Zoeken

Droge huid (baby's)

De huid van een pasgeboren baby is kwetsbaarder dan de volwassen huid. Zo zijn er al wel talgkliertjes, maar die produceren nog maar nauwelijks talg. Daardoor kan de babyhuid makkelijk uitdrogen. Verder moeten de structuur en de zuurgraad van de huid zich nog aanpassen aan het leven buiten de baarmoeder. Ook de zweetkliertjes werken nog niet optimaal. De huid kan zich hierdoor nog niet zo goed verdedigen tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, water, bacteriën en temperatuurschommelingen. De verzorging van het babyhuidje is dus heel belangrijk. Om uitdroging te voorkomen kun je bijvoorbeeld een paar druppels milde baby-olie in het badwater doen. De olie houdt het huidje zacht en soepel. Gebruik zeker de eerste maanden nog geen zeep, dat droogt de huid juist verder uit en het vermindert de werking van de badolie. Na het baden kun je je baby het beste droog deppen met een katoenen luier, die neemt meer vocht op dan een handdoek. Let erop dat ook de huidplooien goed droog zijn. Na het afdrogen kun je de huid insmeren met een baby-bodylotion of met een vettige huidcrème. Voor een erg droge huid bestaan speciale crèmes die ook geschikt zijn voor de babyhuid. Vraag ernaar bij de apotheek. Ook als je met je baby naar buiten gaat is het goed om even aan huidverzorging te denken. Gebruik een beschermende crème om te voorkomen dat de babyhuid door kou, zon en wind uitdroogt. Laat je baby in principe nooit in de zon zitten of spelen en gebruik altijd een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor, ook als je kindje in de schaduw zit. Zo krijgt de huid van je kind ook de kans om een natuurlijke bescherming tegen de zon op te bouwen. Een veelvoorkomend huidprobleem bij baby's is luieruitslag. Doordat de huid in contact komt met urine en ontlasting kan irritatie ontstaan. Je baby krijgt dan rode pijnlijke billetjes en de huid is schraal en pijnlijk. Evenals voor volwassen geldt: wees voorzichtig met zeep. Zeep lost namelijk de talg van het huidoppervlak op, waardoor de huid kan uitdrogen. Lees hier meer over luieruitslag. Algemene informatie over een droge huid vind je hier.

Deze tekst is goedgekeurd door N van Hasselt, arts

Delen
Wist je dat?

Huiduitslag op been van kindDe huid van een pasgeboren baby kwetsbaarder is dan die van een volwassene? Dit komt doordat de talgkliertjes in de huid te weinig tal produceren om de tere babyhuid te hydrateren. Hierdoor kan de babyhuid gemakkelijk uitdrogen. De verwachting is dat op termijn één op de twee baby’s te maken krijgt met geïrriteerde plekjes op zijn of haar huid. Tips hoe je een babyhuid goed verzorgt? Lees dan het dossier Huidproblemen bij baby’s. 

Wist je dat?

Dossier wondverzorgingDat je baby als gevolg van een natte luier last kan krijgen van smet- of schuurplekken? Dit zijn huidontstekingen die ontstaan wanneer vocht langdurig kan inwerken op de huid. Meer over (het behandelen van) smetplekken en schuurwonden lees je in het dossier Wondverzorging. Je leest er ook welke stappen belangrijk zijn voor een optimale genezing van allerlei wonden. 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video