Zoeken

Vrolijk van Sint-Janskruid?

De Amerikanen noemen het 'nature's Prozac' en in Duitsland wordt het gezien als de nummer 1 onder antidepressiva: Sint-Janskruid. Ook in Nederland is inmiddels algemeen aanvaard dat het middel werkzaam is bij gematigde depressies. 

De werkzaamheid blijkt niet onder te doen voor de reguliere, synthetische antidepressiva. En het voordeel is dat het gewoon te koop is in de drogist. Men dient wél op te letten met gelijktijdige gebruik van andere geneesmiddelen. Sint-janskruidproducten kunnen de werking van een aantal medicijnen beïnvloeden waardoor deze minder werkzaam worden. Dit geldt bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Ook mag het absoluut niet worden gebruikt in combinatie met andere antidepressiva. Volgens de trombosedienst heeft Sint-Janskruid ook invloed op sommige tabletten die trombosepatiënten nemen om hun bloed te verdunnen. Lees daarom voorgebruik de bijsluiter en/ of vraag advies bij de apotheek. 

Heb jij ervaring met Sint-Janskruid? Kies je bewust voor Sint-Janskruid in plaats van synthetische antidepressiva? Kortom, wat zijn jouw ervaringen (of die van mensen in je omgeving) met dit middel? 

Reageren
Delen

Bij zomerdip of winterblues

Sint-janskruid betekent 'zonneschijn voor de geest'. Het kruid biedt ondersteuning bij een neerslachtig en lusteloos gevoel. Meer weten over sint-janskruid?

Reacties

 • Sil

  Reb

  Graag zou ik willen (door)starten met Sint Janskruid. Alleen krijg ik van nagenoeg alle pillen hoofdpijn. Ik heb dit middel wel van een natuurarts gekregen, maar desalniettemin hoofdpijn. Zijn er merken die deze bijwerking minder/niet hebben?

  Reageer
 • Sil

  A.A.

  Ik zou graag willen weten of SintJanskruid gebruikt kan worden bij gewenste zwangerschap en/of tijdens de zwangerschap.

  Reageer
 • Sil

  N.F.

  Is hypericum perforatum Sint-Jans kruid?
  Zo ja dan heeft het bij mij goeie resultaten.
  Conium Maculatum kreeg ik voor een kanker-gezwel.Of zoals de Homeophaat zei,voor het zenuwgestel.Wat kan ik hier van verwachten?

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Ik heb dit een tijdje geslikt na Prozac en heb goede ervaringen. Het effect is niet heel spectaculair. Je wordt wat stabieler. Ik dacht ook steeds dat ik uit mezelf weer "beter" was geworden en stopte er dan mee om de klachten vervolgens weer terug te krijgen. Het deed dus wel degelijk iets.

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Na gestopt te zijn met tryptizol (afgebouwd in twee weken) ben ik begonnen met St Janskruid.Waar ik last van heb is jeuk,geen uitslag.Ik slik kira forte, heb ook gebeld en ze zeggen dat dit zelden voor komt.Is er iemand die er ook last van heeft of heeft gehad?

  Reageer
 • Sil

  Jolanda

  Ik ben dus trombosepatient en wist niet dat het kwaad kon. Op de verpakking (kira) en bijsluiter staat niks over bijwerkingen. Dus iedereen neemt aan dat het wel goed is. De meeste zeggen dat het een homeopatisch middel is, maar dat schijnt het helemaal niet te zijn. In dit geval is het niet 'baat het niet dan schaad het niet'. het kan wel degelijk schaden, blijkt. Toen deze berichten in het nieuws kwamen stopte ik direct met st janskruid, welke ik overigens nog maar net gebruikte. De bijsluiter mogen ze wel eens aanpassen! Ik ben inmiddels zorgvuldiger geworden. Elk 'onschuldig' drankje, pilletje, tabletje dat ik neem gaat in overleg met de trombosedienst.

  Reageer
 • Sil

  G. (41)

  Ik gebruik geen anticonceptiepil maar wel dat nieuwe spiraaltje waar ook enige hormonen inzitten, net als in de pil. Kan het gebruik van St. Janskruid dan ook kwaad voor de werking ervan?

  Reageer
 • Sil

  M Postma Dijkema (36) s-postma@chello.nl

  Ik ben sinds kort de seroxat aan het afbouwen. Dit doe ik met behulp van het
  homeopatische middel rhodiola. Dit op advies van een homeopaat. Tot nu toe (na
  6 weken gebruik) geen last van bijwerkingen.Voor mij een prima alternatief voor Sint-janskruid.

  Reageer
 • Sil

  Kees

  Sedert een aantal jaren heb ik last gehad van paniek- en angststoornissen. Aanvankelijk begonnen met lorazepam (temesta) en later diverse anti-depressiva geprobeerd. Ik schrok van de vele bijwerkingen van deze middelen en zocht naar alternatieven. Die vond ik in Sint -janskruid, merknaam Kira, overal verkrijgbaar. Ik moet eerlijk toegeven: het middel werkt. Er valt weer enigzins normaal te leven. Helemaal weg is het nog niet, maar mijn angst- en paniekaanvallen blijven uit. Ik heb het min of meer onder controle allemaal. Nu slik ik er dagelijks twee en een multivitaminepreparaat. Ik voel mij goed en zou eenieder dit middel willen aanraden. De bijwerkingen zijn nihil. Succes!

  Reageer
 • Sil

  Miep

  Ik vind het Sint-Janskruid niet prettig, omdat ik me te afgestompt voelde. Het was wel fijn dat die pieken en dalen minder werden, maar alles voelde afgestompt en mat; ik voelde me daar niet gelukkiger door. Daarom ben ik er mee gestopt.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

68 - 8 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

Depressie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video