Zoeken

Vrolijk van Sint-Janskruid?

De Amerikanen noemen het 'nature's Prozac' en in Duitsland wordt het gezien als de nummer 1 onder antidepressiva: Sint-Janskruid. Ook in Nederland is inmiddels algemeen aanvaard dat het middel werkzaam is bij gematigde depressies. 

De werkzaamheid blijkt niet onder te doen voor de reguliere, synthetische antidepressiva. En het voordeel is dat het gewoon te koop is in de drogist. Men dient wél op te letten met gelijktijdige gebruik van andere geneesmiddelen. Sint-janskruidproducten kunnen de werking van een aantal medicijnen beïnvloeden waardoor deze minder werkzaam worden. Dit geldt bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Ook mag het absoluut niet worden gebruikt in combinatie met andere antidepressiva. Volgens de trombosedienst heeft Sint-Janskruid ook invloed op sommige tabletten die trombosepatiënten nemen om hun bloed te verdunnen. Lees daarom voorgebruik de bijsluiter en/ of vraag advies bij de apotheek. 

Heb jij ervaring met Sint-Janskruid? Kies je bewust voor Sint-Janskruid in plaats van synthetische antidepressiva? Kortom, wat zijn jouw ervaringen (of die van mensen in je omgeving) met dit middel? 

Reageren
Delen
Wist je dat?

Dossier Leven met MSHet belangrijk is om te blijven bewegen, ook als je MS hebt? Als je namelijk weinig beweegt dan worden je spieren dunner en kun je last krijgen van stijve gewrichten. Als je voldoende beweegt, heb je hier minder last van. Bovendien voel je je ook beter en ben je minder snel moe. Wat je precies wel en niet mag qua beweging bij MS en welke oefeningen je kunt uitvoeren, lees je in het dossier Leven met MS.

Wist je dat?

Dossier depressiviteitDepressiviteit verschillende vormen kent? Vaak wordt gedacht dat een burn-out ook een vorm van depressie is, maar dat is niet waar. Meer over de verschillen tussen een burn-out en een depressie, lees je in het dossier Depressiviteit. Ook de verschillende vormen van depressie en hun symptomen evenals de oorzaken van en tips bij depressie komen aan bod. 

Reacties

 • Sil

  Soork

  Ik heb sinds kort ervaring met Sint-Janskruid. Gelukkig kan ik melden dat de effecten die ik nu ervaar erg positief zijn. Zelfs zo positief dat ik er zelf op uitgetrokken ben om Sint-Janskruid zelf op te sporen met hulp en te hebben geplukt. Ik kan niet anders dan lof geven over dit kruid. Heb mij er eerst goed in verdiept en dat raad ik iedereen aan. Weeg persoonlijke omstandigheden af tegen het gebruik van dit kruid. Zelf ben ik herstellende van een behoorlijke depressie. En het klopt echt na een paar dagen merk ik al verschil. Ben actiever, heb meer zin in dingen en merk dat ik ook weer kan lachen. Dus wat mij betreft een echte aanrader.

  Groet Soork

  Reageer
 • Sil

  Becky

  Ik heb al maanden een burn-out en mij was St. Janskruid voor geschreven door de arts. Echter, wat ben ik beroerd geworden van dit spul. Na 5 weken begonnen de klachten met tintelingen in mijn handen, armen, voeten en benen. Zelfs zo erg dat ik het gevoel had onder stroom te staan. Ik werd duizelig en voelde dat ik minder kracht had in mijn armen en benen. Ik ben naar de huisarts geweest en het bleek dat dit een paar van de bijwerkingen zijn van dit spul. Voor mij geen St. Janskruid meer dus! Ik ga lekker sporten, veel naar buiten en gezond eten. Dan kom ik al een heel eind, denk ik.

  Reageer
 • Sil

  Matt

  Ik lees vanuit veel buitenlandse media dat de werkzame stof van het sint janskruid de ogen permanent kan beschadigen, zeker op lange termijn. Zijn hier al meer resultaten over bekend?

  Reageer
 • Sil

  De verlosser

  Ik gebruik al vele jaren het St. jans kruid. Meestal kocht ik de goedkope versie van Etos of Kruidvat, dat gemiddeld vier euro kost. Nu heb ik v.d. Tuinen gekocht, kost 18 Euro. Hoe kan het dat het prijsverschil zo groot is?

  Reageer
 • Sil

  Reb

  Graag zou ik willen (door)starten met Sint Janskruid. Alleen krijg ik van nagenoeg alle pillen hoofdpijn. Ik heb dit middel wel van een natuurarts gekregen, maar desalniettemin hoofdpijn. Zijn er merken die deze bijwerking minder/niet hebben?

  Reageer
 • Sil

  A.A.

  Ik zou graag willen weten of SintJanskruid gebruikt kan worden bij gewenste zwangerschap en/of tijdens de zwangerschap.

  Reageer
 • Sil

  N.F.

  Is hypericum perforatum Sint-Jans kruid?
  Zo ja dan heeft het bij mij goeie resultaten.
  Conium Maculatum kreeg ik voor een kanker-gezwel.Of zoals de Homeophaat zei,voor het zenuwgestel.Wat kan ik hier van verwachten?

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Ik heb dit een tijdje geslikt na Prozac en heb goede ervaringen. Het effect is niet heel spectaculair. Je wordt wat stabieler. Ik dacht ook steeds dat ik uit mezelf weer "beter" was geworden en stopte er dan mee om de klachten vervolgens weer terug te krijgen. Het deed dus wel degelijk iets.

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Na gestopt te zijn met tryptizol (afgebouwd in twee weken) ben ik begonnen met St Janskruid.Waar ik last van heb is jeuk,geen uitslag.Ik slik kira forte, heb ook gebeld en ze zeggen dat dit zelden voor komt.Is er iemand die er ook last van heeft of heeft gehad?

  Reageer
 • Sil

  Jolanda

  Ik ben dus trombosepatient en wist niet dat het kwaad kon. Op de verpakking (kira) en bijsluiter staat niks over bijwerkingen. Dus iedereen neemt aan dat het wel goed is. De meeste zeggen dat het een homeopatisch middel is, maar dat schijnt het helemaal niet te zijn. In dit geval is het niet 'baat het niet dan schaad het niet'. het kan wel degelijk schaden, blijkt. Toen deze berichten in het nieuws kwamen stopte ik direct met st janskruid, welke ik overigens nog maar net gebruikte. De bijsluiter mogen ze wel eens aanpassen! Ik ben inmiddels zorgvuldiger geworden. Elk 'onschuldig' drankje, pilletje, tabletje dat ik neem gaat in overleg met de trombosedienst.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

47 - 7 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

depressie

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Borstkanker & cultuur

Bekijk de video

Specials & Dossiers