Zoeken

Medicijnen tegen ADHD: ja of nee?

In de negentiende eeuw hadden veel ouders tien of meer kinderen. Als ze lastig waren, kregen ze een speen met jenever, of laudanum, een opiumdrank. Dat is niet meer nodig. Tegenwoordig worden veel klachten van hyperactiviteit herleid tot een lichte hersenstoornis die ook leerproblemen veroorzaakt: ADHD.

ADHD is niet met medicijnen te genezen, maar ze kunnen wel de symptomen van ADHD onderdrukken en soms helemaal laten verdwijnen. De meeste van deze medicijnen hebben een effect op neurotransmitters, de signaalstoffen in de hersenen. Sommige ouders geven uit angst voor bijwerkingen liever geen medicijnen aan hun kinderen en kiezen eerst voor andere vormen van behandeling, zoals gedragstherapie. 

Heb jij of jouw kind ADHD? Wat zijn jouw ervaring met geneesmiddelen? Of kies jij ook liever eerst voor andere vormen van behandeling? Geef je mening en lees de reacties van anderen. 

Reageren
Delen
Wist je dat?

Doe de gratis voedingstestJe voedingssupplementen kunt kopen die precies op jouw individuele eet- en leefgewoonten zijn afgestemd? Door online een voedingstest in te vullen, wordt berekend welke aanvullingen je nodig hebt om gezond en fit te blijven. Vervolgens kun je het supplement online bestellen. Iets voor jou? Doe dan snel de voedingstest!

- advertorial -

EHBO in een notendop

Weet jij hoe je een mitella aanlegt? En hoe je moet reanimeren? In het dossier ‘EHBO in een notendop’ krijg je een ‘spoedcursus’ EHBO!

Ga naar het dossier ‘EHBO in een notendop’ >>

Reacties

 • Sil

  Lana

  Ik ben 13 jaar en heb ADD, ik gebruik zelf het geneesmiddel concerta. Door de concerta kan ik geordend werken voor school, ik kan mij langer concentreren zonder dat ik mij anders voordoe door de medicatie of overdreven vermoeid ben. Anderen hebben ook erg last van mij als ik mijn medicijnen een keer ben vergeten in te nemen. Ik zelf heb nog het meeste profijt van de medicatie, want als ik geen medicijnen heb ingenomen kan ik geen orde houden en word ik moe van mezelf. En doordat ik zo druk ben, zonder medicatie, zit ik mezelf én anderen in de weg. Ik ben blij dat we zijn begonnen aan de medicatie. Ik ben mijn ouders dankbaar dat ik mocht beginnen met de medicatie na 5 jaar van verschillende therapieën, zij waren eerst ook niet zo zeker over dat ik medicijnen zou gaan slikken maar omdat ik zo aandrong hebben we het toch gedaan. En mede daardoor heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen. Eerst was ik dat drukke kind dat nooit de moeite nam om te leren voor school, kinderen irriteerde in de klas en altijd zo lang over haar toetsen deed, nu ben ik Lana, het meisje dat goed kan luisteren, waar je altijd terecht kunt, en altijd vrolijk in het leven staat.

  Ik vind het erg ontoepasselijk om de schuld op de ouders af te schrijven. Ouders hebben (meestal) het beste voor met hun kind, en als ze dat niet hebben, waarom zouden ze dan in hemelsnaam medicijnen kopen voor hun kinderen?

  Reageer
 • Sil

  Tica

  Ik slik zelf al een aantal jaren Ritalin of Concerta. Ik merk duidelijk verschil. Wel zit ik op een extreem hoge dosering omdat mijn lichaam het medicijn snel opneemt en ook weer snel afbreekt.

  Mijn zoon heeft als diagnose PDD-NOS en wil nu geen Concerta meer slikken. In het begin dacht ik zelfs niet zo enorm veel verschil in zijn gedrag te bemerken. Nou dat is een aantal weken verder inmiddels wel anders. Hij is onstuurbaar, ongeremd, pesterig, hyperactief en oppositioneel.

  Jammer dat mensen durven te beweren dat Ritalin onnodig is. Wellicht betrekken ze dit op hun eigen situatie of van een bekende. Hier gaan die praatjes niet op. Kom maar even een dagje meedraaien hier. Duik er maar eens in, het hele gebeuren de afgelopen tien jaar. Praatjes maken kunnen we allemaal.

  Reageer
 • Sil

  Anne-Marie

  Voor al mijn ervaringen met Ritalin verwijs ik naar mijn uitgebreide website "Hersenstorm - ADHD bij volwassenen" (http://hello.to/hersenstorm): http://members.xoom.com/_XMCM/ADHD_A/Medicatie.html .

  Reacties zijn welkom!

  Reageer
 • Sil

  Goedgelaat

  Ik ben 26jaar en ik ben er zelf zeker van dat ik ADHD heb en ik red mij aardig zonder hulp maar nog lang niet goed vooral prive toch blijven mensen(prive)zeggen dat ik het mischien niet heb dit ontmoedigt mij om hulp te zoeken. toch wil ik ritalin proberen Ik merk sterke positieve verranderingen als ik partydrugs gebruik maar deze zijn ongezond doch niet verslavend(voor mij)

  Reageer
 • Sil

  Jean

  Ik ben Jean, man, 41 jaar. Ik ben hoogintelligent, IQ > 150. Enkele artsen constateerden dat ik nogal manische trekken vertoonden. Mijn huisarts schreef mij, op mijn verzoek en zonder nader onderzoek, Ritalin voor.
  Achteraf kan ik het volgende concluderen :
  1. Waarschijnlijk heb ik geen ADHD. Wel heb ik last van een aantal verschijnselen die sterk lijken op ADHD, maar die veroorzaakt worden door mijn hoge intelligentie.
  2. Ik werd bijgevolg depressief van Ritalin. De combinatie met Oxazepam 10 (tegen faalangst etc.) was helemaal funest. Ik heb er enkele maanden bijgelopen als een zombie. Ik ben sinds een tijdje gestopt met alle medicijnen ( Ozazepam 10, Ritalin, Temazepam), maar dat heeft weer andere nadelen....
  3. Conclusie : Betrek vooral de intelligentiegraad in het onderzoek. Wat lijkt op ADHD kan ook hoge intelligentie zijn, en dan ben je mogelijk niet gebaat met Ritalin.

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Mijn zoon nu 13 jaar heeft ook ADHD
  op 7 jarige leeftijd begonnen met Ritalin
  en na anderhalf jaar kreeg hij last van agressief gedrag sindsdien gebruikt Dixarit en gaat nu veel beter:

  Reageer
 • Sil

  H.J.

  Ik heb een dochter met ADHD (4) jaar en ze is zo druk zit nu op speciaal onderwijs en steeds meer mensen zeggen waarom gebruik je geen ritalin. En welke arts in een ziekenhuis in amsterdam of omg is gespeciaaliseerd in ADHD .graag een naam of reactie. maar met ritalin heb je toch niet de oplossing of wel.
  een beetje hopeloose moeder.

  Reageer
 • Sil

  Annemarie

  Kijk eens op www.nieuwetijdskinderen.nl als je voelt dat er meer achter het gedrag van je kind zit!

  Reageer
 • Sil

  Sabine

  Ik heb stage gelopen in het speciaal onderwijs, groep 3 kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 11 jaar. In deze klas zaten meerdere kinderen die ADHD hebben. 4 van de kinderen slikken Ritalin. De andere leerlingen die ook ADHD hadden slikten geen medicijnen. Het verschil in het gedrag van deze kinderen kon je heel goed zien.
  Ik vind Ritalin een goed medicijn. Het is belangrijk dat kinderen met ADHD zoiets kunnen slikken, want u vind het toch ook belangrijk dat uw kind het leuk heeft op school.
  De leerlingen die uit mijn stage Ritalin slikken vonden zelf ook dat ze 'rustiger' en aardiger waren als ze het 'pilletje' in hadden genomen en dat kon je ook heel goed merken aan het gedrag van de kinderen.
  Veel ouders willen hun kind geen Ritalin laten slikken, omdat ze denken dat hun kind dan verslaafd kan raken. Dat vind ik jammer, want wat is nou nog leuker en fijner voor een kind als hij of zij goed mee kan doen in de klas en dat hij ook vriendjes en vriendinnetjes heeft, dat kunt u een kind toch niet afnemen?
  Ik heb veel ouders meegemaakt in mijn stage die niet wilden hebben dat hun kind Ritalin zou gaan slikken, ook niet als hun kind er daar zich beter door zal gaan gedragen en voelen.
  Jammer vind ik dat...

  Reageer
 • Sil

  Anita (41)

  Mijn zoon van 12 heeft dus ook ADHD.
  Maar in tegenstelling tot veel andere ADHD-kinderen is hij zwaarlijvig. Hij weegt 65 kg en dit geeft dus nog eens een extra belasting voor hem.
  Hij is onder behandeling van een dietiste in een ziekenhuis maar door zijn ADHD kan hij zich geen NEE veroorloven, dus hij blijft dooreten.
  Dat alle ADHD kinderen, welke Ritalin slikken, vermindere eetlust hebben gaat dus niet op.
  Hij slikt momenteel 3 tot 4 pilletjes per dag en is helaas het afgelopen jaar alweer 8 kg. zwaarder geworden.
  Zijn er nog meer mensen die dit probleem kennen en hoe zijn zij hier mee omgegaan?
  Ik kan toch ook geen slot op mijn koelkast gaan maken?

  Reageer
  • Sil

   Lana

   Ik heb hetzelfde probleem, alleen dan heb ik eetbuien en geen eetlust (wat los staat van de ADD). Wat bij mij helpt is structuur. Ik heb 4 jaar in eettherapie gezeten, maar dat hielp niet aangezien ik alleen maar geconfronteerd werd met het feit dat ik niet gezond at en eraan moest gaan werken. Het gevolg was dat ik depressief werd (er speelden nog een aantal dingen mee). Nu ik mijn agenda bijhoud en regelmatig eet word ik minder geconfronteerd met het feit dat ik verkeerd bezig was (ik kreeg hierdoor juist eetbuien en ging overgeven). Het gaat nu veel beter thuis, er is minder ruzie, dus gezelliger en minder reden om over te eten.

   ik hoop dat dit je helpt,
   groeten Lana.
   (13 jaar)

   Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

11 - 1 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

ADHD

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Hoe vraag je een second opinion aan?

Bekijk de video

Specials & Dossiers