Zoeken

Basalioom

Het basalioom is één van de meest voorkomende soorten huidkanker, maar tegelijk één die zich niet uitzaait naar andere lichaamsdelen. Het kan jaren duren voordat een basalioom ontstaat. Eerst ontstaat een kleine verhevenheid met een glanzend parelmoerachtig oppervlak, die geleidelijk groter wordt en waarin een krater ontstaat. Hierdoor gaat het gezwel eruit zien als een zweer (ulcus rodens) met een onregelmatige rand die zich steeds verder uitbreidt. Het gezwel komt vooral voor op die delen van het lichaam, die jarenlang intensief zijn blootgesteld geweest aan fel zonlicht zoals het gezicht, vooral naast een oog of opzij van de neus. Basaliomen komen meestal voor bij mensen met een blanke huid, van middelbare leeftijd of ouder, die vaak jarenlang in de tropen hebben gewoond.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, oncoloog

Volgende paginaBehandeling

Delen
Huidkanker Videospecial

Wat is huidkanker en welke soorten zijn er? In de videospecial worden deze vragen beantwoord. Bekijk dus snel de animaties in de videospecial Huidkanker >>

Hevig menstrueel bloedverlies

Wat is hevig menstrueel bloedverlies? Wat zijn de gevolgen en wat kun je er tegen doen? Je leest er alles over in het dossier.

Ga naar het dossier ‘Hevig menstrueel bloedverlies’>>

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe voorkom je huidkanker? (video 5 van 5)

Bekijk de video