Zoeken

Medicijnen tegen ADHD: ja of nee?

In de negentiende eeuw hadden veel ouders tien of meer kinderen. Als ze lastig waren, kregen ze een speen met jenever, of laudanum, een opiumdrank. Dat is niet meer nodig. Tegenwoordig worden veel klachten van hyperactiviteit herleid tot een lichte hersenstoornis die ook leerproblemen veroorzaakt: ADHD.

ADHD is niet met medicijnen te genezen, maar ze kunnen wel de symptomen van ADHD onderdrukken en soms helemaal laten verdwijnen. De meeste van deze medicijnen hebben een effect op neurotransmitters, de signaalstoffen in de hersenen. Sommige ouders geven uit angst voor bijwerkingen liever geen medicijnen aan hun kinderen en kiezen eerst voor andere vormen van behandeling, zoals gedragstherapie. 

Heb jij of jouw kind ADHD? Wat zijn jouw ervaring met geneesmiddelen? Of kies jij ook liever eerst voor andere vormen van behandeling? Geef je mening en lees de reacties van anderen. 

Reageren
Delen
Dossier allergieen

Een allergische reactie kan plaatsvinden in de huid, luchtwegen of in je maagdarmstelsel. Onder andere huismijt, huidschilfers van huisdieren en aardbeien kunnen daarvan de oorzaak zijn. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van allergieën. Theoretisch gezien kun je een allergie dus niet voorkomen.

Lees meer over allergie in het Dossier Allergieën. 

Wist je dat?

Vrouwen vaak andere symptomen ervaren bij een hartaanval dan mannen? In het dossier ‘Hartinfarct bij vrouwen’ lees je er alles over.

Ga naar het dossier ‘Hartinfarct bij vrouwen’>>

Reacties

 • Sil

  Lana

  Ik ben 13 jaar en heb ADD, ik gebruik zelf het geneesmiddel concerta. Door de concerta kan ik geordend werken voor school, ik kan mij langer concentreren zonder dat ik mij anders voordoe door de medicatie of overdreven vermoeid ben. Anderen hebben ook erg last van mij als ik mijn medicijnen een keer ben vergeten in te nemen. Ik zelf heb nog het meeste profijt van de medicatie, want als ik geen medicijnen heb ingenomen kan ik geen orde houden en word ik moe van mezelf. En doordat ik zo druk ben, zonder medicatie, zit ik mezelf én anderen in de weg. Ik ben blij dat we zijn begonnen aan de medicatie. Ik ben mijn ouders dankbaar dat ik mocht beginnen met de medicatie na 5 jaar van verschillende therapieën, zij waren eerst ook niet zo zeker over dat ik medicijnen zou gaan slikken maar omdat ik zo aandrong hebben we het toch gedaan. En mede daardoor heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen. Eerst was ik dat drukke kind dat nooit de moeite nam om te leren voor school, kinderen irriteerde in de klas en altijd zo lang over haar toetsen deed, nu ben ik Lana, het meisje dat goed kan luisteren, waar je altijd terecht kunt, en altijd vrolijk in het leven staat.

  Ik vind het erg ontoepasselijk om de schuld op de ouders af te schrijven. Ouders hebben (meestal) het beste voor met hun kind, en als ze dat niet hebben, waarom zouden ze dan in hemelsnaam medicijnen kopen voor hun kinderen?

  Reageer
 • Sil

  Tica

  Ik slik zelf al een aantal jaren Ritalin of Concerta. Ik merk duidelijk verschil. Wel zit ik op een extreem hoge dosering omdat mijn lichaam het medicijn snel opneemt en ook weer snel afbreekt.

  Mijn zoon heeft als diagnose PDD-NOS en wil nu geen Concerta meer slikken. In het begin dacht ik zelfs niet zo enorm veel verschil in zijn gedrag te bemerken. Nou dat is een aantal weken verder inmiddels wel anders. Hij is onstuurbaar, ongeremd, pesterig, hyperactief en oppositioneel.

  Jammer dat mensen durven te beweren dat Ritalin onnodig is. Wellicht betrekken ze dit op hun eigen situatie of van een bekende. Hier gaan die praatjes niet op. Kom maar even een dagje meedraaien hier. Duik er maar eens in, het hele gebeuren de afgelopen tien jaar. Praatjes maken kunnen we allemaal.

  Reageer
 • Sil

  Kirsten

  Mijn medicijnen worden volledig vergoed door de zorgverzekering. Wel nadat mijn eigen risico vol was, maar ja dat geldt voor heel veel medicijnen. Misschien kun je kijken of een andere zorgverzekeraar het wel vergoedt? Ook scheelt het soms welk merk je gebruikt, het kan zijn dat een ander merk wel vergoed wordt.

  Reageer
 • Sil

  Myrthe

  Mijn broer heeft ADHD hij is best wel druk, maar de medicijnen werken wel.

  Reageer
 • Sil

  Robby

  Hallo Sabrin, jij begrijpt het tenminste, mensen die geen weet hebben over ADHD of ADD kunnen er niet over oordelen of ze moeten zich er serieus in verdiepen. Lees eens het boek van Karin Windt met de titel onzichtbare opstakels, dan besef je pas wat je allemaal meemaakt als je deze handicap (ja zo noemen de mensen die er voor geleerd hebben) hebt. Ik begrijp dat oordelen ook niet, als mensen gediagnosticeerd zijn met iets anders door professionele mensen trekken we dat toch ook niet in twijfel. Ik zelf ben 52, heb mijn hele leven grote problemen gehad, op mijn 50ste ben ik gediagnosticeerd met ADHD/ADD (combinatie). Sinds die tijd slik ik methylfenidaat, 54 mg en voel met zoveel beter. Ik heb een dochter van 19 en een van 16. Mijn oudste dochter (waar we rond de puberteit grote problemen mee kregen) is ook gediagnosticeerd met ADHD slikt ook methylfenidaat 36mg. Sinds dien gaat het echt zoveel beter met haar (nauwelijks meer conflicten). Mijn jongste dochter is gediagnosticeerd met ADD, slikt ook methylfenidaat 54 mg, en ook zij voelt zich stukken beter. Begrijp me goed, naast deze medicatie is er ook nog veel therapie nodig, want ADHD/ADD is zoveel meer dan druk of juist rustig (ADD) zijn en niet kunnen concentreren. Mensen neem het echt serieus, als je kinderen jong begeleidt is de kans vele malen groter dat ze op later leeftijd niet in GROTE problemen komen. Bovendien kosten deze medicijnen mij EURO 120 in de maand en krijg ik nauwelijks vergoeding, je denkt toch niet dat ik dat ga betalen als het niet werkt. Nou ik hoop dat mensen hier iets aan hebben.

  Groetjes Robby

  Reageer
 • Sil

  Danoontje57

  Ik heb een kleinkind waarvan gezegd wordt dat hij waarschijnlijk adhd/pdd nos heeft... Hij is 6 jaar en is onderzocht (1 uurtje bij GGZ).
  Als ik op zoek ga naar homeopathische middelen kom ik regelmatig cerebrase druppels tegen (natuurbasis...) maar geen recensies... Kom ik die nu niet tegen omdat ritalin de staat spekt of omdat cerebrase niet werkt???

  Reageer
 • Sil

  helga

  Reactie: Voor mijn zoontje gebruik een niet geregistreerd medicijn dat ik al zo'n twee a drie jaar gebruik voor mijn zoontje van 7.
  We merken echt verschil. Het is prijzig, maar omdat het geen geregistreerd product is, wordt het niet vergoed. Desalniettemin is het voor ons wel de moeite waard, want hij is zoveel drukker als we het niet gebruiken.
  Zijn schoolresultaten zijn ook heel goed en hij kan zich aardig concentreren in de klas.

  Reageer
 • Sil

  sabrin

  Ik begrijp niet dat onwetende mensen zonder ADHD, zomaar een oordeel hebben over medicatie en over voeding. ADHD is niet alleen druk en ongeconcentreerd, maar het gaat verder.
  Je zit met jezelf in de knoop, kan geen beslissing nemen. Je hebt elke dag behoefte aan uitdaging, omdat het te saai wordt. Je bent gevoelig voor verslaving en depressie.
  Ook al ben je volwassen, je groeit er nooit overheen. Op volwassen leeftijd heb je een ander probleem: opvoeding, sociale contacten, moeilijk aan vaste ritme houden, niet kunnen plannen. Noem maar op.

  Reageer
 • Sil

  Noor

  Ik heb zelf ADHD, maar ik slik liever die troep niet. Ik heb er teveel over negatief nieuws over gelezen.

  Reageer
 • Sil

  Liv

  Normaal slik ik anderhalve ritalin en een concerta op een dag (ik heb ook ADHD en ben nu 17) Een keer lette ik niet goed op toen ik om vijf uur mijn pilletje (1 ritalin) moest innemen. i.p.v. 1 ritalin nam ik twee concerta's en een hele ritalin in. Ik in paniek mijn ouders gebeld. Ze boden me twee keuzes aan: uitkotsen of het nemen zoals het is en misschien nog moeilijker in slaap vallen dan dat ik normaal al doe. Ik heb gekozen voor het laatste. Ik viel inderdaad moeilijker in slaap en had last van hartkloppingen, maar verder merkte ik er niets van. Waarschijnlijk omdat die pillen van die ochtend al aan het uitwerken waren.
  In dit opzicht geef ik mensen die hun kind liever geen dagelijkse pillen laten slikken wel een punt: wat nou als ze er nog meer inslikken, omdat ze niet meer weten of ze het wel of niet in hebben genomen? Maar gelukkig gebreurt dit heel zelden. Het gebruik van middelen om de symptomen van ADHD te verminderen of weg te nemen zouden naar mijn idee gewoon kunnen worden gebruikt. Ze zijn immers medisch getest en ze worden tegenwoordig weer hertest (ook bij meisjes - wat vaak niet wordt gedaan bij medicijnen). Psychologen die medicijnen aanraden weten echt wel wat ze doen: ze hebben er immers meer dan drie jaar voor geleerd en zelf onderzoek moeten doen naar ADHD.
  Wie het niet aan z'n kind wil geven, vanwege de vrees voor allemaal bijwerkingen, weet niet goed hoe het kind zich voelt. Hij of zij is immers niet het kind. Alle gevoelens van het kind worden versterkt. Geef hem een stikker en hij voelt zich nog trotser dan een normaal kind dat een stikker krijgt. Schreeuw tegen hem en hij voelt zich zo rot dat hij alles uit de kasten wil smijten en het liefst nog uit het raam. Zeg dat iets niet mag en hij zal in een hoekje kruipen. Alle gevoelens worden uitvergroot. Daarnaast is er onlangs bewezen (kijk op nu.nl onder de zoekopdracht: ADHD) dat hoe eerder er met de medicatie wordt gestart, des te beter te schoolprestaties zijn. Als er iets is wat een ouder wil, is dat het kind goed met de klas kan meekomen en daardoor ook niet het gevoel heeft dat hij of zij "toch niets kan" en daardoor het kind wordt belemmerd in zijn sociale leven en in het opbouwen van zelfvertrouwen (iets minder dan de helft van de ADHD'ers is vaker depressief - vandaar dat het zo goed wordt gecontroleerd d.m.v. gespreken bij de psycholoog).
  Dus ik zeg: "wel medicijnen toedienen, mits het kind er ook daadwerkelijk baat bij heeft en het niet tot depressie of agressie leidt en mits er af en toe een zogeheten stopweek wordt ingelast om te voorkomen dat het kind verslaafd wordt en om te kijken of het kind de medicijnen nog steeds nodig heeft (het is mogelijk om over ADHD heen te groeien).

  met vriendelijke groet,
  Liv

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

49 - 9 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

ADHD

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Afsluiting linker hartoor bij boezemfibrilleren

Bekijk de video

Specials & Dossiers