Zoeken

"Kan mijn nicht over haar suikerziekte heen groeien?"

Verhaal door Annelies (24)

Annelies (24 jaar) vraagt zich af of je over suikerziekte heen kunt groeien. Haar nichtje waar vroeger altijd rekening mee moest worden gehouden, blijkt nu ineens ijsjes te eten!

Altijd rekening met haar houden

"Afgelopen weekend ben ik een dag bij mijn nichtje geweest. Ze was verhuisd, we hadden elkaar lang niet gezien, dus een mooie gelegenheid om weer eens bij te praten. Mijn nicht heeft suikerziekte en daarvoor moet ze ook zichzelf prikken. Ik weet nog dat dat vroeger altijd best lastig was: er moest altijd rekening met haar gehouden worden. Bij verjaardagen bijvoorbeeld, dan kon je niet zomaar taart en pannenkoeken met stroop eten, we probeerden het altijd zo aan te passen dat het wel feestelijk was, maar dat zij toch ook mee kon doen. Anders was het zo zielig. Dat snapten wij als kind natuurlijk wel, maar toch was het wel jammer omdat je eigenlijk toch liever die pannenkoek had gehad."

Suiker tegen de flauwte

"Nu viel me op dat Irma (mijn nicht dus) helemaal niet meer zo streng was met suiker. We hebben bijvoorbeeld lekker een ijsje gegeten in de stad en ik had ook niet het idee dat ze allemaal van die suikervrije producten in huis had ofzo. Tenminste, dat is me niet opgevallen. Op een gegeven moment nam ze zelfs expres iets zoets, omdat ze zich een beetje flauw voelde. Toen dacht ik: 'Met suikerziekte mag je toch juist geen suiker? Of kun je er soms overheen groeien?' Ik durfde het niet aan haar te vragen en op dit moment weet ik dus nog steeds niet waarom ze opeens wel suiker mag. Misschien probeer ik het binnenkort toch aan haar te vragen, maar ik weet nog niet zeker of ik dit durf."

Reageren

Heb je zelf een verhaal, vertel het ons!

Verhaal insturen
Delen
Wist je dat?

Dossier Gezondheidsproblemen en ouderenzorgOuderen vaak niet één, maar meerdere chronische gezondheidsproblemen tegelijk hebben? En dit niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke gevolgen kan hebben? Zo hebben deze kwetsbare ouderen vaker te maken met verwardheid, angst, of een depressie. Dit is weer van invloed op het herstel na ziekte en de kwaliteit van leven. Je leest er alles over in het dossier Gezondheidsproblemen en ouderenzorg op Ziekenhuis.nl >>

Praat mee op het diabetesforum!

Heb je diabetes, of zit diabetes in je familie? En wil je weten hoe een insulinepomp werkt? Of hoe anderen omgaan met hypo's? Of hoe lotgenoten dat doen als zij in het openbaar insuline moeten spuiten? Praat met lotgenoten op ons diabetesforum en wissel de ervaringen, tips en de laatste nieuwtjes uit. 

Reacties

 • Sil

  140286

  Ja, dat is heel vreemd. Mijn vriendin heeft ook suikerziekte en eet als ze een hypo heeft gewoon heel veel, maar dat is toch eignelijk niet goed? Ik heb vaak gezegd dat ze dit niet moest doen, maar ze luistert niet.

  Reageer
 • Sil

  Kimberley

  Charlotte,Monique en Stevie. Wat een mooie uitleg! Jullie weten er echt veel vanaf. Ik sla deze gegevens op, want zelfs een arts heeft me nog nooit zo uitgebreid kunnen vertellen hoe het nou precies zit.

  Reageer
 • Sil

  Babs

  Hallo Charlotte,

  Je vertelt me een onzin, niet te geloven.

  Bij diabetes type 2 kunnen je cellen de insuline niet meer goed opnemen. Een kilo suiker eten is, zeker voor een diabeet, heel erg slecht. Zomaar even spuiten omdat je iets gegeten hebt, hoe kom je erbij. Je spuit omdat je bloedsuiker te hoog is, dat moet je dus controleren, los van wat je gegeten hebt.
  Verstandig voor mensen met diabetes is om een koolhydraatarmdieet te volgen. Ikzelf kies voor eten met een laag glykemische waarde. Je hebt nl. heel veel verschillende koolhydraten. Snelle (daarvan gaat je bloedsuiker heel snel, heel erg omhoog) en langzame, daarvan gaat je bloedsuiker langzamer omhoog en blijft stabieler. Ook stijgt je bloedsuiker daarvan niet lang niet zo erg of zelfs helemaal niet. Je kunt zo'n lijst van voedingsmiddelen vinden als je zoekt om glykemische index. Je kunt dan ook zien of een product je bloedsuiker wel of niet beïnvloedt.

  Reageer
 • Sil

  caroline

  Hallo, ik ben verleden week naar de dokter geweest omdat ik zeer moe was. Droge mond, moest veel drinken en pijn aan mijn gewrichten. De dag nadien kreeg ik telefoon met de melding suikerziekte. Mijn waarden 40.10. Ik weeg 70kg en meet 1,65m. Ik kreeg pillen voorgeschreven en moet 10% van mijn gewicht verliezen. Meer uitleg heb ik niet gekregen. Ik ben 47 jaar.

  Reageer
 • Sil

  Irma

  Ik heb vanmorgen mijn suiker nuchter geprikt en hij was 8.1. Is dat erg hoog? Want ik heb een tabletje voor suiker, metamorfose 500 mg.

  Reageer
 • Sil

  Cees

  Ik moest naar de huisarts om mijn PSA-waarde te meten. De arts heeft toen veschillende bloed monsters genomen waaronder ook bloedsuikerspiegel, blijkt dat ik 8.1 heb. Ik moest gelijk op dieet, mijn gewicht is 102 kilo. Komt bij mijn weten niet voor in de familie.

  Reageer
 • Sil

  ria

  Ik heb gehoord dat mensen met suiker niet in een soda badje mogen zitten. Is dat zo en waar om dan wel of niet?

  Reageer
 • Sil

  onbekend

  hai ik ben onbekend 1m95 vrouw heb heel lang suikerziekte wat te doen?

  Reageer
 • Sil

  Mariska

  Hoi! Mijn zusje heeft ook suikerziekte en het is inderdaat lastig om er mee te leven.. Maar je kunt er nooit overheen groeien. Je nicht nam iets zoets omdat haar glucose te laag was. En ze kunnen best een ijsje nemen want als het 's avonds weer wat aan de hoge kant is kan ze wat extra insuline spuiten!
  Groetjes Mariska

  Reageer
 • Sil

  charlotte

  Hooi anneliess,

  heel veel mensen denken dat als je suikerziekte heb dat je dan geen suiker mag. Is natuurlijk logisch dacht ik ook altijd, maar toen ik het zelf kreeg en me er in ging verdiepen bleek het heel anders te zijn:

  Bij mensen die geen suikerziekte hebben maakt hun alvleesklier insuline aan dat zorgt dat je deuren van de cellen opengaat en de suiker(koolhydraten) goed wordt opgenomen wordt in het lichaam.

  Bij iemand die suikerziekte heeft is het zo dat je alvleesklier geen insuline meer aanmaakt (dat is diabetes type 1) of dat die nog maar een heel klein beetje aanmaakt(diabetes type 2)
  en alles wat je eet (je mag echt alles ook al is het 1 kilo suiker) moet je uitrekenen (he tziekenhuis rekent uit hoe je dat moet bereken want bij iedereen is dat anders) en dan kan je uitrekenen hoeveel je met die prikpen of pomp moet spuiten. Bijvooorbeeld je neemt 2 bananen en uit mijn hoofd is dat volgens mij bij elkaar 40 koolhydraten dan doe je met die berekenig wat bij mij zo is: 40:20= 2 dus dan moet je 2 spuiten en natuurlijk ligt het er ook aan hoeveel je bloedsuiker is.

  Maar je kan natuurlijk ook hoog of heel laag zitten (hoog= een hyper)(laag= een hypo) als je te hoog zit moet je of heel veel drinken of spuiten het ligt eraan hoe hoog je zit,als je bijvoorbeel op 15 zit dan moet je 1 spuiten want bij elke eenheid insoline ga je 6 naar beneden.
  En als je heel laag zit dan moet je eerst dextro en dan daarna nog een banaan of wat snoep ofzo.

  Natuurlijk mag je ook wel wat tussendoor snoepen en dan hoef je niet te spuiten, maar dan mag het niet meer dan 15 koolhydraten zijn.

  Ik hoop dat ik je vraag hiermee goed heb beantwoord,

  groetjes charlotte 13jaar

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

34 - 4 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Wat is jeugdreuma?

Bekijk de video