Zoeken

Basalioom

Het basalioom is één van de meest voorkomende soorten huidkanker, maar tegelijk één die zich niet uitzaait naar andere lichaamsdelen. Het kan jaren duren voordat een basalioom ontstaat. Eerst ontstaat een kleine verhevenheid met een glanzend parelmoerachtig oppervlak, die geleidelijk groter wordt en waarin een krater ontstaat. Hierdoor gaat het gezwel eruit zien als een zweer (ulcus rodens) met een onregelmatige rand die zich steeds verder uitbreidt. Het gezwel komt vooral voor op die delen van het lichaam, die jarenlang intensief zijn blootgesteld geweest aan fel zonlicht zoals het gezicht, vooral naast een oog of opzij van de neus. Basaliomen komen meestal voor bij mensen met een blanke huid, van middelbare leeftijd of ouder, die vaak jarenlang in de tropen hebben gewoond.

Deze tekst is goedgekeurd door N. van Hasselt, oncoloog

Volgende paginaBehandeling

Delen
Huidkanker Videospecial

Wat is huidkanker en welke soorten zijn er? In de videospecial worden deze vragen beantwoord. Bekijk dus snel de animaties in de videospecial Huidkanker >>

Test je kennis over EHBO!

EHBO quizWat weet jij eigenlijk van EHBO? Ben je een echte kenner of nog een beginneling? Speel de EHBO Quiz om je kennis te testen. Misschien heb jij dan wel de hoogste score! Veel succes.

Meer weten over EHBO? Bekijk dan ook eens onze special over EHBO >> 

 

Nieuwsbrief Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstaande aandoening!

Video van de week

Hoe Conny na 20 jaar toch nog succesvol haar menstruele migraine laat behandelen.

Bekijk de video