Zoeken

Basalioom

Het basalioom is één van de meest voorkomende soorten huidkanker, maar tegelijk één die zich niet uitzaait naar andere lichaamsdelen. Het kan jaren duren voordat een basalioom ontstaat. Eerst ontstaat een kleine verhevenheid met een glanzend parelmoerachtig oppervlak, die geleidelijk groter wordt en waarin een krater ontstaat. Hierdoor gaat het gezwel eruit zien als een zweer (ulcus rodens) met een onregelmatige rand die zich steeds verder uitbreidt. Het gezwel komt vooral voor op die delen van het lichaam, die jarenlang intensief zijn blootgesteld geweest aan fel zonlicht zoals het gezicht, vooral naast een oog of opzij van de neus. Basaliomen komen meestal voor bij mensen met een blanke huid, van middelbare leeftijd of ouder, die vaak jarenlang in de tropen hebben gewoond.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, oncoloog

Volgende paginaBehandeling

Delen
Huidkanker Videospecial

Wat is huidkanker en welke soorten zijn er? In de videospecial worden deze vragen beantwoord. Bekijk dus snel de animaties in de videospecial Huidkanker >>

Wist je dat?

Bijna elke vrouw wel eens geen zin heeft om te vrijen? Bijvoorbeeld doordat ze niet of moeilijk opgewonden raakt of verschillende pijnklachten heeft. Wat betekent dit voor jou? Wat zou je hieraan kunnen en willen doen en wat zijn precies de mogelijkheden? De vrouwelijke Care for Women specialiste helpt en geeft je persoonlijk advies.

Ga naar de website van Care for Women >>

- advertorial -

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video