen. Niet juist op goeie dagen zgn. "de beuk erin gooien". Maar ook dan rustpauzes inlassen, zodat je ook een beetje energie overhoudt voor de dag erna. En zo bouw je na lange tijd weer beetje bij beetje wat op. Verder altijd blijven bewegen. Het is ook beter met regelmaat op vaste tijden een pijnstiller te nemen. Wanneer je dit nl. alleen doet wanneer je lichaam erom vraagt, zal het uiteindelijk vaker en eerder om een pijnstiller vragen. Pijn-afhankelijkheid, wordt het dan. Je hoort het, het boek zit nog vers in mijn hoofd. Ik heb braaf een vaste dagindeling en weinig ruimte voor spontane acties; die moeten worden gepland. Dit staat lijnrecht tegenover mijn karakter. Maar door mij hieraan te houden is mijn leven een stuk aangenamer geworden en kan ik de pijn hanteren en relativeren, want die is er nog gewoon dag in en dag uit. Veel succes.

  Reageer
 • Sil

  Marije

  Ik weet sinds sep.2005 dat ik fm heb, en ik heb veel baat bij een elek.deken. Ik werk 4 dagen in de week, en dat is best zwaar, ook omdat ik 2 jonge kinderen heb. Maar ik heb er voor gezorgd, middels een tijdklok, dat mijn elek.deken een uur voor dat ik opsta aan gaat, op die manier ben je al heel warm (spieren) en zeker niet zo stijf als je wakker wordt. Het scheelt bij mij zeker de helft. Daarnaast zorgt het aanzetten van de elek.deken, een uurtje voor dat ik ga slapen, voor een ontspannen gevoel, en kan ik zeker beter slapen. Minder pijn.

  Reageer
 • Sil

  Happy

  Ik heb ook al zo lang fibromyalgie. Ik kon steeds minder. Een maand geleden kwam ik bij een ortho-manueelarts in Den Haag terecht. Hij heeft al mijn wervels opnieuw gezet en volgens hem gaat het genezingsproces nu pas beginnen. Echter merk ik nu al resultaat!! Ik kan mijn armen weer optillen en naar beneden kijken, mijn kop koffie optillen zonder te gaan trillen van de inspanning. En ik heb veel meer energie! Ik voel mij zo happy!!! Ik zeg niet dat hij fibromyalgie kan genezen maar wellicht hebben meer fibromyalgie-patienten baat bij zijn behandelingen. Ik hoop dat vele mensen geholpen zijn met deze tip. Er is nog hoop!!!!!

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

42 + 8 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video