Zoeken

Medicijnen tegen ADHD: ja of nee?

In de negentiende eeuw hadden veel ouders tien of meer kinderen. Als ze lastig waren, kregen ze een speen met jenever, of laudanum, een opiumdrank. Dat is niet meer nodig. Tegenwoordig worden veel klachten van hyperactiviteit herleid tot een lichte hersenstoornis die ook leerproblemen veroorzaakt: ADHD.

ADHD is niet met medicijnen te genezen, maar ze kunnen wel de symptomen van ADHD onderdrukken en soms helemaal laten verdwijnen. De meeste van deze medicijnen hebben een effect op neurotransmitters, de signaalstoffen in de hersenen. Sommige ouders geven uit angst voor bijwerkingen liever geen medicijnen aan hun kinderen en kiezen eerst voor andere vormen van behandeling, zoals gedragstherapie. 

Heb jij of jouw kind ADHD? Wat zijn jouw ervaring met geneesmiddelen? Of kies jij ook liever eerst voor andere vormen van behandeling? Geef je mening en lees de reacties van anderen. 

Reageren
Delen
Wist je dat?

dossier Hoofdpijn bij menstruatieMenstruatie een trigger kan vormen voor het ontstaan van migraine? Dit heeft te maken met je veranderende hormoonspiegel. Maar wanneer wordt er nu echt gesproken over menstruele migraine? En klopt het dat de migraineaanvallen dan heviger en moeilijker te behandelen zijn? Dat en meer lees je in het dossier Hoofdpijn bij menstruatie. Weten wat je te wachten staat, kan je helpen begrijpen waarom hoofdpijn optreedt en – nog belangrijker- het kan je handvaten geven om te bepalen hoe je er vanaf kunt komen. Lees snel verder! 

Wist je dat?

Doorkomend melkgebit bij baby'sDe onderste snijtanden als eerste doorkomen bij een melkgebit? Baby’s zijn vaak wat zeurderig, huilerig en rusteloos als hun melktandjes doorkomen. Om de pijn wat te verzachten kun je je kind op een (gekoelde) bijtring laten kauwen. Meer van zulke tips? Lees het dossier Doorkomende tandjes bij baby’s. 

Reacties

 • Sil

  Tica

  Ik slik zelf al een aantal jaren Ritalin of Concerta. Ik merk duidelijk verschil. Wel zit ik op een extreem hoge dosering omdat mijn lichaam het medicijn snel opneemt en ook weer snel afbreekt.

  Mijn zoon heeft als diagnose PDD-NOS en wil nu geen Concerta meer slikken. In het begin dacht ik zelfs niet zo enorm veel verschil in zijn gedrag te bemerken. Nou dat is een aantal weken verder inmiddels wel anders. Hij is onstuurbaar, ongeremd, pesterig, hyperactief en oppositioneel.

  Jammer dat mensen durven te beweren dat Ritalin onnodig is. Wellicht betrekken ze dit op hun eigen situatie of van een bekende. Hier gaan die praatjes niet op. Kom maar even een dagje meedraaien hier. Duik er maar eens in, het hele gebeuren de afgelopen tien jaar. Praatjes maken kunnen we allemaal.

  Reageer
 • Sil

  Anne-Marie

  Voor al mijn ervaringen met Ritalin verwijs ik naar mijn uitgebreide website "Hersenstorm - ADHD bij volwassenen" (http://hello.to/hersenstorm): http://members.xoom.com/_XMCM/ADHD_A/Medicatie.html .

  Reacties zijn welkom!

  Reageer
 • Sil

  Goedgelaat

  Ik ben 26jaar en ik ben er zelf zeker van dat ik ADHD heb en ik red mij aardig zonder hulp maar nog lang niet goed vooral prive toch blijven mensen(prive)zeggen dat ik het mischien niet heb dit ontmoedigt mij om hulp te zoeken. toch wil ik ritalin proberen Ik merk sterke positieve verranderingen als ik partydrugs gebruik maar deze zijn ongezond doch niet verslavend(voor mij)

  Reageer
 • Sil

  Jean

  Ik ben Jean, man, 41 jaar. Ik ben hoogintelligent, IQ > 150. Enkele artsen constateerden dat ik nogal manische trekken vertoonden. Mijn huisarts schreef mij, op mijn verzoek en zonder nader onderzoek, Ritalin voor.
  Achteraf kan ik het volgende concluderen :
  1. Waarschijnlijk heb ik geen ADHD. Wel heb ik last van een aantal verschijnselen die sterk lijken op ADHD, maar die veroorzaakt worden door mijn hoge intelligentie.
  2. Ik werd bijgevolg depressief van Ritalin. De combinatie met Oxazepam 10 (tegen faalangst etc.) was helemaal funest. Ik heb er enkele maanden bijgelopen als een zombie. Ik ben sinds een tijdje gestopt met alle medicijnen ( Ozazepam 10, Ritalin, Temazepam), maar dat heeft weer andere nadelen....
  3. Conclusie : Betrek vooral de intelligentiegraad in het onderzoek. Wat lijkt op ADHD kan ook hoge intelligentie zijn, en dan ben je mogelijk niet gebaat met Ritalin.

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Mijn zoon nu 13 jaar heeft ook ADHD
  op 7 jarige leeftijd begonnen met Ritalin
  en na anderhalf jaar kreeg hij last van agressief gedrag sindsdien gebruikt Dixarit en gaat nu veel beter:

  Reageer
 • Sil

  H.J.

  Ik heb een dochter met ADHD (4) jaar en ze is zo druk zit nu op speciaal onderwijs en steeds meer mensen zeggen waarom gebruik je geen ritalin. En welke arts in een ziekenhuis in amsterdam of omg is gespeciaaliseerd in ADHD .graag een naam of reactie. maar met ritalin heb je toch niet de oplossing of wel.
  een beetje hopeloose moeder.

  Reageer
 • Sil

  Annemarie

  Kijk eens op www.nieuwetijdskinderen.nl als je voelt dat er meer achter het gedrag van je kind zit!

  Reageer
 • Sil

  Sabine

  Ik heb stage gelopen in het speciaal onderwijs, groep 3 kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 11 jaar. In deze klas zaten meerdere kinderen die ADHD hebben. 4 van de kinderen slikken Ritalin. De andere leerlingen die ook ADHD hadden slikten geen medicijnen. Het verschil in het gedrag van deze kinderen kon je heel goed zien.
  Ik vind Ritalin een goed medicijn. Het is belangrijk dat kinderen met ADHD zoiets kunnen slikken, want u vind het toch ook belangrijk dat uw kind het leuk heeft op school.
  De leerlingen die uit mijn stage Ritalin slikken vonden zelf ook dat ze 'rustiger' en aardiger waren als ze het 'pilletje' in hadden genomen en dat kon je ook heel goed merken aan het gedrag van de kinderen.
  Veel ouders willen hun kind geen Ritalin laten slikken, omdat ze denken dat hun kind dan verslaafd kan raken. Dat vind ik jammer, want wat is nou nog leuker en fijner voor een kind als hij of zij goed mee kan doen in de klas en dat hij ook vriendjes en vriendinnetjes heeft, dat kunt u een kind toch niet afnemen?
  Ik heb veel ouders meegemaakt in mijn stage die niet wilden hebben dat hun kind Ritalin zou gaan slikken, ook niet als hun kind er daar zich beter door zal gaan gedragen en voelen.
  Jammer vind ik dat...

  Reageer
 • Sil

  Anita (41)

  Mijn zoon van 12 heeft dus ook ADHD.
  Maar in tegenstelling tot veel andere ADHD-kinderen is hij zwaarlijvig. Hij weegt 65 kg en dit geeft dus nog eens een extra belasting voor hem.
  Hij is onder behandeling van een dietiste in een ziekenhuis maar door zijn ADHD kan hij zich geen NEE veroorloven, dus hij blijft dooreten.
  Dat alle ADHD kinderen, welke Ritalin slikken, vermindere eetlust hebben gaat dus niet op.
  Hij slikt momenteel 3 tot 4 pilletjes per dag en is helaas het afgelopen jaar alweer 8 kg. zwaarder geworden.
  Zijn er nog meer mensen die dit probleem kennen en hoe zijn zij hier mee omgegaan?
  Ik kan toch ook geen slot op mijn koelkast gaan maken?

  Reageer
 • Sil

  Anouk

  Zonder Ritalin ben ik gehandicapt. Zo simpel ligt dit. Op 20 jarige leeftijd is ADHD bij mij vastgesteld en ben direct met Ritalin begonnen en het leek alsof er totaal nieuwe wereld voor mij openging. Vooral de kleine dingen, zoals niet meer zo veel morsen of niet zo dwangmatig denken, zijn het die het doen. Mijn kleine broertje van 10 jaar zou naar een speciale school gaan. Dit is voorkomen door de Ritalin. Hij is nu zijn klas vooruit en ik loop mijn HBO makkelijk en zonder problemen door. Een bladzijde die je 10x leest zonder Ritalin kan ik niet navertellen; met Ritalin hoef ik de bladzijde maar 1x door te lezen en ik ken het. Er is op langere termijn niets bekend over Ritalin, maar dat maakt mj niets uit. Liever dit dan gehandicapt het leven doorgaan. En zo zien mijn vrienden het ook. In plaats van dat ik altijd loop te zeuren en overal op te ageren, ben ik nu een prettig mens die soms nog uit zijn slof schiet net als andere mensen. Ik wil NOOIT meer zonder.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

99 - 9 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

ADHD

Stem op Gezondheidsplein als website van het jaar!
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Borstkanker & zwangerschap

Bekijk de video

Specials & Dossiers