Zoeken

"Ik schaam me voor mijn vader met epilepsie"

Verhaal door Anne (17)

Anne (17 jaar) haar vader heeft epilepsie. Ze wil het liever niet toegeven, maar soms schaamt ze zich voor haar vader.

"Mijn vader is chronisch ziek, zoals je dat noemt: hij heeft epilepsie. Je ziet in eerste instantie niets aan hem, maar zo af en toe krijgt hij aanvallen. Dat kan overal gebeuren: thuis, maar bijvoorbeeld ook op straat. Hij mag daarom ook niet autorijden. Het is overigens niet zoals veel mensen denken dat hij dan meteen neervalt en begint te schokken enzo, veel vaker raakt hij gewoon even wat 'afwezig' en reageert hij niet meer goed op de omgeving. Ook doet hij soms 'rare' dingen, bijvoorbeeld geluiden maken of steeds ritmisch dezelfde beweging maken met zijn handen."

Probleem

"En daar zit mijn probleem: natuurlijk vind ik het vooral heel vervelend voor mijn vader dat dit soms gebeurt, zeker in het openbaar als er mensen bij zijn die niet weten wat het is. Die gaan dan staren of maken zelfs vervelende opmerkingen, omdat ze denken dat mijn vader niet naar ze luistert. Voor mijn vader is het natuurlijk het ergst. Maar ik betrap mezelf er soms op dat ik me voor hem schaam als zoiets weer gebeurt. Dan zie ik dat hij 'wegraakt' en dan hoop ik maar dat anderen het niet zien of dat hij geen gekke dingen gaat doen."

"Eigenlijk vind ik het heel erg dat ik me voor hem schaam: het is toch mijn vader! Ik heb het niet tegen hem verteld en ik wil het ook niet vertellen. Ik probeer me over mijn schaamte heen te zetten en ik hoop dat dit zo snel mogelijk lukt."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

Reacties

 • Sil

  Beenie

  Ik kan het me voorstellen en goed ook. Ik ben nu 30 en heb mij als kind wel eens geschaamd voor mijn moeder maar dat ging ook meer gepaard met bezorgdheid. Mijn moeder heeft ook epilepsie en nu ze in de overgang is is ze tijdens haar aanvallen ook incontinent. Daar schaamt ze zich voor en zegt daar ook niks over tegen niemand. Soms denk ik ook dat als degene met epilepsie zich niet schaamt of niet zo over komt dat dan de buitenwereld of de naasten zich er ook relaxter onder voelen.

  Reageer
 • Sil

  Jordy

  hey anne,
  ik heb ook epilepsie maar ik word in 1sec heel agressief en daarna weet ik er niets meer van.
  ik vind het ook heel vervelend dat ik het heb maar het vervelendste is dat mensen zich schamen voor me als ze bij me lopen of bang zijn voor mij. vooral als mijn vrienden bang zijn is het irritant!
  probeer je alstublieft niet te schamen voor je vader want het is echt hard voor hem :( ik weet waarvan ik spreek...

  Reageer
 • Sil

  s.

  Heey.

  Mijn vader heeft ook epilepsie en ik heb er net zoals jij heel erg veel moeite mee.
  Ik schaam me ook voor mijn vader maar ben bang om het te zeggen. Ik zoek iemand om mee te praten. Misschien kunnen we via msn elkaar helpen?

  x s.

  Reageer
 • Sil

  Sofie

  Hoi Anne,

  Ik las net je verhaal over je vader en het feit dat jij je een beetje schaamt voor hem als hij weer een epilepsie-aanval krijgt. Ik heb een vraagje voor je.

  Ik werk voor het Belgische weekblad Flair en ben op zoek naar een jonge vrouw zoals jij. Iemand die om een of andere reden geen perfecte relatie heeft met haar ouders maar die zich daar niet helemaal goed bij voelt. Want je ouders die moet je respecteren, wat er ook gebeurt.

  Zou jij het zien zitten om (helemaal anoniem) aan dit artikel mee te werken?
  Je kunt me bereiken via s.desmet@flair.be.

  Groetjes,

  Sofie De Smet
  Redactrice Flair Belgie

  Reageer
 • Sil

  Kayleigh Brand

  Hoi Anne,

  Ik snap dat je het vervelend vind, dat andere er naar kijken of vervelende opmerkingen maken.
  Maar probeer je in te leven in je vader op dat moment, het is voor hem zeker niet makkelijk om dat in het openbaar te krijgen.
  Bewonder hem op het feit dat hij toch naar buiten gaat, je weet immers niet wanneer hij zo'n aanval krijgt.

  Je houd van je vader, en ik vind het heel goed dat je er voor hem bent.
  Maar waarom schamen? Hij is je vader, en kan er zelf niets aan doen.

  Wat doe jij op het moment dat hij in het openbaar zo'n aanval krijgt?

  Heb jij met je vader er wel eens over kunnen praten, over zijn gevoelens en jou gevoelens?

  Groetjes,
  Kayleigh Brand

  Reageer
 • Sil

  André

  Waarom schamen,ieder mens heeft zijn aardig en eigenaardigheden.Ik heb respect voor m\'n vader dat die wil wandelen en juist met mij. Mijn vader en mijn broer hadden beiden last van epelepsie, heb me nooit geschaamd hier over en vond het heel erg zielig voor hen, zij ziek en ik gezond

  Reageer
 • Sil

  Syl

  hallo anne
  misschien heb je steun aan het volgende boek: het is een zogenaamde grafische roman (soort stripboek). Het heet Vallende Ziekte. de schrijver beschrijft hierin heel persoonlijk zijn ervaringen met zijn oudere broer die epileptie heeft.
  Epileptie had een grote invloed op alle gezinsleden en schaamte was zeker een emotie die bij iedereen wel bij tijd en wijle aanwezig was (niet gek ook want het is een hele normale emotie die soms de kop op steekt). Misschien heb je steun of troost bij het lezen van dit boek. Er zijn inmiddels 2 delen en beide zijn prachtig en indrukwekkend. De schrijver heet: David B
  ISBN-13: 9789045000596

  Reageer
 • Sil

  olga

  Beste Anne, mijn zus heeft ook epilepsie en zij heeft wel vaker "grote aanvallen" waarbij ze dan inderdaad wel met haar armen en benen tekeergaat. Ikzelf schaam me er dan niet zelf voor als het gebeurt, maar ik ben er wel als de dood voor dat ze er een krijgt als ik alleen met haar ben, vooral toen we alletwee nog wat jonger waren. Ik was namenlijk vaak diegene die haar vond als ze er een had. Het was zelfs zo dat ik op een gegeven moment echt bang voor haar was en echt niet meer alleen met haar durfde te zijn. Met als gevolg dat ik niet meer met haar overweg kon en me steeds meer afzonderde van haar, totdat ik zelf een aanval kreeg, nu drie jaar geleden. Zelf heb ik maar een aanval gehad en hoop dat het daar ook bij blijft. Mijn relatie met mijn zus is daardoor echt een stuk verbeterd. Ik snap dat jij je er soms ervoor schaamd maar denk er dan aan dat dat komt doordat er veel mensen zijn die er gewoon niets van af weten en dan meteen met een oordeel klaar staan. Sterkte en groetjes.

  Reageer
 • Sil

  anoniem

  Hai, ik ben een moeder met epilepsie, nog iets erger dan jou vader, en heb een dochter van 16. Ik kan me goed voorstellen dat zij zich schaamt voor mij, ook al zegt ze dat niet. Mijn schaamte naar haar toe is ook erg groot als ik een aanval krijg en haar vriend of vriendinnen zijn erbij. Dat zeg ik wel tegen haar. Het is zo jammer dat mensen zich schamen en zelf daar weer slechte gevoelens over krijgen . Eigenlijk alleen maar doordat de buitenwereld vaak zo raar reageert. Schaam jezelf alsjeblieft niet, het is niet jou schuld en ook niet die van je vader. Praat met hem als dat lukt of met anderen, of ga eens bellen met stichting korrelatie. Hou van elkaar en geef anderen uitleg of lik op stuk. Ik wens jullie veel succes en geluk in de toekomst.

  Reageer
 • Sil

  Het is natuurlijk hartstikke erg dat je vader het heeft. Ik heb zelf iets vergelijkbaars en heb er ook elke dag last van. Op straat of ergens anders merk je het niet, maar diep van binnen zal ik het nooit accepteren. En dat je je schaamt is heel normaal. Want als mensen eenmaal weten wat er aan de hand is en ze zien dat jij toch je vader probeert te helpen, zullen ze dat prijzen. En vervelende opmerkingen kun je het best negeren, ook al is dat heel moeilijk. Maar als je de negatieve mensen negeert zullen ze vanzelf zien dat je het niet op prijs stelt en zullen de meeste ophouden. Maar nog een tip, praat erover met andere mensen. Je kunt het opkroppen maar daar zal je jezelf alleen maar meer pijn mee doen, en op het eind ook andere mensen die het beste met je voor hebben. Maar als je met ze praat kunnen ze zich in jou verplaatsen en je helpen, en ga vooral door met dingen met je vader doen. Hij zal het erg op prijs stellen.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

4 + 6 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

epilepsie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video

Specials & Dossiers