Zoeken

Vrolijk van Sint-Janskruid?

De Amerikanen noemen het 'nature's Prozac' en in Duitsland wordt het gezien als de nummer 1 onder antidepressiva: Sint-Janskruid. Ook in Nederland is inmiddels algemeen aanvaard dat het middel werkzaam is bij gematigde depressies. 

De werkzaamheid blijkt niet onder te doen voor de reguliere, synthetische antidepressiva. En het voordeel is dat het gewoon te koop is in de drogist. Men dient wél op te letten met gelijktijdige gebruik van andere geneesmiddelen. Sint-janskruidproducten kunnen de werking van een aantal medicijnen beïnvloeden waardoor deze minder werkzaam worden. Dit geldt bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Ook mag het absoluut niet worden gebruikt in combinatie met andere antidepressiva. Volgens de trombosedienst heeft Sint-Janskruid ook invloed op sommige tabletten die trombosepatiënten nemen om hun bloed te verdunnen. Lees daarom voorgebruik de bijsluiter en/ of vraag advies bij de apotheek. 

Heb jij ervaring met Sint-Janskruid? Kies je bewust voor Sint-Janskruid in plaats van synthetische antidepressiva? Kortom, wat zijn jouw ervaringen (of die van mensen in je omgeving) met dit middel? 

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Gary

  Ik heb PPS (Postpoliosyndroom), daardoor heb ik dikwijls spierpijn en andere talloze pijnen. Paracetamol is een pijnstiller, dat geeft me wat soelaas aan de constante pijn, maar ik heb een gevoelige maag en ik zou het willen vervangen met een kruid maar welke?

  Reageer
 • Sil

  Maria

  Ik slik nu een jaar Sint-Janskruid en ik ben er echt heel blij mee. Had erg veel last van hormonale stemmingswisselingen en maakte me snel zorgen om allerlei zaken, maar sinds ik het gebruik voel ik me stukken beter. Ik kan dingen veel gemakkelijker van me afzetten en de stemmingswisselingen zijn verdwenen. Na een week ongeveer merkte ik al duidelijke verbetering. Ik slik drie pilletjes per dag en gebruik verder geen medicijnen. Ik ga er voorlopig niet mee stoppen, want het bevalt me prima.

  Tegen iedereen die twijfelt zou ik willen zeggen probeer het een maandje. Ik heb al zeker drie kennissen die het ook zijn gaan gebruiken en allemaal zijn ze zeer positief over dit kruid. Voor de kosten hoef je het ook niet te laten, een potje met 60 pillen kost €2,99. Al met al, mijn leven is er een stuk op vooruit gegaan.

  Reageer
 • Sil

  Marie

  Ik voel me soms zo naar en heb huilbuien, maar weet niet waarom. Ik slik paroxetine 2 maal daags, volgens de huisarts heb ik stofjes in het hoofd die zich niet genoeg aanmaken. Vaak ben ik misselijk en zie overal tegen op. En heb vaak een wisselende stemming, hoe kan dat?

  Reageer
 • Sil

  Avalon

  Eerst goed nadenken voor je aan Sint janskruid begint. Ik wilde stoppen met het middel omdat ik zwanger wilde worden en niet meer afhankelijk wilde zijn van dit middel. Maar dat gaat niet zomaar. Je moet het echt wel afbouwen. Ook al beweren sites het tegenovergestelde. Het heeft een hele poos geduurd voordat ik er mee kon stoppen. Nu ben ik gelukkig een jaar alweer gestopt. En daar ben ik erg blij mee. Ga liever eerst naar een homeopaat of laat je voorlichten. En ga ook lekker sporten. Helpt ook goed tegen neerslachtige buien.

  Reageer
 • Sil

  Soork

  Ik heb sinds kort ervaring met Sint-Janskruid. Gelukkig kan ik melden dat de effecten die ik nu ervaar erg positief zijn. Zelfs zo positief dat ik er zelf op uitgetrokken ben om Sint-Janskruid zelf op te sporen met hulp en te hebben geplukt. Ik kan niet anders dan lof geven over dit kruid. Heb mij er eerst goed in verdiept en dat raad ik iedereen aan. Weeg persoonlijke omstandigheden af tegen het gebruik van dit kruid. Zelf ben ik herstellende van een behoorlijke depressie. En het klopt echt na een paar dagen merk ik al verschil. Ben actiever, heb meer zin in dingen en merk dat ik ook weer kan lachen. Dus wat mij betreft een echte aanrader.

  Groet Soork

  Reageer
 • Sil

  Becky

  Ik heb al maanden een burn-out en mij was St. Janskruid voor geschreven door de arts. Echter, wat ben ik beroerd geworden van dit spul. Na 5 weken begonnen de klachten met tintelingen in mijn handen, armen, voeten en benen. Zelfs zo erg dat ik het gevoel had onder stroom te staan. Ik werd duizelig en voelde dat ik minder kracht had in mijn armen en benen. Ik ben naar de huisarts geweest en het bleek dat dit een paar van de bijwerkingen zijn van dit spul. Voor mij geen St. Janskruid meer dus! Ik ga lekker sporten, veel naar buiten en gezond eten. Dan kom ik al een heel eind, denk ik.

  Reageer
 • Sil

  Matt

  Ik lees vanuit veel buitenlandse media dat de werkzame stof van het sint janskruid de ogen permanent kan beschadigen, zeker op lange termijn. Zijn hier al meer resultaten over bekend?

  Reageer
 • Sil

  De verlosser

  Ik gebruik al vele jaren het St. jans kruid. Meestal kocht ik de goedkope versie van Etos of Kruidvat, dat gemiddeld vier euro kost. Nu heb ik v.d. Tuinen gekocht, kost 18 Euro. Hoe kan het dat het prijsverschil zo groot is?

  Reageer
  • Sil

   Redpanda

   Als je goed kijkt op de potjes zie je dat drie tabletten van de ene drogist samen 405 punten van de werkzame stof hebben, terwijl bij een andere drogist één of twee al 900 punten hebben.

   Reageer
 • Sil

  Reb

  Graag zou ik willen (door)starten met Sint Janskruid. Alleen krijg ik van nagenoeg alle pillen hoofdpijn. Ik heb dit middel wel van een natuurarts gekregen, maar desalniettemin hoofdpijn. Zijn er merken die deze bijwerking minder/niet hebben?

  Reageer
 • Sil

  Charlotte

  Ik ben verbaasd van toch wel veel negatieve reacties die ik hier lees, blijkbaar werkt het echt per persoon anders. Ik slik het nu ongeveer een half jaar. Ik zou niet zeggen vanwege een echt hele zware depressie maar meer omdat ik me op dagen soms met en soms zonder reden erg verdrietig en ongelukkig voelde, (erg emotioneel, negatief, huilbuien, terugtrekken enz...) en dat het leven toch wel minder leuk maakte. Ik zat van te voren erg te twijfelen, heb het vervolgens gewoon bij de drogist gekocht en merkte eigenlijk al twee weken later dat het werkte. Niet alsof het leven ineens vrolijker werd. Ik had veel minder last had van huilbuien of in een keer opkomende depressieve gedachten, vooral in de avond, waar ik altijd het meeste last had. Ik voel ik mij nu veel beter. Het is ook al een verrijking geweest dat ik nu echt ervaren heb dat het ook aan de stoffen in je lichaam kan liggen dat je je slecht voelt en niet altijd om het leven zelf. Ik ben geen psycholoog en weet dit dus echt niet zeker, maar dit vraag ik mij vaak ook nog wel eens af. Ik heb na een tijdje een week geprobeerd te stoppen en merkte gelijk dat ik weer vaker emotionele buien had. In elk geval zal ik echt aanraden het wel te proberen en hoop dat het bij jullie ook goed werkt. Als echt medicijn tegen diepe psychologische problemen weet ik het dus niet zo goed, en een wondermiddel is het natuurlijk niet, niet zingend door het leven, maar tegen de negatieve en angstige gedachten heeft het bij mij in elk geval enorm geholpen.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

29 + 1 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

depressie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video