Zoeken

"Kan mijn nicht over haar suikerziekte heen groeien?"

Verhaal door Annelies (24)

Annelies (24 jaar) vraagt zich af of je over suikerziekte heen kunt groeien. Haar nichtje waar vroeger altijd rekening mee moest worden gehouden, blijkt nu ineens ijsjes te eten!

Altijd rekening met haar houden

"Afgelopen weekend ben ik een dag bij mijn nichtje geweest. Ze was verhuisd, we hadden elkaar lang niet gezien, dus een mooie gelegenheid om weer eens bij te praten. Mijn nicht heeft suikerziekte en daarvoor moet ze ook zichzelf prikken. Ik weet nog dat dat vroeger altijd best lastig was: er moest altijd rekening met haar gehouden worden. Bij verjaardagen bijvoorbeeld, dan kon je niet zomaar taart en pannenkoeken met stroop eten, we probeerden het altijd zo aan te passen dat het wel feestelijk was, maar dat zij toch ook mee kon doen. Anders was het zo zielig. Dat snapten wij als kind natuurlijk wel, maar toch was het wel jammer omdat je eigenlijk toch liever die pannenkoek had gehad."

Suiker tegen de flauwte

"Nu viel me op dat Irma (mijn nicht dus) helemaal niet meer zo streng was met suiker. We hebben bijvoorbeeld lekker een ijsje gegeten in de stad en ik had ook niet het idee dat ze allemaal van die suikervrije producten in huis had ofzo. Tenminste, dat is me niet opgevallen. Op een gegeven moment nam ze zelfs expres iets zoets, omdat ze zich een beetje flauw voelde. Toen dacht ik: 'Met suikerziekte mag je toch juist geen suiker? Of kun je er soms overheen groeien?' Ik durfde het niet aan haar te vragen en op dit moment weet ik dus nog steeds niet waarom ze opeens wel suiker mag. Misschien probeer ik het binnenkort toch aan haar te vragen, maar ik weet nog niet zeker of ik dit durf."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen
Wist je dat?

Dossier Gezondheidsproblemen en ouderenzorgOuderen vaak niet één, maar meerdere chronische gezondheidsproblemen tegelijk hebben? En dit niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke gevolgen kan hebben? Zo hebben deze kwetsbare ouderen vaker te maken met verwardheid, angst, of een depressie. Dit is weer van invloed op het herstel na ziekte en de kwaliteit van leven. Je leest er alles over in het dossier Gezondheidsproblemen en ouderenzorg op Ziekenhuis.nl >>

Praat mee op het diabetesforum!

Heb je diabetes, of zit diabetes in je familie? En wil je weten hoe een insulinepomp werkt? Of hoe anderen omgaan met hypo's? Of hoe lotgenoten dat doen als zij in het openbaar insuline moeten spuiten? Praat met lotgenoten op ons diabetesforum en wissel de ervaringen, tips en de laatste nieuwtjes uit. 

Reacties

 • Sil

  C. Ooijkaas

  Vroeger moest men inderdaad altijd rekening houden met het niet eten van suiker als je suikerziekte hebt. Maar tegenwoordig met het spuiten en de nieuwere soorten insuline is het ook voor mensen met suikerziekte mogelijk om af en toe is een ijsje te eten. Het wil niet zeggen dat je alles kan eten wat je wilt want voor zo'n ijsje moet je wel bijspuiten. En inderdaad als je suiker te laag zit dan moet je suiker eten!!
  Het is alleen zo jammer dat mensen zonder suikerziekte altijd maar denken dat je dat niet mag en waardoor je vaak suikervrije produkten krijgt waar vaak zoveel suikervervangers in zitten dat je heel de dag buikpijn hebt.
  Maar u had dat natuurlijk ook wel aan u nichtje kunnen vragen en die had u dit dan uit kunnen leggen

  Reageer
 • Sil

  Els

  Ik vind het een misverstand dat men nog steeds denkt dat iemand met suikerziekte geen suiker zou mogen hebben. Je moet alleen oppasen dat je niet te veel of te weinig binnenkrijgt, omdat je lichaam dit zelf niet kan moet je letten op wat je eet als suikerpatiënt.

  Reageer
 • Sil

  Remco

  Vroeger dacht men dat suikerziekte kwam doordat je teveel suiker had gegeten. Dit is al niet waar. Suikerziekte ontstaat doordat je alvleesklier niet goed of niet meer werkt. Vroeger dacht men dat als je suiker at en je had suikerziekte dat dat heel gevaarlijk is. Echter dit is niet zo als je je flauw voelt gaan normale mensen wat eten. Meestal is dit iets zoets. nou, mensen met suikerziekte mogen dit ook doen als ze maar hun bloedsuikerspiegel op peil kunnen houden. En dat kun je weer meten met een meetapparaat. Dus als haar suikergehalte erg hoog is dan spuiten ze wat meer insuline en zo blijft het bloedsuikergehalte op peil. Als een suikerpatient honger heeft dan is het bloedsuikerspiegel meestal laag en door wat zoet te eten kun je het ook weer op peil laten maken. Met suikerziekte mag je dus best suiker eten maar wel met mate en je moet ervoor kunnen zorgen dat je bloedsuikergehalte op peil blijft.

  Reageer
 • Sil

  paula

  Hoe hoog mag je suiker zijn als die gemeten is? Ik heb het vandaag, 26 mei, gemeten bij een schoonzus van me. Het was 7.4. Moet ik er mee naar de dokter of kan ik er zelf wat aan doen.

  Reageer
 • Sil

  riet

  Met suikerziekte moet je soms juist wel suiker gebruiken omdat je suikergehalte laag is.


  Reageer
 • Sil

  margareth

  Bij suikerziekte (diabetes) draait het niet zozeer om de suiker, maar om de koolhydraten die iemand binnenkrijgt. Bijv. pasta,daar zitten veel koolhydraten in of poffertjes. Dit soort produkten kun je dus niet onbeperkt eten!!

  Reageer
 • Sil

  J Holtmaat

  Ik heb geen suiker ziekte, maar HAD hypoglycemie . Dus ik weet er wel iets van . Je kunt met insuline toedienen wel bijsturen maar niet zo precies als het lichaam van iemand zonder suiker dat kan. Het is daarom veel beter om je koolhydraat inname heel erg beperkt te houden zodat je minder schade oploopt aan allerlei organen Bijv. ogen.
  Ik volg nu al een jaar een KH arm dieet en voel mij daar heel vit bij. Je kunt zeggen dat ik patient af ben.
  Johanna.

  Reageer
 • Sil

  Vanessa

  Mijn vriend heeft suiker, en inderdaad heel veel mensen weten niet wat het inhoudt! Mijn vriend eet bijv. regelmatig iets met suiker erin omdat hij dus laag met zijn suiker zit. Hij begon met spuiten 1,5 jaar geleden en zit nu op 1 tabletje per dag!!!! Ik ben ontzettend trots op hem, spuiten is echt heel erg vervelend. Mensen kijken raar op als hij vraagt om koffie met suiker en ze vragen hem ook niet als hij een toetje wil terwijl hij dit dus wel kan nemen omdat hij heel vaak erg laag zit. ( tussen de 4.0 en 6.0 naar het avondeten ongeveer gemiddeld 7.0 maar nooit echt hoger). Ik raad mensen met diabetici in hun omgeveing aan om gewoon eens een folder te lezen waarin alles duidelijk wordt uitgelegd wat suikerziekte nu precies is. Dus wees niet geschokt als diabetici ook een wat lekkers nemen. Trouwens dit geldt niet voor alle mensen ik ken ook mensen met ouderdoms diabetes en die proberen helemaal geen suiker of zo weinig mogelijk te eten, omdat ze anders moeten gaan spuiten terwijl ze nu tabletjes nemen.

  Reageer
 • Sil

  ines

  Leuk al die verhalen over insuline spuiten. het \fijne' van nepinsuline is dat je dan gewoon de ongezonde koolhydraten (suiker is ook gewoon een eenvoudig koolhydraat) kan eten. Het gaat als volgt in zijn werk. Er is iets misgegaan met je suikerinname/insulineaanmaak. Je lichaam zegt nu "ik wil geen suiker meer, want ik kan het niet verwerken"!!! Maar gelukkig is hier wat op gevonden: dan spuit je gewoon insuline. Dan kan je weer lekker ongezond gaan eten. Probleem opgelost.
  Kijk eens op www.thedoctorwithin.com., word je een hoop wijzer van als je het artikel "sugar the sweet thief of live" leest. Groeten

  Reageer
 • Sil

  Esmee

  Hoe kom je aan suikerziekte?

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

86 + 4 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video