Zoeken

Medicijnen tegen ADHD: ja of nee?

In de negentiende eeuw hadden veel ouders tien of meer kinderen. Als ze lastig waren, kregen ze een speen met jenever, of laudanum, een opiumdrank. Dat is niet meer nodig. Tegenwoordig worden veel klachten van hyperactiviteit herleid tot een lichte hersenstoornis die ook leerproblemen veroorzaakt: ADHD.

ADHD is niet met medicijnen te genezen, maar ze kunnen wel de symptomen van ADHD onderdrukken en soms helemaal laten verdwijnen. De meeste van deze medicijnen hebben een effect op neurotransmitters, de signaalstoffen in de hersenen. Sommige ouders geven uit angst voor bijwerkingen liever geen medicijnen aan hun kinderen en kiezen eerst voor andere vormen van behandeling, zoals gedragstherapie. 

Heb jij of jouw kind ADHD? Wat zijn jouw ervaring met geneesmiddelen? Of kies jij ook liever eerst voor andere vormen van behandeling? Geef je mening en lees de reacties van anderen. 

Reageren
Delen

Reacties

 • Sil

  Moeder

  Ik heb een dochtertje van zes waarvan vorig jaar na lang onderzoek een lichtelijke vorm van ADHD is geconstateerd. Met deze lichtelijke vorm is het al een hele gebeurtenis. Ik kan me niet voorstellen hoe het voor een ander moet zijn om het erger dan dit te hebben. Medicatie wilde ik niks van weten, maar willen ze ook niet geven aan haar. Nu denk ik kom maar op met medicatie.

  Vind het heel zielig voor mijn kind die een stempel heeft als druk en vervelend kind. Ze is zo een lief kind. Veel mensen snappen het ook niet. Dat ze ergens op aangewezen wordt en weer vergeet. Het is hopeloos en weet mij geen raad meer. Ik vind het vooral zielig voor haar, de drukte in haar hoofd, constant straf of mensen die haar ergens op aanspreken.

  Reageer
  • Sil

   Monique

   Kan me helemaal vinden in je verhaal. Heb hetzelfde met mijn dochtertje, zij is nu 8 alleen is het bij haar dat ze niet alles vergeet daarentegen heeft mijn oudste dat wel. Heb haar alleen nooit laten onderzoeken omdat zij veel rustiger is. Twijfel of ik dat ook niet bij haar moet doen of dat ze alleen maar een concentratiestoornis heeft. De jongste wordt vaak als druk, brutaal en vervelend gezien maar wat jij zegt ze is ook heel lief. Na de vakantie wordt ze waarschijnlijk getest en hoop ik wel dat het zwart op wit staat zodat we aan kunnen tonen dat het niet aan haar ligt. Nu wordt ze inderdaad vaak aangesproken en ze begrijpt er niks van. Ze zegt ook ik doe helemaal niks, maar wordt bij voorbaat al terecht gewezen, zo sneu.

   Reageer
 • Sil

  Lana

  Ik ben 13 jaar en heb ADD, ik gebruik zelf het geneesmiddel concerta. Door de concerta kan ik geordend werken voor school, ik kan mij langer concentreren zonder dat ik mij anders voordoe door de medicatie of overdreven vermoeid ben. Anderen hebben ook erg last van mij als ik mijn medicijnen een keer ben vergeten in te nemen. Ik zelf heb nog het meeste profijt van de medicatie, want als ik geen medicijnen heb ingenomen kan ik geen orde houden en word ik moe van mezelf. En doordat ik zo druk ben, zonder medicatie, zit ik mezelf én anderen in de weg. Ik ben blij dat we zijn begonnen aan de medicatie. Ik ben mijn ouders dankbaar dat ik mocht beginnen met de medicatie na 5 jaar van verschillende therapieën, zij waren eerst ook niet zo zeker over dat ik medicijnen zou gaan slikken maar omdat ik zo aandrong hebben we het toch gedaan. En mede daardoor heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen. Eerst was ik dat drukke kind dat nooit de moeite nam om te leren voor school, kinderen irriteerde in de klas en altijd zo lang over haar toetsen deed, nu ben ik Lana, het meisje dat goed kan luisteren, waar je altijd terecht kunt, en altijd vrolijk in het leven staat.

  Ik vind het erg ontoepasselijk om de schuld op de ouders af te schrijven. Ouders hebben (meestal) het beste voor met hun kind, en als ze dat niet hebben, waarom zouden ze dan in hemelsnaam medicijnen kopen voor hun kinderen?

  Reageer
 • Sil

  Tica

  Ik slik zelf al een aantal jaren Ritalin of Concerta. Ik merk duidelijk verschil. Wel zit ik op een extreem hoge dosering omdat mijn lichaam het medicijn snel opneemt en ook weer snel afbreekt.

  Mijn zoon heeft als diagnose PDD-NOS en wil nu geen Concerta meer slikken. In het begin dacht ik zelfs niet zo enorm veel verschil in zijn gedrag te bemerken. Nou dat is een aantal weken verder inmiddels wel anders. Hij is onstuurbaar, ongeremd, pesterig, hyperactief en oppositioneel.

  Jammer dat mensen durven te beweren dat Ritalin onnodig is. Wellicht betrekken ze dit op hun eigen situatie of van een bekende. Hier gaan die praatjes niet op. Kom maar even een dagje meedraaien hier. Duik er maar eens in, het hele gebeuren de afgelopen tien jaar. Praatjes maken kunnen we allemaal.

  Reageer
 • Sil

  Kirsten

  Mijn medicijnen worden volledig vergoed door de zorgverzekering. Wel nadat mijn eigen risico vol was, maar ja dat geldt voor heel veel medicijnen. Misschien kun je kijken of een andere zorgverzekeraar het wel vergoedt? Ook scheelt het soms welk merk je gebruikt, het kan zijn dat een ander merk wel vergoed wordt.

  Reageer
 • Sil

  Myrthe

  Mijn broer heeft ADHD hij is best wel druk, maar de medicijnen werken wel.

  Reageer
 • Sil

  Robby

  Hallo Sabrin, jij begrijpt het tenminste, mensen die geen weet hebben over ADHD of ADD kunnen er niet over oordelen of ze moeten zich er serieus in verdiepen. Lees eens het boek van Karin Windt met de titel onzichtbare opstakels, dan besef je pas wat je allemaal meemaakt als je deze handicap (ja zo noemen de mensen die er voor geleerd hebben) hebt. Ik begrijp dat oordelen ook niet, als mensen gediagnosticeerd zijn met iets anders door professionele mensen trekken we dat toch ook niet in twijfel. Ik zelf ben 52, heb mijn hele leven grote problemen gehad, op mijn 50ste ben ik gediagnosticeerd met ADHD/ADD (combinatie). Sinds die tijd slik ik methylfenidaat, 54 mg en voel met zoveel beter. Ik heb een dochter van 19 en een van 16. Mijn oudste dochter (waar we rond de puberteit grote problemen mee kregen) is ook gediagnosticeerd met ADHD slikt ook methylfenidaat 36mg. Sinds dien gaat het echt zoveel beter met haar (nauwelijks meer conflicten). Mijn jongste dochter is gediagnosticeerd met ADD, slikt ook methylfenidaat 54 mg, en ook zij voelt zich stukken beter. Begrijp me goed, naast deze medicatie is er ook nog veel therapie nodig, want ADHD/ADD is zoveel meer dan druk of juist rustig (ADD) zijn en niet kunnen concentreren. Mensen neem het echt serieus, als je kinderen jong begeleidt is de kans vele malen groter dat ze op later leeftijd niet in GROTE problemen komen. Bovendien kosten deze medicijnen mij EURO 120 in de maand en krijg ik nauwelijks vergoeding, je denkt toch niet dat ik dat ga betalen als het niet werkt. Nou ik hoop dat mensen hier iets aan hebben.

  Groetjes Robby

  Reageer
 • Sil

  Danoontje57

  Ik heb een kleinkind waarvan gezegd wordt dat hij waarschijnlijk adhd/pdd nos heeft... Hij is 6 jaar en is onderzocht (1 uurtje bij GGZ).
  Als ik op zoek ga naar homeopathische middelen kom ik regelmatig cerebrase druppels tegen (natuurbasis...) maar geen recensies... Kom ik die nu niet tegen omdat ritalin de staat spekt of omdat cerebrase niet werkt???

  Reageer
 • Sil

  helga

  Reactie: Voor mijn zoontje gebruik een niet geregistreerd medicijn dat ik al zo'n twee a drie jaar gebruik voor mijn zoontje van 7.
  We merken echt verschil. Het is prijzig, maar omdat het geen geregistreerd product is, wordt het niet vergoed. Desalniettemin is het voor ons wel de moeite waard, want hij is zoveel drukker als we het niet gebruiken.
  Zijn schoolresultaten zijn ook heel goed en hij kan zich aardig concentreren in de klas.

  Reageer
 • Sil

  sabrin

  Ik begrijp niet dat onwetende mensen zonder ADHD, zomaar een oordeel hebben over medicatie en over voeding. ADHD is niet alleen druk en ongeconcentreerd, maar het gaat verder.
  Je zit met jezelf in de knoop, kan geen beslissing nemen. Je hebt elke dag behoefte aan uitdaging, omdat het te saai wordt. Je bent gevoelig voor verslaving en depressie.
  Ook al ben je volwassen, je groeit er nooit overheen. Op volwassen leeftijd heb je een ander probleem: opvoeding, sociale contacten, moeilijk aan vaste ritme houden, niet kunnen plannen. Noem maar op.

  Reageer
 • Sil

  Noor

  Ik heb zelf ADHD, maar ik slik liever die troep niet. Ik heb er teveel over negatief nieuws over gelezen.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

74 + 6 =

Ziekenhuis.nl

Lees op Ziekenhuis.nl meer over de aandoening.

ADHD

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips

Gezondheidsplein Nieuwsbrief

Bekijk hier een voorbeeld

Video van de week

Leven met psoriasis

Bekijk de video

Specials & Dossiers