Zoeken

Evenwichtsorgaan aandoening

(Labyrinthitis)

Betreft een aandoening van het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan is een zeer complex orgaan dat bestaat uit vijf holtes: de drie halfcirkelvormige kanalen, het ovale zakje (utriculus) en ronde zakje (sacculus). De halfcirkelvormige kanalen geven informatie over draaibewegingen van het hoofd, het ovale en ronde zakje geven informatie over de stand van het hoofd t.o.v. de zwaartekracht. De evenwichtsorganen werken sterk samen met de ogen en zijn ook afhankelijk van een goede nekfunctie. Stoornissen in het evenwichtsorgaan kunnen ontstaan door ontstekingen (viraal of bacterieel), verwondingen (kneuzing, bloeding of schedelbreuk ) of door een bloedpropje in de vaten naar het evenwichtsorgaan. Een aparte groep vormt de ziekte van Meniere. Bij de ziekte van Meniere is er te veel vocht aanwezig in het evenwichtsorgaan. De klachten die horen bij een evenwichtsorgaan aandoening zijn: Heftige draaiduizeligheid (draaimolen gevoel) met daarbij misselijkheid en braken. Bij het lopen kan er een gevoel van vallen of echt vallen optreden. Oorsuizen en doofheid aan de zieke kant. Bij onderzoek kunnen onwillekeurige oogbewegingen gezien worden, en bij het lopen ontstaat er een afwijking naar de kant van het zieke oor. Afhankelijk van de oorzaak kan er een specialistisch onderzoek nodig zijn.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Forum Griep

Forum GriepHeb je (vaak) griep? En heb je er vragen over of heb je de behoefte om er eens over te praten? Praat met lotgenoten op ons forum. 

Ga naar het griep forum >>

Wist je dat?

MalnuCareEr specialistische zorg beschikbaar is bij ondervoeding? Is eten een zorg voor jou, of maak je je zorgen om familie? Eet je wel voldoende? Of heb je misschien moeite om je eten weg te krijgen? Bij Stichting Malnucare kun je terecht met deze vragen.

MalnuCare is een informatie- en behandelcentrum bij (dreigende) ondervoeding. Iedereen kan hier terecht wanneer eten een zorg wordt. De diëtisten van MalnuCare geven adviezen om ondervoeding te voorkomen en indien nodig te behandelen.

Ga naar de website van Malnucare >>

- advertorial -

Over evenwichtsorgaan aandoening
Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je een mitella aan?

Bekijk de video