Zoeken

Evenwichtsorgaan aandoening

(Labyrinthitis)

Betreft een aandoening van het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan is een zeer complex orgaan dat bestaat uit vijf holtes: de drie halfcirkelvormige kanalen, het ovale zakje (utriculus) en ronde zakje (sacculus). De halfcirkelvormige kanalen geven informatie over draaibewegingen van het hoofd, het ovale en ronde zakje geven informatie over de stand van het hoofd t.o.v. de zwaartekracht. De evenwichtsorganen werken sterk samen met de ogen en zijn ook afhankelijk van een goede nekfunctie. Stoornissen in het evenwichtsorgaan kunnen ontstaan door ontstekingen (viraal of bacterieel), verwondingen (kneuzing, bloeding of schedelbreuk ) of door een bloedpropje in de vaten naar het evenwichtsorgaan. Een aparte groep vormt de ziekte van Meniere. Bij de ziekte van Meniere is er te veel vocht aanwezig in het evenwichtsorgaan. De klachten die horen bij een evenwichtsorgaan aandoening zijn: Heftige draaiduizeligheid (draaimolen gevoel) met daarbij misselijkheid en braken. Bij het lopen kan er een gevoel van vallen of echt vallen optreden. Oorsuizen en doofheid aan de zieke kant. Bij onderzoek kunnen onwillekeurige oogbewegingen gezien worden, en bij het lopen ontstaat er een afwijking naar de kant van het zieke oor. Afhankelijk van de oorzaak kan er een specialistisch onderzoek nodig zijn.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Test je kennis over de menstruatiecyclus!

Benieuwd hoeveel je na het lezen van dit dossier nog weet? Doe onze quiz over de menstruatiecyclus. Zo kom je erachter wat er is blijven hangen! Lager gescoord dan verwacht? Neem dan vooral dit dossier nog eens goed door. Daarin staat alles wat je over de cyclus moet weten!

Wist je dat?

Dossier Seksverslaving bij mannenDe meeste seksverslaafden man zijn? Momenteel hebben 300.000 mensen een seksverslaving en daarmee behoort het tot de top 3 van grootste verslavingen in Nederland. Vanwege schaamte durven veel mensen geen hulp in te schakelen, terwijl dit hen juist kan helpen het onder controle te krijgen. In het dossier Seksverslaving bij mannen lees je wanneer je nu echt seksverslaafd bent, hoe het ontstaat en wat er aan te doen is. 

Over evenwichtsorgaan aandoening
Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video