Zoeken

"Ik heb al twintig jaar pijn door fibromyalgie"

Verhaal door Tim (39)

Tim (39 jaar) heeft fibromyalgie: een vorm van reuma. Hij ondervindt veel klachten door zijn ziekte, maar probeert toch positief door het leven te gaan. 

Overal pijn en slaaptekort

"Sinds een jaar is bij mij fibromyalgie (weke-delenreuma) vastgesteld, maar ik heb al zeker ruim twintig jaar last van zwakke enkels, kramp in voeten en langzaam opkomende spierpijnen. Ik heb ook last van een tennisarm, hamstring enz. Dit gaat soms over en dan denk je: het was toch geen tennisarm of hamstring. Maar na verloop van tijd komen de klachten terug en er komen er ook steeds meer bij."

"De ziekte zit nu door mijn hele lichaam. Elke nacht slaap ik slecht en word ik tot vijftien keer per nacht wakker. Volgens het slaapcentrum heb ik wel mijn diepe slaap, maar ik ben zo ontzettend moe! Ik slik alleen pijnstillers als de pijn heel erg is. Als ik de volgende dag moet werken slik ik een behoorlijk zware slaaptablet maar ondanks dat word ik toch nog een enkele keer wakker."

Ziekte accepteren

"Ondanks de vele klachten, heb ik mijn ziekte geaccepteerd en kan ik er behoorlijk mee omgaan. Ik hoop dat ik mijn hele leven onder de mensen kan blijven komen en mijn werk kan blijven doen. Gelukkig zit dat nu allemaal goed."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen
Wist je dat?

Zwangere buikHet hCG-hormoon en de verhoogde concentratie progesteron ervoor zorgen dat  zwangere vrouwen zich in de eerste drie maanden ontzettend moe kunnen voelen? Het advies luidt in de meeste gevallen: gewoon aan toegeven. Een middagdutje doet soms wonderen. Meer weten over de ongemakken tijdens een zwangerschap en hoe je daarmee om kunt gaan? En hoe de foetus zich ontwikkelt in de baarmoeder? Lees dan het dossier Zwangerschap

Wist je dat?

Vrouwen vaak andere symptomen ervaren bij een hartaanval dan mannen? In het dossier ‘Hartinfarct bij vrouwen’ lees je er alles over.

Ga naar het dossier ‘Hartinfarct bij vrouwen’>>

Reacties

 • Sil

  Anneke Schouten

  Zwemmen in warm water eventueel met oefeningen is ook heel erg lekker.

  Reageer
 • Sil

  Betty

  Hallo, Ik heb zelf ook al een aantal jaren fibro. Het is een vervelend iets, je moet je zelf afvragen kan ik vandaag de ramen allemaal zemen of niet, nu ga ik even rusten en ga zo maar door. Ik heb zelf ook dat ik heel vermoeid ben en pijn heb als ik 's morgens wakker word. Ik weet niet wat je voor een bed hebt, maar een tip: een waterbed zou perfect voor je kunnen zijn ook al heb je dan maar een paar uurtjes gelegen of geslapen, je bent fitter dan in een gewoon bed. Het kan zijn dat je heel erg verkrampt ligt als je slaapt dat weet je zelf niet en door de pijn die ontstaat word je wakker. Nou probeer het eens. En succes, groetjes

  Reageer
 • Sil

  simone

  Ik heb ook fibromyalgie, maar mijn huisarst wil me niet doorsturen naar een slaapcentrum, omdat er volgens hem ergere gevallen zijn. Hoe kan ik dit toch doordrukken, hoe ben jij er terecht gekomen?

  Reageer
 • Sil

  Corinne Smit - van Dijk

  Ik heb van mijn reumatoloog Amitriptyline gekregen om 's avonds in te nemen. Het ontspant je spieren als je slaap, waardoor je beter kan slapen. Verder raad ik je het boek "De Pijn De Baas" van Frits Winter aan. Hierin leer je om te gaan met je pijn. Dus niet bepalen of je alle ramen wel of niet kunt wassen. Maar dat je elke dag een raam moet doen. Niet juist op goeie dagen zgn. "de beuk erin gooien". Maar ook dan rustpauzes inlassen, zodat je ook een beetje energie overhoudt voor de dag erna. En zo bouw je na lange tijd weer beetje bij beetje wat op. Verder altijd blijven bewegen. Het is ook beter met regelmaat op vaste tijden een pijnstiller te nemen. Wanneer je dit nl. alleen doet wanneer je lichaam erom vraagt, zal het uiteindelijk vaker en eerder om een pijnstiller vragen. Pijn-afhankelijkheid, wordt het dan. Je hoort het, het boek zit nog vers in mijn hoofd. Ik heb braaf een vaste dagindeling en weinig ruimte voor spontane acties; die moeten worden gepland. Dit staat lijnrecht tegenover mijn karakter. Maar door mij hieraan te houden is mijn leven een stuk aangenamer geworden en kan ik de pijn hanteren en relativeren, want die is er nog gewoon dag in en dag uit. Veel succes.

  Reageer
 • Sil

  Marije

  Ik weet sinds sep.2005 dat ik fm heb, en ik heb veel baat bij een elek.deken. Ik werk 4 dagen in de week, en dat is best zwaar, ook omdat ik 2 jonge kinderen heb. Maar ik heb er voor gezorgd, middels een tijdklok, dat mijn elek.deken een uur voor dat ik opsta aan gaat, op die manier ben je al heel warm (spieren) en zeker niet zo stijf als je wakker wordt. Het scheelt bij mij zeker de helft. Daarnaast zorgt het aanzetten van de elek.deken, een uurtje voor dat ik ga slapen, voor een ontspannen gevoel, en kan ik zeker beter slapen. Minder pijn.

  Reageer
 • Sil

  Happy

  Ik heb ook al zo lang fibromyalgie. Ik kon steeds minder. Een maand geleden kwam ik bij een ortho-manueelarts in Den Haag terecht. Hij heeft al mijn wervels opnieuw gezet en volgens hem gaat het genezingsproces nu pas beginnen. Echter merk ik nu al resultaat!! Ik kan mijn armen weer optillen en naar beneden kijken, mijn kop koffie optillen zonder te gaan trillen van de inspanning. En ik heb veel meer energie! Ik voel mij zo happy!!! Ik zeg niet dat hij fibromyalgie kan genezen maar wellicht hebben meer fibromyalgie-patienten baat bij zijn behandelingen. Ik hoop dat vele mensen geholpen zijn met deze tip. Er is nog hoop!!!!!

  Reageer
 • Sil

  ina

  Zelf heb ik het ook al jaren, maar pas 6 jaar geleden is het erkent door de reumatoloog. Ik kreeg glicocimine voorgeschreven het laatste jaar. Daar heb ik veel baat mee. Ik slik nu 1500 mg en het gaat redelijk. Je moet wel naar je eigen lichaam luisteren, zeiden ze tegen mij. Maar bijna nooit gedaan. Ik ga heel vaak over mijn grenzen.

  Reageer
 • Sil

  miranda vast

  Ik weet sinds juni dit jaar dat ik fybro heb en ben sinds dien onder behandeling van de gezonde zaak met behulp van mijn bazin. Hier ga je samen met een psycholoog en fysiotherapeut kijken wat er veranderd kan worden. Bij mij was het zo, ik ben te perfectionistisch dus alles moet netjes en alles op mijn manier. Ben iemand die denkt: eerst de rest en dan pas ik. Dat probeer ik nu te veranderen luister nu meer naar mijn lichaam, tuurlijk met vallen en opstaan. En met de fysiotherapie probeer ik mijn belastbaarheid weer hoger te kunnen leggen en mijn conditie te verbeteren en ik merk dat dat mij heel goed doet.

  Reageer
 • Sil

  Th.P.lamers Mevr.

  Hallo allemaal, ook ik heb al sinds een jaar pijn in mijn schouders. Therapie gehad, hielp niet ook voor de nek en rug, toen spuiten in mijn schoudergewrichten. Ben heel erg moe, wordt een keer of 5 op een nacht wakker v/d pijn, slaap erg veel, val zomaar van het ene op andere moment binnen en buiten. Ben nu bij de neuroloog voor onderzoek, maar na jullie verhalen lijken mijn klachten meer op FM, wie weet raad, waar moet ik naar toe, en wat kan ik doen? Groetjes Thea

  Reageer
 • Sil

  Doorzettertje

  Hallo, Ook ik stoei al jaren met dezelfde klachten. Ook ik ben perfectionistisch en sta ik altijd voor iedereen klaar. Sinds een jaar is het afgelopen daarmee, ik luister naar mijn lichaam, ik ben weer van mijzelf gaan houden en mijn omgeving neem mij maar zo als ik ben. Jaren heb ik medicijnen geslikt terwijl ik dat eigenlijk niet wilde. Artsen zeiden dat ik niets mankeerde en ga zo maar door. Jaren geleden werd mij het boek Pijn de baas van Frits Winter aangeraden en er ging een wereld voor mij open. Ook heb ik warm water therapie gedaan. Sinds een jaar hou ik mij beroepsmatig bezig met de chinese geneeswijze waar ik ook Tai Chi en Qi Gong oefeningen doe. Ook heb ik vanwege "het verleden" EMDR gedaan en dat was ook zeer verhelderend. Ik lees veel boeken waaronder The Secret en een half jaar geleden ben ik gestopt met mijn medicijnen. Ik ben er nog niet, want ik heb nog dagelijks pijn en slaap nog niet helemaal goed, maar ik ga door met oefenen en mediteren. S middags zet ik dan een cd op en ik laat mij dan meenemen in de meditatie. Een uur later wordt ik weer fit wakker. Mijn advies: ga mediteren, wandelen en sluit je aan bij een goede groep voor Qi Gong of Tai Chi. Succes

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

22 + 8 =

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe voorkom je huidkanker? (video 5 van 5)

Bekijk de video