Zoeken

"Kan mijn nicht over haar suikerziekte heen groeien?"

Verhaal door Annelies (24)

Annelies (24 jaar) vraagt zich af of je over suikerziekte heen kunt groeien. Haar nichtje waar vroeger altijd rekening mee moest worden gehouden, blijkt nu ineens ijsjes te eten!

Altijd rekening met haar houden

"Afgelopen weekend ben ik een dag bij mijn nichtje geweest. Ze was verhuisd, we hadden elkaar lang niet gezien, dus een mooie gelegenheid om weer eens bij te praten. Mijn nicht heeft suikerziekte en daarvoor moet ze ook zichzelf prikken. Ik weet nog dat dat vroeger altijd best lastig was: er moest altijd rekening met haar gehouden worden. Bij verjaardagen bijvoorbeeld, dan kon je niet zomaar taart en pannenkoeken met stroop eten, we probeerden het altijd zo aan te passen dat het wel feestelijk was, maar dat zij toch ook mee kon doen. Anders was het zo zielig. Dat snapten wij als kind natuurlijk wel, maar toch was het wel jammer omdat je eigenlijk toch liever die pannenkoek had gehad."

Suiker tegen de flauwte

"Nu viel me op dat Irma (mijn nicht dus) helemaal niet meer zo streng was met suiker. We hebben bijvoorbeeld lekker een ijsje gegeten in de stad en ik had ook niet het idee dat ze allemaal van die suikervrije producten in huis had ofzo. Tenminste, dat is me niet opgevallen. Op een gegeven moment nam ze zelfs expres iets zoets, omdat ze zich een beetje flauw voelde. Toen dacht ik: 'Met suikerziekte mag je toch juist geen suiker? Of kun je er soms overheen groeien?' Ik durfde het niet aan haar te vragen en op dit moment weet ik dus nog steeds niet waarom ze opeens wel suiker mag. Misschien probeer ik het binnenkort toch aan haar te vragen, maar ik weet nog niet zeker of ik dit durf."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen

Reacties

 • Sil

  Ld

  Ik heb ook suikerziekte (type twee) en ben in behandeling. Men heeft me daar gezegd (na enkele onderzoeken) dat men er vanaf kan geraken als ik heel veel zou af vallen (25 kilogram). Er zat een vrouw langs mij en die spuit ook en die eet suiker als ze zin heeft, maar die mensen spuiten dan meerdere malen per dag. Mijn buurvrouw is ook zo die spuit normaal twee keer per dag en als ze taart eet drie keer. Ikzelf ben nu 15 kilogram kwijt, nu ben ik benieuwd of het inderdaad zo is dat ik er vanaf geraak.

  Reageer
 • Sil

  140286

  Ja, dat is heel vreemd. Mijn vriendin heeft ook suikerziekte en eet als ze een hypo heeft gewoon heel veel, maar dat is toch eignelijk niet goed? Ik heb vaak gezegd dat ze dit niet moest doen, maar ze luistert niet.

  Reageer
 • Sil

  Kimberley

  Charlotte,Monique en Stevie. Wat een mooie uitleg! Jullie weten er echt veel vanaf. Ik sla deze gegevens op, want zelfs een arts heeft me nog nooit zo uitgebreid kunnen vertellen hoe het nou precies zit.

  Reageer
 • Sil

  Babs

  Hallo Charlotte,

  Je vertelt me een onzin, niet te geloven.

  Bij diabetes type 2 kunnen je cellen de insuline niet meer goed opnemen. Een kilo suiker eten is, zeker voor een diabeet, heel erg slecht. Zomaar even spuiten omdat je iets gegeten hebt, hoe kom je erbij. Je spuit omdat je bloedsuiker te hoog is, dat moet je dus controleren, los van wat je gegeten hebt.
  Verstandig voor mensen met diabetes is om een koolhydraatarmdieet te volgen. Ikzelf kies voor eten met een laag glykemische waarde. Je hebt nl. heel veel verschillende koolhydraten. Snelle (daarvan gaat je bloedsuiker heel snel, heel erg omhoog) en langzame, daarvan gaat je bloedsuiker langzamer omhoog en blijft stabieler. Ook stijgt je bloedsuiker daarvan niet lang niet zo erg of zelfs helemaal niet. Je kunt zo'n lijst van voedingsmiddelen vinden als je zoekt om glykemische index. Je kunt dan ook zien of een product je bloedsuiker wel of niet beïnvloedt.

  Reageer
 • Sil

  caroline

  Hallo, ik ben verleden week naar de dokter geweest omdat ik zeer moe was. Droge mond, moest veel drinken en pijn aan mijn gewrichten. De dag nadien kreeg ik telefoon met de melding suikerziekte. Mijn waarden 40.10. Ik weeg 70kg en meet 1,65m. Ik kreeg pillen voorgeschreven en moet 10% van mijn gewicht verliezen. Meer uitleg heb ik niet gekregen. Ik ben 47 jaar.

  Reageer
 • Sil

  Irma

  Ik heb vanmorgen mijn suiker nuchter geprikt en hij was 8.1. Is dat erg hoog? Want ik heb een tabletje voor suiker, metamorfose 500 mg.

  Reageer
 • Sil

  Cees

  Ik moest naar de huisarts om mijn PSA-waarde te meten. De arts heeft toen veschillende bloed monsters genomen waaronder ook bloedsuikerspiegel, blijkt dat ik 8.1 heb. Ik moest gelijk op dieet, mijn gewicht is 102 kilo. Komt bij mijn weten niet voor in de familie.

  Reageer
 • Sil

  ria

  Ik heb gehoord dat mensen met suiker niet in een soda badje mogen zitten. Is dat zo en waar om dan wel of niet?

  Reageer
 • Sil

  onbekend

  hai ik ben onbekend 1m95 vrouw heb heel lang suikerziekte wat te doen?

  Reageer
 • Sil

  Mariska

  Hoi! Mijn zusje heeft ook suikerziekte en het is inderdaat lastig om er mee te leven.. Maar je kunt er nooit overheen groeien. Je nicht nam iets zoets omdat haar glucose te laag was. En ze kunnen best een ijsje nemen want als het 's avonds weer wat aan de hoge kant is kan ze wat extra insuline spuiten!
  Groetjes Mariska

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

17 + 3 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video